Τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής του σχεδίου Εστία προκαλούν απογοήτευση, καθώς η ανταπόκριση από πλευράς των ενδιαφερόμενων δανειοληπτών παραμένει μέχρι στιγμής περιορισμένη. Η πενιχρή ανταπόκριση προκαλεί πονοκέφαλο στους τραπεζίτες που πόνταραν στο σχέδιο για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους κατά €3,4 δισ. Προσδοκίες ότι το κυπριακό τραπεζικό σύστημα θα μείωνε τα προβληματικά δάνεια είχε και η Κεντρική Τράπεζα, οι οποίες προς το παρόν διαψεύστηκαν. Το ερώτημα που πρέπει να απασχολήσει είναι γιατί η συμμετοχή παραμένει τόσο χαμηλή, σε ένα σχέδιο που θα δώσει ανάσα στους πελάτες των τραπεζών οι οποίοι αδυνατούν να πληρώσουν τη δόση τους. Δυστυχώς, ορισμένοι δικαιούχοι φαίνεται πως δεν κατανοούν πλήρως το σχέδιο και διστάζουν να συμμετάσχουν στο σχέδιο υπό τον φόβο ότι θα αποκαλυφθούν όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία, στην Κύπρο και το εξωτερικό. Πού βρίσκεται το ακίνητο (οικία, διαμέρισμα, κατάστημα, πολυκατοικία, οικόπεδο, χωράφι), μερίδιο οικογένειας αιτητή, αξία κατά το 2016, 2017, 2018 και 2019. Θα πρέπει να δηλώνονται και τα ακίνητα, η αξία τους των μελών της οικογένειας. 
Όσοι θέλουν να ενταχθούν στο Εστία θα πρέπει να δηλώσουν και άλλα χρηματοοικονομικά στοιχεία που έχουν (π.χ. Ταμεία Προνοίας, ασφαλιστήρια συμβόλαια). Επίσης θα πρέπει να αναφερθούν οι αξίες όλων των μετοχών σε ιδιωτικές εταιρείες της οικογένειας του αιτητή, με κάθε λεπτομέρεια. Θα πρέπει να δηλώνονται οι μετοχές του αιτητή σε δημόσιες εταιρείες εισηγμένες στο χρηματιστήριο/ομόλογα/άλλα χρεόγραφα. Θα πρέπει να συμπληρωθούν τα στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών που αναφέρονται που είναι κοινοί με άτομο/α που δεν είναι μέλος/η της οικογένειας και για τους οποίους μπορεί να τεκμηριωθεί με παραστατικά ότι μέρος του ποσού του/των λογαριασμού/ων του/τους ανήκει. Οποιαδήποτε τέτοια παραστατικά θα πρέπει να επισυναφθούν στην αίτηση. Θα πρέπει να δοθούν τα στοιχεία τυχόν λογαριασμών που ανήκουν σε ανήλικα παιδιά της οικογένειας προκειμένου να μη ληφθούν υπόψη στον υπολογισμό του συνόλου των υφιστάμενων καταθέσεων της οικογένειας πριν τη διαδικασία αναδιάρθρωσης του δανείου.
Με τόσα πολλά στοιχεία που θα βγουν στη φόρα, θα γνωρίζει και η τράπεζα ό,τι αγνοούσε μέχρι τώρα για τον πελάτη της και μπορεί να αλλάξει πολιτική σε κάποιους. Το λογικό θα ήταν με την εφαρμογή του Σχεδίου να υπάρχει το αδιαχώρητο από τις αιτήσεις και όλα τα συμπληρωμένα έντυπα. Αλλά ο φόβος ότι όλα τα περιουσιακά στοιχεία θα βγουν στη φόρα είναι ένας καλός λόγος για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές να τραβήξουν πίσω. Δεν πρόκειται να συμμετέχουν στο Σχέδιο με την ευχή πως κάποια μέρα θα υπάρχουν περισσότερες ελαφρύνσεις ή θα διαγραφούν τα δάνειά τους ή θα γίνει κάτι που θα τους βοηθήσει χωρίς να αποκαλυφθούν τα περιουσιακά τους στοιχεία. Μπορεί να έχουν στη σκέψη τους ότι μπορεί να χαλαρώσει ο νόμος για τις εκποιήσεις, αλλά και η προοπτική να επανέλθει η Βουλή και να προωθήσει νέους νόμους για προστασία της πρώτης κατοικίας. Πάντα υπάρχει η ελπίδα ότι στο τέλος κάτι θα γίνει και θα βρεθεί μια λύση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τους. Να έχουν μια μικρή βοήθεια αλλά χωρίς να δίνεται και μεγάλη αναφορά στα περιουσιακά τους στοιχεία. Υπάρχει και η δικαιολογία ότι οι δικαιούχοι σκοντάφτουν μπροστά στη γραφειοκρατία και στον όγκο των πιστοποιητικών που απαιτούνται για υποβολή ώστε να συμπληρωθεί η αίτησή τους για συμμετοχή στο σχέδιο Εστία. Αν είναι η γραφειοκρατία του Κτηματολογίου, το πρόβλημα θα φανεί στο τέλος. Όπως και θα φανεί πόσοι τράβηξαν πίσω για να μη βγουν όλα στη φόρα και να γνωρίζουν οι τράπεζες με κάθε λεπτομέρεια τι έχει ο πελάτης τους. Ή απλά περιμένουν την τελευταία στιγμή, όπως λένε αρκετοί για τη νοοτροπία των Κυπρίων.