Ένδειξη ότι η αγορά υπερπολυτελών ακινήτων στην Ελλάδα ανεβάζει ταχύτητες αποτελεί, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η πρόσφατη πώληση υπερπολυτελούς βίλας στην Κέρκυρα προς 10 εκατ. ευρώ.  
Η συγκεκριμένη συναλλαγή, που πραγματοποίησε η Sotheby’s Ελλάδας, αφορά κατοικία επιφάνειας 960 τ.μ., που κατασκευάστηκε το 2018, αποτελείται από επτά υπνοδωμάτια και 9 χώρους υγιεινής, και βρίσκεται σε ακίνητο 9 στρεμμάτων στην περιοχή Νησάκι.  
Πρόκειται για την μοναδική συναλλαγή, για τα δεδομένα του νησιού, που αντιστοιχεί σε περίπου 10,4 χιλ. ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ποσό είναι, μόλις κατά περίπου 1.000 και 3.000 ευρώ μικρότερο, από τις κατώτατες ζητούμενες τιμές πώλησης σε Σαντορίνη και Μύκονο, αντίστοιχα, σύμφωνα με στοιχεία μεσιτικών δικτύων.  
Τα υπερπολυτελή ακίνητα  
Σύμφωνα με τους ειδικούς, διεθνώς µια κατοικία χαρακτηρίζεται πολυτελής ή υπερπολυτελής βάσει της αξίας της, δηλαδή το 1 εκατ. ευρώ και τα 5 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα. Το 2018, βάσει υπολογισμών, επενδύθηκαν, κατά βάση από ξένους, περίπου 100 εκατ. ευρώ στην αγορά πολυτελούς και υπερπολυτελους κατοικίας. Όπως έχει αναφέρει, πρόσφατα, στο Forbes Greece, o Σάββας Σαββαΐδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Greece Sotheby’s International Realty, “tο φυσικό περιβάλλον και το κλίμα σε συνδυασμό με τη σταδιακά διατηρήσιμη αναπτυξιακή τροχιά της Ελλάδας δημιουργούν μια αυξανόμενη ζήτηση για αγορά υπερπολυτελών εξοχικών ακινήτων.  
Ωστόσο, η χώρα, αν και διαθέτει τις προϋποθέσεις, δεν αποτελεί ακόμη προορισμό για όσους επενδύουν σε πολυτελείς και υπερπολυτελείς εξοχικές κατοικίες. Ως εκ τούτου, στη συγκεκριμένη αγορά κυριαρχούν η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία, το Μαϊάμι και η Καραϊβική”.
“Κλειδί” προκειμένου η συγκεκριμένη κατηγορία της ελληνικής αγοράς ακινήτων να γίνει ανταγωνιστική είναι, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, η δημιουργία ενός ευνοϊκού φορολογικού πλαισίου, που θα προσελκύει τους jet setters: τα άτοµα υψηλότατης καθαρής θέσης (Ultra high-net-worth individuals), που αντιπροσωπεύουν μόλις το 0,003% του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά αντιπροσωπεύουν πλούτο 23 τρισ. ευρώ.  
Προς την κατεύθυνση αυτή, στην κυβέρνηση επεξεργάζονται τη χορήγηση ιθαγένειας έναντι υλοποίησης ξένων επενδύσεων, σε συνδυασμό με το σχεδιασμό για την διαμόρφωση ενός ελκυστικού καθεστώτος φορολογικής κατοικίας. Σε αδρές γραμμές, τα σχέδια περιλαμβάνουν όπως, έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέσω της εφημερίδας Καθημερινή (“Ελληνικό διαβατήριο με επένδυση σε ακίνητα άνω των 2 εκατ. ευρώ”, 12/09), τη χορήγηση διαβατηρίου σε ξένους επενδυτές, υπό δύο προϋποθέσεις.  
Να τοποθετήσουν κεφάλαια άνω των 2 εκατ. ευρώ σε ακίνητα και δεύτερον, να διαθέτουν μόνιμη κατοικία με αξία 500.000 ευρώ, στην οποία να αντιστοιχούν, ετησίως, δαπάνες συντήρησης περίπου 50.000 ευρώ. Η υπηκοότητα θα χορηγείται στον επενδυτή – υπήκοο τρίτης χώρας, ακόμη κι αν αυτός προχωρήσει στην απόκτηση ιδιοκτησίας, μέσω εταιρείας. Αρκεί όμως, οι μετοχές να ανήκουν εξ ολοκλήρου στον ίδιο.  
Την ίδια στιγμή, όπως έχει αναφέρει το Capital.gr, το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας περιλαμβάνει τη δημιουργία του καθεστώτος του μη κατοίκου (non-domiciled), που προβλέπει τη θέσπιση ανώτατου φορολογικού συντελεστή σε αλλοδαπούς κροίσους που επιλέγουν να μεταφέρουν τη φορολογική έδρα τους στην Ελλάδα.  To non-dom, που εφαρμόζουν χώρες, όπως η Κύπρος, η Αγγλία και η Μάλτα, δεν σχετίζεται με την απόκτηση ιθαγένειας, όπως διευκρινίζουν νομικοί.  
Οι παίκτες  
Ενδεικτικό του επενδυτικού ενδιαφέροντος για υπερπολυτελή ακίνητα, που συμβαδίζει με τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και κυρίως την υποχώρηση του country risk, είναι το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουν ενισχύσει την παρουσία τους πολυεθνικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο τομέα.  
Εκτός από τους παραδοσιακούς  παίκτες στην εγχώρια αγορά ακινήτων, όπως η Sotheby’s Ελλάδας και η Christie’s International Real Estate – Πλούμης Σωτηρόπουλος, τα τελευταία χρόνια έχουν εγκαινιάσει την παρουσία τους στη χώρα μας πολυεθνικοί όμιλοι, όπως η γαλλική Barnes και η Engel & Völkers, που έχει ιδρύσει Μητροπολιτικό Κέντρο στην Αθήνα.  
Ταυτόχρονα, αυξάνεται ο αριθμός κατοικιών που απευθύνονται στο κοινό των Ultra high-net-worth individuals. Οι 13 σχεδιαζόμενες υπερπολυτελείς κατοικίες, που θα αποτελούν αυτόνομο τμήμα στο ξενοδοχειακό θέρετρο της Βουλιαγμένης, υπό τη διαχείριση του ξενοδοχειακού ομίλου της Four Seasons και οι 12 βίλες, που θα κατασκευαστούν σε τμήμα του νησιού Σκορπιός, θα απευθύνονται μόνο σε άτομα εξαιρετικά υψηλού εισοδηματικού επιπέδου.  
Αντίστοιχο αγοραστικό κοινό έχουν οι 17 υπερπολυτελείς βίλες με επιφάνεια 400-450 τ.μ. και τιμή από 2 έως 11 εκατ. ευρώ, η καθεμία, που έχει αναπτύξει στην Ελούντα της Κρήτης, η ρωσική εταιρεία Mirum Hellas, με επικεφαλής το Ρώσο επιχειρηματία Βιτάλι Μπορίσοφ.
Σημειώνεται ότι οι συγκεκριμένες κατοικίας είναι τμήμα του τουριστικού παραθεριστικού χωριού που σχεδιάζεται στην περιοχή.  Από την λίστα, δεν απουσιάζει το θέρετρο Costa Navarino, σε τμήμα του οποίου προβλέπεται η ανάπτυξη των Navarino Residences,  συνολικά 50 υπερπολυτελών κατοικιών, επιφάνειας 400 τ.μ. έως 1.300 τ.μ., που εκτείνονται -η καθεμία- σε οικόπεδο 1,5 έως 3 στρεμμάτων και πωλούνται από τα σχέδια από 2,5 εκατ. έως 8 εκατ. ευρώ. Στο τουριστικό συγκρότημα πωλούνται και διαμερίσματα σε πιο προσιτές τιμές, που ξεκινούν από μισό εκατ. ευρώ.  
Του Δημήτρη Δελεβέγκου  
ΠΗΓΗ: Capital.gr