Τους ισχυρούς πολιτιστικούς και θρησκευτικούς δεσμούς μεταξύ του κυπριακού και του ρωσικού λαού επαναβεβαίωσαν σήμερα Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος και πρώην Πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας και Πρόεδρος του Θρησκευτικού Οργανισμού της Ορθόδοξης Αυτοκρατορικής Παλαιστινιακής Εταιρείας, Sergei Stepashin.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος δέχθηκε στο γραφείο του τον κ. Stepashin, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο με αφορμή την τέλεση των αποκαλυπτηρίων αφιερωματικής πλάκας στην είσοδο του ρωσικής τεχνοτροπίας Ιερού Ναού του Αποστόλου Ανδρέα και πάντων των Ρώσων Αγίων στο Επισκοπειό και αντήλλαξαν απόψεις για ζητήματα που απασχολούν τις απανταχού Ορθόδοξες Χριστιανικές κοινότητες, ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή της  Μεσογείου, για το διαθρησκευτικό διάλογο, καθώς επίσης και για τα προγράμματα αναβίωσης θρησκευτικών προσκυνημάτων μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου, τα οποία κατάφεραν να αναβιώσουν μετά από 100 χρόνια.

Όπως αναφέρεται η συνάντηση αυτή αποτελεί συνέχεια της αντίστοιχης περσινής που έγινε στην Αρχιεπισκοπή και μίας προηγούμενης που έλαβε χώρα στη Ρωσία τον Δεκέμβριο του 2017, οπότε λήφθηκαν αποφάσεις για συνεργασία στο θέμα των προσκυνηματικών περιηγήσεων Ρωσία –  Κύπρος – Ιεροσόλυμα.

Πρόκειται για την αναβίωση ενός παλιού θεσμού, κατά τον οποίο οι προσκυνητές για τους Αγίους Τόπους έκαναν σταθμό στο νησί της Κύπρου, πριν την άφιξη στον προορισμό τους.

Εξάλλου, ο κ. Stepashin προέβη στην παρασημοφόρηση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου με το ύψιστο παράσημο του Οργανισμού, αυτό του Αστέρος της Βηθλεέμ, για την εν γένει προσφορά στην Ορθοδοξία.
 

Πηγή: philenews/KYΠΕ