Σε συμφωνία πάνω σε αναθεωρημένες πρόνοιες της επίμαχης εγκυκλίου της 2ας Σεπτεμβρίου για τις εξετάσεις τετραμήνων και όχι στον θεσμό των εν λόγω εξετάσεων, κατέληξαν ΟΕΛΜΕΚ και υπουργός Παιδείας. Σε συνάντηση που έγινε χθες το μεσημέρι στο υπουργείο, μετά από πρόσκληση του Κώστα Χαμπιαούρη στην Οργάνωση των Καθηγητών μόλις το πρωί της ίδιας μέρας, οι δύο πλευρές συζήτησαν επί των σημείων που η ΟΕΛΜΕΚ έχει ενδοιασμούς, επιφυλάξεις και διαφωνίες με την εφαρμογή των εξετάσεων τετραμήνων.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, αντικείμενο συζήτησης για το θέμα των εξετάσεων αποτέλεσαν τα σημεία που πιθανότατα θα αναθεωρηθούν (αυτά που αποκάλυψε ο «Φ» σε σχετικό ρεπορτάζ του την Τετάρτη) και αφορούν κυρίως το δεύτερο τετράμηνο και τον χρόνο ολοκλήρωσης των μαθημάτων, ούτως ώστε οι εξετάσεις τετραμήνων που θα εφαρμοστούν για την Α’ Λυκείου φέτος, να αρχίζουν ταυτόχρονα με τις εξετάσεις και των υπόλοιπων τάξεων. Κύκλοι της ΟΕΛΜΕΚ ανέφεραν πως σήμερα ο υπουργός αναμένεται να αποστείλει την αναθεωρημένη του εγκύκλιο με τα σημεία συγκλίσεων, ούτως ώστε η Οργάνωση να συγκαλέσει το συντομότερο δυνατόν Παγκύπρια Συνδιάσκεψη Γενικών Αντιπροσώπων (ΠΣΓΑ). Αυτό όμως που θα πρέπει να ξεκαθαριστεί είναι το τι θα τεθεί ενώπιον της ΠΣΓΑ, με τις ίδιες πηγές να δηλώνουν ότι δεν υπάρχει αλλαγή στη θέση για τις εξετάσεις τετραμήνων, παρά μόνο εξέτασης νέων δεδομένων και το τι μέλλει γενέσθαι με τα απεργιακά μέτρα, τα οποία βρίσκονται στο τραπέζι από προηγούμενη απόφαση.
 
 
Συγκεκριμένα, η ΠΣΓΑ θα κληθεί να εξετάσει τα δεδομένα που θα προκύψουν από την τροποποιημένη υπουργική εγκύκλιο και να τοποθετηθεί κατά πόσο αναστέλλει ή όχι τα απεργιακά μέτρα του Δεκέμβρη, ούτως ώστε να εφαρμοστεί ομαλά φέτος η νομοθεσία και ο θεσμός να επανεξεταστεί και να αξιολογηθεί στο τέλος της χρονιάς. Όσον αφορά στο ενδεχόμενο αλλαγής της θέσης της ΟΕΛΜΕΚ γενικά για την εφαρμογή του θεσμού των εν λόγω εξετάσεων, όπως μας λέχθηκε θα πρέπει να διεξαχθεί δημοψήφισμα. 
 
Πάντως, οι πληροφορίες του «Φ» κάνουν λόγο για έντονο παρασκήνιο και διαβουλεύσεις που έλαβαν χώρα μεταξύ των διαφόρων Κινήσεων της ΟΕΛΜΕΚ πριν συνεδριάσει το χθεσινό Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο και φυσικά, πριν πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας. 
 
Στο μεταξύ, έντονος στις απόψεις του παραμένει ο αντιπρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Παντελής Νικολαΐδης, ο οποίος σε αναρτήσεις του στο διαδίκτυο χαρακτηρίζει ως διαπραγματευτικό λάθος ολκής τη χθεσινή συνάντηση ΟΕΛΜΕΚ – υπουργού, σημειώνοντας ότι ξεκάθαρη θέση της Οργάνωσης είναι μηδέν εξετάσεις τετραμήνων. 
 
Την εξέλιξη που σημειώθηκε στο γραφείο του υπουργού Παιδείας χαιρέτισε ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Kυριάκος Νικηφόρου, ο οποίος έδωσε συγχαρητήρια σε όλους, καλώντας όλες τις πλευρές να βοηθήσουν για να λειτουργήσει το δημόσιο σχολείο με ηρεμία.