Ο τελευταίος καύσωνας, που ξεπέρασε τους σαράντα βαθμούς, μας δίνει μια γεύση από το μέλλον, όπως αναμένεται με τις κλιματολογικές αλλαγές. Οι μετεωρολόγοι μας προειδοποίησαν εδώ και μέρες για τον επικείμενο καύσωνα και ο κόσμος, αφού εφοδιάστηκε με ανεμιστήρες και κλιματιστικά, ταμπουρώθηκε πανικόβλητος μέσα. Όσοι μπορούσαν έφυγαν για πιο δροσερά μέρη. 
Όσοι αναγκάστηκαν να βγουν έξω αυτές τις μέρες του καύσωνα βρέθηκαν σε μια πνιγηρή ζεστή ατμόσφαιρα που χειροτερεύει με την εκφορά των κλιματιστικών και τον θόρυβο που κάμνουν. Όλοι βιάζονται να τελειώσουν τις εξωτερικές δουλειές και να αναζητήσουν κάπου λίγη δροσιά. 
Ακόμα και ο αέρας που φυσά και κινεί τα δέντρα είναι ζεστός και ξηρός, στεγνώνει τον λαιμό και καίει τα μάτια. 
Το περιβάλλον έξω έχει γίνει αφιλόξενο έως εχθρικό, ζέστη, καυσαέρια, μόλυνση, θόρυβος. 
Ειδικά οι γέροι, με τα μάτια καρφωμένα στο θερμόμετρο, ταλαιπωρούνται, αφυδατώνονται και σβήνουν γρήγορα λόγω καύσωνα. Ήδη είχαμε περιπτώσεις θερμοπληξίας και δυστυχώς θανάτους. 
Επιπλέον σύγχρονες έρευνες (European Journal of Social Psychology, Lehigh University & Northwestern University) απέδειξαν και επιστημονικά ότι σε ένα ζεστό, καυτό μη άνετο περιβάλλον αυξάνεται η κόπωση, υπάρχει μειωμένη θετική διάθεση και ο άνθρωπος παύει να είναι ο καλός του εαυτός και απομακρύνεται από πράξεις «καλού Σαμαρείτη». Δηλαδή, είναι πιο σπάνιο να γίνουν εκείνες οι ανιδιοτελείς πράξεις που βοηθούν τους συνανθρώπους μας και την κοινωνία γενικότερα. Γινόμαστε λιγότερο ευχάριστοι και περισσότερο εριστικοί.  
Τα τελευταία χρόνια, η μέση θερμοκρασία της επιφάνειας της Γης αυξάνεται λόγω του  φαινομένου του θερμοκηπίου, ένα φαινόμενο που έχει ενισχυθεί σημαντικά από ανθρωπογενείς δραστηριότητες. Η Γη δέχεται ηλιακή ακτινοβολία, ένα μέρος της οποίας απορροφάται από το σύστημα Γης-ατμόσφαιρας, ενώ το υπόλοιπο ανακλάται και διαφεύγει στο διάστημα. Οι πολλές βιομηχανίες που υπάρχουν, η τεράστια παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα που οφείλεται σε χρήση ορυκτών καυσίμων και οι αλλαγές που συντελούνται στο έδαφος (αποδάσωση), συμβάλλουν στη συγκράτηση της θερμότητας που συνεπάγεται αύξηση της θερμοκρασίας.
Ποιος μπορεί να μας σώσει από τον προβλεπόμενο καύσωνα του μέλλοντος και τις συνέπειές του; 
Ποιος θα επωμισθεί το πολιτικό κόστος της αλλαγής; 
Κορυφαίοι επιστήμονες εξηγούν συνεχώς ότι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου παγιδεύουν τη θερμότητα στην ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα ο πλανήτης να θερμαίνεται συνεχώς, να λιώνουν οι πάγοι και η στάθμη της θάλασσας να ανεβαίνει, ξηρασία και συχνές βίαιες καταιγίδες. 
Το 2015, 195 χώρες (μόνη εξαίρεση Συρία και Νικαράγουα) υπέγραψαν στο Παρίσι συμφωνία που αφορά το επείγον θέμα του 21ου αιώνα των κλιματικών αλλαγών, που αφορούν τον πλανήτη μας. Η Αμερική, η οποία ευθύνεται για το 15% των παγκόσμιων αερίων θερμοκηπίου, είχε προσυπογράψει τη συμφωνία, δεσμευόμενη να μειώσει τις εκπομπές αερίων κατά 28% μέχρι το 2025. 
Οι διάφορες χώρες (πλούσιες και φτωχές) είχαν καταλήξει στη συμφωνία (2015, Παρίσι) να ελαττώσουν την εκπομπή αερίων θερμοκηπίου, μετά από πολλά χρόνια διαβουλεύσεων.  
Όμως, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump πρόσφατα υπαναχώρησε, δηλώνοντας ότι αποσύρει τη χώρα του από τη συμφωνία, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις θυμού και απογοήτευσης των άλλων ηγετών. Η δικαιολογία του Trump είναι ότι η συμφωνία θα επηρέαζε την αμερικάνικη οικονομία και αγορά εργασίας και θα αδυνάτιζε την κυριαρχία της χώρας του, που όπως ισχυρίστηκε, θα βρισκόταν σε μειονεκτική θέση απέναντι στις άλλες χώρες. 
Στην τεράστια περιοχή του βορείου ημισφαιρίου (Αρκτική), που ήταν μόνιμα παγωμένη κατά τη διάρκεια του έτους, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας λιώνουν οι πάγοι. Ακολούθως, τα μικρόβια διασπούν τα οργανικά απομεινάρια των φυτών και ζώων στο ζεστό έδαφος απελευθερώνοντας διοξείδιο του άνθρακα και μεθάνιο στην ατμόσφαιρα που εντείνει το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Οι αποσυντεθημένες οργανικές ουσίες εκπέμπουν αέρια θερμοκηπίου σε τεράστιες ποσότητες.
Επιβάλλεται να ληφθούν άμεσα μέτρα ώστε αν όχι να αντιστραφεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου, να επιβραδυνθεί η αύξηση της θερμοκρασίας. 
Το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική έχει και γεωπολιτικές συνέπειες διότι τώρα το ναυτικό της Ρωσίας έχει πρόσβαση στον Ειρηνικό Ωκεανό από το βορρά, κάτι που ανατρέπει εντελώς τις στρατηγικές ισορροπίες.
Ο ήλιος τσουρουφλίζει και τις πέτρες οπότε ο Ελύτης έπρεπε να είχε πει αντί για «Ο Ήλιος ο Ηλιάτορας ο πετροπαιχνιδιάτορας», ο ήλιος ο τρομοκράτορας.
Αλλά ακόμα και μέσα στον καύσωνα, στους 44 βαθμούς, συνεχίζεται ο καβγάς για την εξουσία, για τις Προεδρικές αλλά προπαντός για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, που επισυμβαίνουν σε πιο δροσερά μέρη αλλά καίουν περισσότερο απ’ όλα.