Δήλωση με την οποία ξεκαθαρίζουν ότι δεν μπορούν να υποστηρίξουν τη νέα συμφωνία του Brexit με τη μορφή που έχει λάβει μέχρι στιγμής μέσα από τις διαπραγματεύσεις Λονδίνου-Βρυξελλών, εξέδωσαν οι ηγέτες του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) Βόρειας Ιρλανδίας το πρωί της Πέμπτης.

Η δήλωση έρχεται λίγες ώρες πριν ο Μπόρις Τζόνσον αναχωρήσει για την κρίσιμη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών.

Η στήριξη του DUP κρίνεται αναγκαία συνθήκη για να περάσει η όποια συμφωνία του Brexit από τη Βουλή των Κοινοτήτων και για αυτό ο Βρετανός πρωθυπουργός προσπαθούσε να εξασφαλίσει τη συναίνεση του κόμματος πριν δώσει από την πλευρά του το τελικό πράσινο φως για το νομικό κείμενο της συμφωνίας που έχουν συντάξει οι διαπραγματευτές στις Βρυξέλλες.

Στη δήλωσή τους η ηγέτιδα του DUP Αρλίν Φόστερ και ο ηγέτης του κόμματος στο Γουέστμινστερ Νάιτζελ Ντοντς αναφέρουν ότι «ως έχουν τα πράγματα δεν μπορούμε να στηρίξουμε αυτά που προτείνονται επί των τελωνειακών ρυθμίσεων και τοΝ μηχανισμό συναίνεσης των βορειοιρλανδικών αρχών, ενώ υπάρχει και έλλειψη σαφήνειας γύρω από το καθεστώς ΦΠΑ».

Αφήνουν, ωστόσο, ένα περιθώριο για ελιγμούς, λέγοντας ότι θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τη βρετανική κυβέρνηση για μία «λογική» συμφωνία

Πηγή: philenews/ΚΥΠΕ