Για να λέμε του στραβού το δίκαιο, ο Ντόναλντ Τραμπ ακούγεται λογικός όταν αναρωτιέται τι γυρεύουν αμερικανικά στρατεύματα τόσες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο τους.

Η απάντηση για τον Αμερικανό μεγιστάνα θα ήταν εύκολη αν είχε βασικές γνώσεις ιστορίας. Θα ήξερε, δηλαδή, πως τις τελευταίες δεκαετίες οι ΗΠΑ προκειμένου να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους, μετατράπηκαν σε ένα είδος παγκόσμιου αστυνομικού.

Όχι κατ’ ανάγκη ενός καλού. Το αντίθετο, μάλιστα. Η Ουάσιγκτον ενεπλάκη σε πολέμους υποστηρίζοντας διεθφαρθμένα καθεστώτα, στήριξε αιμοσταγείς δικτάτορες, και έκλεισε τα μάτια μπροστά σε κατάφωρες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εθελοτυφλούσε, υποστηρίζοντας πως προωθεί την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια, ενώ το μόνο που την ενδιέφερε ήταν ξεκάθαρα να επιβάλει τις απόψεις και τα συμφέροντά της. Με λίγα λόγια δεν υπήρξε ποτέ ο καλός Σαμαρείτης που βοηθούσε όσους έχουν ανάγκη.

Εδώ και καιρό ήταν σαφές πως αυτή η τακτική δεν θα μπορούσε να συνεχιστεί για πολύ καιρό, αφενός γιατί δεν εξυπηρετεί ούτε τις ίδιες τις ΗΠΑ και αφετέρου γιατί φέρνει εκκωφαντικές ήττες και δεν οδηγεί πουθενά. Εξάλλου, το τελευταίο διάστημα πολλές φωνές στο εσωτερικό, τονίζουν ότι είναι καιρός η χώρα να περιοριστεί στα του οίκου της και να σταματήσει να παρεμβαίνει από τη μια άκρη της γης μέχρι την άλλη. 

Το δόγμα της ισχύος δεν είναι εύκολο να εγκαταληφθεί και ούτε μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Ακόμη, και αν οι ΗΠΑ ακολουθήσουν μια πιο εσωστρεφή εξωτερική πολιτική, αυτό δεν σημαίνει πως μπορούν με ένα tweet ή μια μονομερή απόφαση, να νίπτουν τας χείρας τους και να παίρνουν αποστάσεις αδιαφορώντας για τις συνέπειες. Οι ευθύνες τους για το χάος, την αστάθεια και την επιθετικότητα που επικρατεί σε πολλές χώρες είναι τεράστιες. Η ξαφνική στρατιωτική τους μπορεί να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία από αυτή που δημιουργεί η παρουσία τους.

Ο απομονωτισμός δεν αφορά τον Ντόναλντ Τραμπ, απλά ο νυν πρόεδρος τον εκφράζει όσο πιο άγαρμπα μπορεί. Η συζήτηση για τον ρόλο των ΗΠΑ στον κόσμο έχει ήδη ανοίξει. Η «Αμερική πρώτα» ήταν το προεκλογικό σλόγκαν του Τραμπ. Είναι πολύ πιθανόν πως μπορεί να γίνει ολόκληρης της χώρας.

[email protected]