Υπεύθυνο Επικοινωνίας Cy Checkpoint, Κίνησης Συμπαράστασης για το AIDS

Στο Cy Checkpoint το «Pop Up HIV Test»

1  Ξεκινάτε το «Cy Checkpoint: Pop Up HIV Test»; Ναι, σε συνεργασία με το «AHF: AIDS Healthcare Foundation». Η συνεργασία μας με έναν παγκόσμιο οργανισμό αποτελεί μορφή αναγνώρισης του έργου μας, αλλά και δέσμευση για συνέχιση της συμβολής μας στη δημόσια υγεία.

2 Τι προβλέπει το πρόγραμμα; Το πρόγραμμα προβλέπει τη διεύρυνση των εξετάσεων ταχείας διάγνωσης για τον HIV και άλλες σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις που διενεργεί από το 2015. Αυτή είναι η δεύτερη φορά που η Κίνηση συνεργάζεται με το AHF. Η συγκεκριμένη συνεργασία δίνει τη δυνατότητα διεύρυνσης των υφιστάμενων δράσεων εξέτασης για τον HIV σε μεγαλύτερη κλίμακα, σε εβδομαδιαία βάση, καλύπτοντας ολόκληρο το νησί, σε διάφορες τοποθεσίες. 

3 Tι είναι το Cy Checkpoint; Αποτελεί το Κέντρο Πρόληψης, Ενημέρωσης και Εξέτασης για τον HIV και άλλες Σεξουαλικά Μεταδιδόμενες Λοιμώξεις της Κίνησης. Ιδρύθηκε το 2015 και λειτουργεί με βάση βέλτιστες Ευρωπαϊκές πρακτικές, ακολουθώντας το μοντέλο CBVCT (Community Based Voluntary Counselling & Testing). Το κέντρο λειτουργεί σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και ακολουθεί τις κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. 

4 Πόσες εξετάσεις έχει κάνει; Παρόλο που η δράση του Cy Checkpoint ώς τώρα περιοριζόταν σε 2 με 3 εβδομάδες ανά έτος, έχει διενεργήσει περισσότερες από 2,700 εξετάσεις ταχείας διάγνωσης. Το πρόγραμμα «PopUp HIV Test» παρέχει στους ωφελούμενους τη δυνατότητα να εξετάζονται συχνότερα στην πόλη τους, χωρίς ραντεβού. Για όσους επιθυμούν ραντεβού, θα μπορούν να το πράξουν τηλεφωνώντας στο 9960 7005 ή μέσω της ιστοσελίδας https://web.facebook.com/CyCheckpoint. 

5 Η εξέταση είναι γρήγορη; Ναι, ανώνυμη και δωρεάν, δίνει αποτέλεσμα σε μόλις 60 δευτερόλεπτα με ακρίβεια 99,8%-100%. Οι ωφελούμενοι μπορούν να συνομιλήσουν σε ασφαλές, φιλικό και μη-επικριτικό περιβάλλον με εκπαιδευμένους εξεταστές από την κοινότητα (peer counselling), ενώ στα άτομα των οποίων οι εξετάσεις αντιδρούν σε αντισώματα του HIV, παρέχεται ψυχολογική στήριξη από κλινική ψυχολόγο, συνοδεία για επιβεβαιωτική εξέταση και διασύνδεση με τις δημόσιες δομές υγείας.

[email protected]