Η ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ των πρακτικών των συναντήσεων στο Κραν Μοντάνα, που πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια της Πενταμερούς Διάσκεψης για την Κύπρο, αποτελεί την καλύτερη απάντηση σε αυτούς που καλύπτουν την τουρκική αδιαλλαξία. Είναι αρκούντως σημαντικό να υπάρχει μια πλήρης εικόνα της πραγματικότητας μέσα από τα πρακτικά πριν αρχίσει ουσιαστικά η σύνταξη της έκθεσης για τις καλές υπηρεσίες του Γενικού Γραμματέα στο Κυπριακό. Μια έκθεση, που κατά την άποψή μας δεν μπορεί να φέρει τη σφραγίδα του απεσταλμένου του Διεθνούς Οργανισμού Έσπεν Μπαρθ Άιντε, καθώς έχει ήδη αμφισβητηθεί από Ελλάδα και Κύπρο. 

Ο ΚΑΘΕΝΑΣ θα κριθεί από τα όσα έχει καταθέσει στην Πενταμερή. Ποιος πραγματικά λέγει την αλήθεια και ποιος όχι. Τα γεγονότα και οι δημόσιες δηλώσεις που έγιναν από τουρκικής πλευράς επιβεβαιώνουν τα όσα είπε στη συνέντευξή του στον «Φ» ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Νίκος Κοτζιάς. Αυτή είναι η πραγματικότητα. 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Δημοκρατίας έχει ενοχληθεί από τις δημόσιες τοποθετήσεις του απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, και γι’ αυτό έχει εξαγγείλει τη δημοσιοποίηση των πρακτικών. Διαμήνυσε προς κάθε κατεύθυνση, ειδικότερα όμως προς τα Ηνωμένα Έθνη, στη Γραμματεία, ότι είναι θλιβερό άνθρωποι που εκφράζουν τάχα το Διεθνές Δίκαιο, όπως ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ, να ψεύδονται δημόσια προκειμένου να καλύψουν την αδιαλλαξία της Άγκυρας. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως «διερωτάται κανείς, όταν υπάρχουν ανάλογοι που εκπροσωπούν τα ΗΕ, πώς δεν είναι δυνατόν να επιτείνεται η αδιαλλαξία της Τουρκίας».

ΒΕΒΑΙΩΣ, για να είμαστε ειλικρινείς, υπήρξε ανοχή έναντι του κ. Άιντε για μια μακρά περίοδο. Ανοχή επέδειξε η Λευκωσία κι όταν ακόμη η Αθήνα, χωρίς αναστολές και δισταγμό, είχε προχωρήσει και καταγγείλει τον απεσταλμένο του ΟΗΕ. Υπήρξε ανοχή όταν οι πληροφορίες για παρασκηνιακές δράσεις του κ. Άιντε για προώθηση τουρκικών απαιτήσεων, όπως η αξίωση για τις τέσσερις ελευθερίες, έφθαναν στη Λευκωσία. Τώρα που θα αποχωρήσει ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, αντιδρά –και καλά κάνει– και η Λευκωσία. Δεν υπάρχει άλλωστε τώρα περιθώριο μη αντίδρασης. Δεν υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω ανοχής, καθώς οι ενέργειές του έχουν φθάσει σε σημείο που εάν δεν υπάρξει αντίδραση το κόστος για την ελληνοκυπριακή πλευρά θα είναι μεγάλο. 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ, λαμβάνοντας τη σκυτάλη από την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, υπέδειξε με νόημα πως «αντί να φροντίσουν έτσι ώστε, μέσα από την καλή θέληση, την αποφασιστικότητα της δικής μας πλευράς, με πολλές θυσίες και υποχωρήσεις, να συμβάλουν στην επανένωση μιας πατρίδας, αυτό το οποίο πράττουν είναι να δικαιολογούν ως εάν να εκπροσωπούν την κατοχική δύναμη». Και με αυτό, θεωρούμε, πέφτουν τίτλοι τέλους για τον κ. Έσπεν Μπαρθ Άιντα, που θα ριχθεί πλέον με τα μούτρα στην προεκλογική του εκστρατεία. Χρειάστηκε η δυναμική παρέμβαση του Έλληνα ΥΠΕΞ για να αντιδράσει η Λευκωσία. Όταν, πλέον, το παιγνίδι είχε τελειώσει.