Στην αγορά εταιρικών ομολόγων προβλέπει το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου για την αύξηση του τζίρου του 2020, δήλωσε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του ΧΑΚ Μαρίνος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας πως το Χρηματιστήριο κατέθεσε στον Υπουργό Οικονομικών τον στρατηγικό τους σχεδιασμό που αποσκοπεί στην ιδιωτικοποίηση της κυπριακής χρηματαγοράς.
 
Παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό του Χρηματιστηρίου για το 2020, ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΧΑΚ, Μαρίνος Χριστοδουλιδης είπε πως με την υλοποίηση του σχεδιασμού για τα εταιρικά ομόλογα, θα αυξηθεί και ο ρόλος και ο τζίρος του χρηματιστηρίου, υπενθυμίζοντας πως η έκτακτη εισφορά για την Άμυνα που επιβάλλεται σε τόκους από εταιρικά χρεόγραφα έχει μειωθεί από 30% σε 3%, όσο είναι δηλαδή και σε ομόλογα της κυβέρνησης, γεγονός που, όπως εκτιμάται, θα δώσει στην αγορά εταιρικών ομολόγων.
 
Τόσο ο κ. Χριστοδουλίδης όσο και ο Νίκος Τρυπάτσας, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του ΧΑΚ ανέφεραν πως τα εταιρικά ομόλογα αποτελούν άλλο ένα εργαλείο για άντληση κεφαλαίων εκ μέρους των εταιρειών.
 
Ο κ. Χριστοδουλίδης ενημέρωσε την επιτροπή ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός του ΧΑΚ έχει ολοκληρωθεί, προσθέτοντας πως ο σχεδιασμός αυτός καταλήγεις την ιδιωτικοποίηση.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στα σκαριά mini πύργος κοντά στο παλιό ΓΣΠ
 
Είναι θέμα απόφασης του Υπουργείου Οικονομικών και θεωρούμε ότι η υλοποίηση του σχεδιασμού πρέπει να ξεκινήσει το συντομότερο, είπε.
 
Παράλληλα, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως το ΧΑΚ έχει έσοδα από υπηρεσίες που παραχωρεί σε άλλα Υπουργεία και κρατικές υπηρεσίες, όπως τις υπηρεσίες στο ΥΠΟΙΚ για υπηρεσίες προς προσφέρει στο Δημόσιο Χρέος (όπως πληρωμή τόκων, η αποπληρωμή Χρεογράφων, η διαδικασία εισαγωγής νέων Χρεογράφων), στο Υπουργείο Γεωργίας για τον εκπλειστηριασμό δικαιωμάτων ρύπων, ενώ έσοδα αναμένονται από την έναρξη λειτουργίας, τον Ιούνιο του 2020, του χρηματιστηρίου ενέργειας στη Ελλάδα, του οποίου το ΧΑΚ είναι μέτοχος με ποσοστό 10%.
 
Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, ο προϋπολογισμός του ΧΑΚ για το 2020 είναι οριακά πλεονασματικός και προνοεί έσοδα €5,9 εκατ. και δαπάνες €5,87 εκατ. Σημείωσε δε πως το ΧΑΚ από το 2017 το Χρηματιστήριο δεν άντλησε από τα αποθεματικά για κάλυψη των αναγκών του.
 
Πηγή: Philenews/ΚΥΠΕ