Επιστροφή από το βουνό, 15 Αυγούστου. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της Αστυνομίας, η επιστροφή γινόταν σημειωτόν. Κάπου σε αυτή την ατέλειωτη ουρά εκτιμήσαμε και την αξία του αυτόματου αυτοκινήτου, ενώ οι μερακλήδες του μάνουαλ, βασανίζονταν βάλε-βγάλε την πρώτη και τη δεύτερη ταχύτητα. Για την τρίτη, ούτε λόγος. Κοντά στον Κουτραφά, λίγο πριν τη γνωστή επικίνδυνη καμπή, στην οποία έχουν σημειωθεί αμέτρητα δυστυχήματα τα τελευταία χρόνια, μας βρήκε η νύκτα και ξανά σταματήσαμε. Εντελώς… Δύο αυτοκίνητα μπροστά, ο οδηγός μάλλον κουράστηκε. Ο δρόμος σκοτεινός, εντελώς, σε σημείο που σου σηκωνόταν η τρίχα. Κατεβαίνει, λοιπόν, αφήνει την πόρτα ανοικτή και αλλάζει θέση με τη συνοδηγό του. Ούτε προειδοποίηση, ούτε φώτα να αναβοσβήνουν, ούτε κάπως στην άκρη του δρόμου, αν μη τι άλλο για να προστατεύσει τον εαυτό του. Κι αν κάποιος, ερχόμενος από απέναντι οδηγός, τον έπαιρνε μαζί του, θα τον λέγαμε και «δολοφόνο», σωστά; 

Δρόμος για κλάματα 
Ευτυχώς, ο συγκεκριμένος, πρόλαβε. Ο δρόμος από τα βουνά ή προς αυτά, όπως και να το δει κάποιος, είναι τραγικός. Είναι επικίνδυνος, είναι στην καλύτερη των περιπτώσεων ένας δρόμος της δεκαετίας του ‘80. Το δε χειρότερο; Ότι δεν βλέπουμε καμία διάθεση για την αναβάθμισή του. Κατά τα άλλα, αναρωτιόμαστε, πώς και γιατί τα υπέροχα ορεινά χωριά αδειάζουν. Αναρωτιόμαστε γιατί δεν αναπτύσσεται η μοναδικής ομορφιάς αυτή περιοχή. 

Η φοροδιαφυγή δεν μας αφορά 
Όχι μόνο αμετανόητοι αλλά και άκρως προκλητικοί αποδεικνύονται, λέει, στην Ελλάδα ορισμένοι ιδιοκτήτες μεγάλων τουριστικών μονάδων, οι οποίοι αν και πιάστηκαν πέρσι στα πράσα για φοροδιαφυγή, δεν δίστασαν να πράξουν και φέτος μια από τα ίδια. Σε δειγματοληπτικούς ελέγχους που έγιναν, κυρίως με βάση τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ του προηγούμενου μήνα, τα αποτελέσματα ήταν αποκαλυπτικά. Από το δείγμα μικρών και μεγάλων μονάδων –το ίδιο ακριβώς με πέρσι– εκτιμάται ότι υπάρχουν αποκλίσεις μεταξύ δηλωθέντων και εκτιμώμενων εσόδων σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, οι οποίες ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ! Προσοχή, όμως, για να μην υπάρχει καμία παρεξήγηση. Αυτά τα στοιχεία αφορούν την Ελλάδα, προς Θεού, όχι εμάς στην Κύπρο. Γιατί εδώ, όπως είμαστε βέβαιοι ότι μπορεί να μας διαβεβαιώσει ο υπουργός των Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης, κανείς δεν φοροδιαφεύγει, γιατί ξέρει ότι θα τον κυνηγήσουμε, σωστά; Και είμαστε απολύτως βέβαιοι, επίσης, πως όλες οι τουριστικές επιχειρήσεις, που φέτος έχουν κάνει χρυσές δουλειές, ελέγχονται… Από τον Φόρο Εισοδήματος, λέμε. 

Ίσες αποστάσεις με τραγικές συνέπειες 
Στο twitter έχουν πάρει φωτιά τα “τιτιβίσματα” εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ, που αυτή τη φορά, ομολογουμένως, έχει καταφέρει να ξεπεράσει ακόμη και τον εαυτό του σε επικινδυνότητα δηλώσεων. Πρώτον, σε επιτυχία αναδείχθηκε αυτό του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, στο οποίο έγραψε πως κανείς άνθρωπος δεν γεννιέται μισώντας τον συνάνθρωπό του αναλόγως του χρώματος που έχει το δέρμα του ή αναλόγως της θρησκείας του. Όμως, προσωπικά αυτό που ξεχώρισα ήταν άλλο. Από τον Δημοκρατικό Bernie Sanders: «Ντόναλντ Τραμπ», έγραψε, «ντροπιάζεις τη χώρα, αλλά και τα εκατομμύρια των Αμερικανών που πολέμησαν και έχασαν τη ζωή τους πολεμώντας τον ναζισμό». Με απόλυτα ξεκάθαρο τρόπο, αντέδρασε επίσης και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ο οποίος είπε: «Το να βάζεις στο ίδιο επίπεδο τις δύο πλευρές, τους υποστηρικτές της λευκής φυλής και τους αντιρατσιστές ακτιβιστές, αντί να παίρνεις σαφή απόσταση από το ναζιστικό κίνημα, είναι τεράστιο λάθος». Και με απρόβλεπτες συνέπειες, μπορεί να προσθέσει κάποιος. 

Πρωτιά στην πυρκαγιά 
Ποιος την είχε μεγαλύτερη τελικά την πυρκαγιά; Κι όμως, εδώ η χώρα καίγεται και αυτοί μαλώνουν σε ποιανού τη διακυβέρνηση είχαν γίνει οι χειρότερες πυρκαγιές. Νέα Δημοκρατία και ελληνική Κυβέρνηση βγάζουν ανακοινώσεις, δίνουν απαντήσεις, κάνουν δηλώσεις, που αφορούν αυστηρά το μέγεθος της πυρκαγιάς, λες κι αυτό έχει σημασία. Ο δε Πρωθυπουργός, που μέρα με τη μέρα εξελίσσεται σε τρία πουλάκια κάθονταν, αφού φιλοτιμήθηκε να εμφανιστεί στην καμένη γη, δήλωσε ότι βρήκε περιορισμένη την καταστροφή στην ανατολική Αττική από τη φωτιά που για τέσσερις μέρες έκαιγε τις περιοχές Κάλαμο, Βαρνάβα και Καπανδρίτι. 
Όλα μια χαρά, λοιπόν, και άδικα εμείς στεναχωριόμασταν ή είχαμε αγχωθεί…