Θα γίνει, αλλά με ακόμα έναν χρόνο καθυστέρηση σε σχέση με τον προγραμματισμό που είχε γίνει στις αρχές του έτους ο αυτοκινητόδρομος Λευκωσίας – Τροόδους. Αυτό διαβεβαίωσε χθες τους βουλευτές της Επιτροπής Μεταφορών της Βουλής, η υπουργός Μεταφορών, Βασιλική Αναστασιάδου, που σημείωσε ότι αυτή τη φορά έχουν γίνει όλες οι προετοιμασίες για να υλοποιηθεί το έργο. 
 
Η Υπουργός διαβεβαίωσε τους βουλευτές ότι ο αυτοκινητόδρομος Κοκκινοτριμιθιάς – Ευρύχου θα προχωρήσει και στις δύο φάσεις όπως προγραμματίστηκαν, δηλαδή του τμήματος Δένειας – Αστρομερίτη και του τμήματος Αστρομερίτη – Ευρύχου. Το τμήμα Αστρομερίτη – Ευρύχου (πρόκειται για αυτοκινητόδρομο μήκους 12 χιλιομέτρων) θα ξεκινήσει στο τέλος του 2021 και το τμήμα Δένειας – Αστρομερίτη (αυτοκινητόδρομος μήκους 19 χλμ) στα τέλη του 2023.
 
Κατά τη χθεσινή συνεδρία οι επικεφαλής των επηρεαζόμενων πεδινών και ορεινών κοινοτήτων, μετέφεραν για ακόμη μια φορά κραυγή αγωνίας, καθότι εγείρονται θέματα ασφάλειας, αλλά και απομόνωσης των κοινοτήτων με αποτέλεσμα οι κάτοικοί τους να μειώνονται. Όπως αναφέρθηκε, ο δρόμος που συνδέει τη Λευκωσία με το Τρόοδος χρονολογείται από το 1971.
 
 
Η Υπουργός εξήγησε ότι συμμερίζεται τις θέσεις τους. «Οι κοινοτάρχες έχουν τα δίκαιά τους να δυσπιστούν, γιατί εδώ και δεκαετίες τους υπόσχονται διάφορες κυβερνήσεις την εκτέλεση του έργου. Όμως αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο κατώφλι, δηλαδή πιο κοντά από όσο ποτέ. Έχουν γίνει οι μελέτες, ολοκληρώνονται, υπάρχει πρόβλεψη στον προϋπολογισμό, δηλαδή μιλάμε για πράξεις τώρα και όχι για υποσχέσεις», ανέφερε η Βασιλική Αναστασιάδου.
 
Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν η Επιτροπή έθεσε για άλλη μια φορά το ζήτημα των πολυετών καθυστερήσεων για τον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Τροόδους, το Υπουργείο είχε ενημερώσει ότι τα έργα θα ξεκινούσαν το 2020, ενώ χθες έγινε λόγος για έναρξη το 2021.
 
Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, η κ. Αναστασιάδου είπε ότι το υπουργείο Οικονομικών ζήτησε όπως επανεξεταστεί το τμήμα Αστρομερίτη – Ευρύχου για να επιτευχθούν εξοικονομήσεις και έτσι προκηρύχθηκε διαγωνισμός για σύμβουλο. Επίσης, ζητήθηκε νέα περιβαλλοντική μελέτη, καθώς διαπιστώθηκε ότι το τμήμα αυτό περνά μέσα από περιοχές που εμπίπτουν στο σχέδιο Νατούρα. 
 
Για το Τμήμα Δένειας – Αστρομερίτη, είχαν ως εμπόδιο το γνωστό θέμα με την όδευση λόγω της γειτνίασης με τα κατεχόμενα. Τώρα, πρέπει να ετοιμαστεί σημείωμα έργου προς το υπουργείο Οικονομικών, με βάση τον νέο σχεδιασμό, όπως καθορίζει ο νόμος περί δημοσιονομικού πλαισίου, και στη συνέχεια θα προχωρήσουν οι υπόλοιπες απαιτούμενες διαδικασίες, όπως η περιβαλλοντική μελέτη κ.λπ. μέχρι και η προκήρυξη προσφορών.
 
Η Βασιλική Αναστασιάδου ενημέρωσε τους βουλευτές, πως σε σύσκεψη με την Υπηρεσία Περιβάλλοντος και το Κτηματολόγιο δόθηκαν οδηγίες έτσι ώστε κατά την περίοδο μέχρι την ετοιμασία της περιβαλλοντικής μελέτης να προχωρούν παράλληλα και όλες οι διαδικασίες, όπως απαλλοτριώσεις, έτσι ώστε με την ολοκλήρωση της μελέτης να προκηρυχθούν αμέσως οι προσφορές.
 
 
Αγανακτισμένοι οι κοινοτάρχες
 
Μετά την ενημέρωση από την υπουργό Μεταφορών, ο πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών της Βουλής, Γιώργος Προκοπίου, ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους βουλευτές, αλλά και πληθώρα κοινοταρχών των επηρεαζόμενων περιοχών, ότι στην επόμενη συνεδρία θα καλέσει και τον υπουργό Οικονομικών και τον υπουργό Εσωτερικών. Ο ίδιος σχολίασε και τα εμπόδια που προβάλλονται με επίκληση την προστασία του περιβάλλοντος: «Οι άνθρωποι έρχονται σε τρίτη μοίρα μετά τα ζώα και τα πουλιά…».
 
Αγανακτισμένοι παρουσιάστηκαν οι επικεφαλής των επηρεαζόμενων μικρών και μεγαλύτερων κοινοτήτων. «Αυτός ο δρόμος δεν είχε τη δική του ιστορία, αυτός ο δρόμος είναι παραμύθι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ιωάννης Ιακωβίδης, κοινοτάρχης Κακοπετριάς. «Φτάνει η κοροϊδία, είναι ντροπή να μιλούμε για εξοικονόμηση χρημάτων για ένα έργο που εκκρεμεί τόσα χρόνια. Ζητούμε απλά δρόμο, δεν δεχόμαστε περιβαλλοντική μελέτη», συμπλήρωσε ο ίδιος. 
 
Από την πλευρά του, ο Γιανάκης Ιωαννίδης, κοινοτάρχης Ποταμιού, είπε χαρακτηριστικά πως άκουγε για τον δρόμο αυτό όταν ήταν μαθητής. «Ήμασταν νέοι, γεράσαμε και ακόμα ο δρόμος ακόμα δεν έγινε», υπέδειξε.
 
«Ανέβηκε η πίεσή μου» κατά την τελευταία συνάντηση με την Υπηρεσία Περιβάλλοντος όταν ηγέρθησαν θέματα όπως τα ρυάκια και τα αργάκια, τα πουλιά και τα ηχοπετάσματα», συμπλήρωσε και ο κοινοτάρχης Ορούντας, Ανδρέας Ταουσιάνης.
 
 
Άσκηση πίεσης από βουλευτές και μέσω του προϋπολογισμού

Οι πλείστοι βουλευτές, αφού ξεκαθάρισαν ότι δεν αμφισβητούν τη βούληση της υπουργού Μεταφορών για την προώθηση του έργου, τόνισαν πως πρέπει να εξευρεθεί τρόπος να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της γραφειοκρατίας.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γιώργος Προκοπίου, είπε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας ότι πρέπει να υπάρξει παράλληλη εργασία έτσι ώστε να εξοικονομείται χρόνος, με τον βουλευτή Δημήτρη Δημητρίου να λέει ότι δεν πρέπει η γραφειοκρατία να σκοτώνει την πολιτική βούληση. Ο ίδιος, απηύθυνε έκκληση όπως αξιοποιηθεί η πολιτική βούληση της Υπουργού «και να μην αφήσουν να δολοφονηθεί το έργο αυτό ή και αυτό το έργο από τη γραφειοκρατία ή από σκοπέλους που θα είναι αντίθετοι με την ξεκάθαρη πολιτική βούληση».

Ο βουλευτής Κώστας Κώστα διερωτήθηκε από την πλευρά του, γιατί χρειάστηκε να γίνουν εξοικονομήσεις στο έργο και υπογράμμισε ότι η προώθηση του έργου επείγει, καθώς εγείρεται θέμα ασφάλειας, αφού στην περιοχή του Αστρομερίτη υπήρξαν τρία θανατηφόρα δυστυχήματα το τελευταίο διάστημα. «Υπάρχει σοβαρό ζήτημα ασφάλειας και πρέπει να ιεραρχήσουμε πού διατίθενται τα χρήματα του κράτους. Κανένας δεν είδε με σοβαρότητα τα ζητήματα της υπαίθρου», είπε.

Ο βουλευτής Μαρίνος Μουσιούττας, που είχε και την πρωτοβουλία εγγραφής του θέματος προς συζήτηση, είπε ότι ο δρόμος δεν είναι πολυτέλεια, αλλά είναι αναγκαίος πρώτον για λόγους ασφαλείας και για να βοηθηθούν οι κάτοικοι των περιοχών να παραμείνουν στα χωριά τους. «Παρόλο που δεν μας ικανοποιεί αυτή η νέα καθυστέρηση, εντούτοις νιώθουμε ότι η Υπουργός έχει πειστεί και θα διαβιβάσει εκεί που πρέπει την αναγκαιότητα να τηρηθούν αυτά τα χρονοδιαγράμματα επιτέλους», πρόσθεσε. Εξέφρασε σαφή προειδοποίηση προς την Κυβέρνηση και κυρίως το υπουργείο Οικονομικών, ότι οι βουλευτές είναι έτοιμοι να ασκήσουν πίεση και μέσω της συζήτησης και ψήφισης των κρατικών προϋπολογισμών για το 2020. Πρέπει «να πείσουμε ως βουλευτές και ως Βουλή ότι εννοούμε αυτά που λέμε και εξασκούμε τον έλεγχο εκεί που πρέπει με τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας», κατέληξε ο Μαρίνος Μουσιούτας.

Ο εκ Πάφου βουλευτής Ηλίας Μυριάνθους, υπενθύμισε ότι και ο δρόμος Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς μεταφέρθηκε για το 2020, ενώ για αυτόν το αυτοκινητόδρομο υπήρχε απόφαση από το 2000 και πρόσθεσε πως οι περιοχές αυτές είναι απομονωμένες και υποβαθμισμένες και ότι κάθε χρόνος καθυστέρησης λειτουργεί προς την ολική καταστροφή μιας ολόκληρης περιοχής, ενώ το κόστος διπλασιάζεται.