Η είδηση από μόνη της και μόνο είναι αρκετή για να εξοργίσει. Δικαστήριο στη Βαρκελώνη έκρινε αθώους πέντε άνδρες, που κατηγορούνταν για τον ομαδικό βιασμό 14χρονου κοριτσιού. Αντί για βιασμό οι δράστες καταδικάστηκαν και φυλακίστηκαν για το πιο ελαφρύ αδίκημα της σεξουαλικής κακοποίησης. Ο λόγος είναι ότι βάσει του ισπανικού ποινικού κώδικα, βιασμός ή σεξουαλική επίθεση μπορεί να στοιχειοθετηθεί μόνο αν έχει γίνει χρήση βίας ή αν το θύμα έχει υποστεί εκφοβισμό.
Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, οι άνδρες επιτέθηκαν ο ένας μετά τον άλλο στο κορίτσι, το οποίο ήταν υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών και αλκοόλ, και το βίασαν. Μάλιστα, ο ένας από αυτούς είπε στους υπόλοιπους: «Είναι η σειρά σου. Δεκαπέντε λεπτά ο καθένας, χωρίς καθυστερήσεις». Παρόλα αυτά, το δικαστήριο έκρινε πως δεν διέπραξαν βιασμό διότι το θύμα ήταν αναίσθητο κι έτσι δεν χρειάστηκε να ασκήσουν βία. Έτσι, έπεσαν στα μαλακά και τους επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης δέκα μόλις χρόνων.
Πριν προλάβουμε να κουνήσουμε το δάκτυλο στην Ισπανία, ας θυμηθούμε τα δικά μας. Τον 81χρονο, για παράδειγμα, που έπεσε στα μαλακά, παρόλο που παρενοχλούσε 6χρονο παιδί επειδή του χαρίστηκαν οι δικαστές λόγω ηλικίας, ή τον 72χρονο που κακοποίησε την ίδιά του την εγγονή αλλά το δικαστήριο πάτησε στο ότι δεν κατέθεσαν οι γονείς της, για να του επιβάλει εξόφθαλμα μικρή ποινή. 
Παρόμοιες ιστορίες ακούμε, δυστυχώς, από πολλές χώρες. Στην Ιταλία δικαστήριο αθώωσε βιαστή γιατί το θύμα φορούσε δαντελένια εσώρουχα και έτσι θεώρησε πως «προκάλεσε» το θύτη. Παρόμοια υπόθεση συγκλόνισε και την Ιρλανδία. Στη Γαλλία η μαρτυρία θύματος δεν στάθηκε ικανή για καταδίκη, επειδή η κοπέλα δεν είχε τις αισθήσεις της όταν βιάστηκε, ενώ στις ΗΠΑ δράστης αθωώθηκε γιατί ο δικαστής αποφάνθηκε πως ήταν από «καλή» οικογένεια.
Το νομικό πλαίσιο για τους βιασμούς, ειδικά ανηλίκων, γίνεται όλο και πιο αυστηρό στις περισσότερες χώρες. Και όμως αυτό δεν είναι αρκετό για να προστατεύσει τα θύματα γυναίκες και άντρες, παιδιά ή μεγάλους. Ο βιασμός είναι το μόνο έγκλημα όπου, αντί να βρίσκονται όλοι στο πλευρό του θύματος, αναζητείται κάθε είδους δικαιολογία για τον δράστη. Με αυτό τον τρόπο όμως τα θύματα κακοποιούνται διπλά. Πρώτα από τους δράστες και μετά από την κοινωνία που δεν στάθηκε στο ύψος της.