Πρώην Πρόεδρο Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ξεναγών, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Προγράμματος WFTGA2019

«Η Κύπρος Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ξεναγών»

1. Η Κύπρος είναι Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης ξεναγών; Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Συνδέσμων Ξεναγών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και τον Σύνδεσμο Ξεναγών, έχει καταστήσει την Κύπρο Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Ξεναγών της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ξεναγών. Λειτουργεί με επιτυχία από το 2006, είναι το μόνο που προσφέρει προγράμματα εκπαίδευσης Διεθνών Εκπαιδευτών Ξεναγών και αποτελεί το πρότυπο εκπαιδευτικό κέντρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας.

2. Πώς χρηματοδοτείται; Ο κυριότερος χορηγός είναι το υφυπουργείο Τουρισμού και ακολουθούν το Ίδρυμα Λεβέντη, Hermes Airports, Πανεπιστήμιο Κύπρου, Τμήμα Αρχαιοτήτων και Δήμος Λευκωσίας.

3. Ποια η ανταπόκριση; Μέχρι σήμερα έχουν εκπαιδευτεί 160 άτομα από χώρες της Ευρώπης, Αφρικής, Μέσης Ανατολής, Ασίας, Αυστραλίας και Νότιας Αμερικής. Τα μαθήματα παραδίδονται υπό μορφή διαλέξεων από λέκτορες και συνεργάτες του Πανεπιστημίου Κύπρου, αυτά που αφορούν την απόκτηση δεξιοτήτων ξεναγού και εκπαιδευτή ξεναγών παραδίδονται από Εκπαιδευτές Ξεναγών της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας από την Κύπρο και το εξωτερικό.

4. Φέτος πότε θα πραγματοποιηθεί; Η εναρκτήρια τελετή, θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου στις 10:00π.μ., στο Κέντρο Πληροφόρησης – Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου», του Πανεπιστημίου Κύπρου και θα προσφωνήσει ο Γενικός Διευθυντής του υφυπουργείου Τουρισμού. Φέτος έχουμε συμμετοχές από Ελλάδα, Κύπρο, Δανία, Μεξικό, Καναδά, Βουλγαρία, Περού, Ρουμανία, Ταϊλάνδη, Γερμανία, Βρετανία (Σκοτία), Ιράν, Φιλιππίνες και ΗΠΑ.  

5. Τι σημαίνει για την Κύπρο; Η ύπαρξη του Εκπαιδευτικού Κέντρου πέρα από το ότι έχει πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις στην περαιτέρω προώθηση επαγγελματικότητας στον τομέα του τουρισμού, προωθεί την Κύπρο ως τουριστικό, πολιτιστικό και εκπαιδευτικό χώρο, γι’ αυτό είναι τιμή για τον Σύνδεσμο Ξεναγών και για το υφυπουργείο Τουρισμού που συμβάλλουν στην προώθηση της σωστής εκπαίδευσης των ξεναγών παγκοσμίως. Η Κύπρος και το σήμα «Visit Cyprus» προβάλλονται μέσα από την ιστοσελίδα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ξεναγών, ενώ οι ξεναγοί και εκπαιδευτές που συμμετέχουν στα εκπαιδευτικά προγράμματα γνωρίζουν την Κύπρο, ιστορία και πολιτισμό της, γίνονται οι καλύτεροι πρεσβευτές της σε όλο τον κόσμο.