Η ομάδα «Μαζί για την Αγλαντζιά» αναφέρει τα πιο κάτω για την επέκταση της Λεωφόρου Ακαδημίας.

Η υπουργός Μεταφορών στις 18/10/19 στο πλαίσιο τηλεοπτικού ρεπορτάζ, μετά από σειρά διαπιστώσεων που έκαμε για το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Λευκωσίας, εξήγγειλε μέτρα για την επίλυσή του. Τόνισε εμφατικά ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι η επικέντρωση στη βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης σε συνδυασμό με ένα λειτουργικό και σύγχρονο σύστημα δημόσιων μεταφορών!
Πρώτη διαπίστωση της υπουργού ήταν ότι πέραν του 90% των πολιτών χρησιμοποιούν τα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα και ότι η αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας θα επιτευχθεί με την αναβάθμιση των δρομολογίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ) και ώθηση του κόσμου προς αυτά, ώστε να τα χρησιμοποιεί περισσότερο. Υπάρχει δε ως προς τούτο στρατηγικός σχεδιασμός.
Πρώτη δική μας διαπίστωση είναι ότι άλλα διακηρύττουμε και άλλα πράττουμε, βάζοντας και πάλι «την άμαξα μπρος από το άλογο». Ναι μεν δηλώνουμε υπέρμαχοι της βιώσιμης ανάπτυξης των πόλεων, με ωραιοποιημένες εξαγγελίες για πεζούς, ποδηλάτες και κατάλληλα ΜΜΜ, αλλά στο τέλος επαναπαυόμαστε στην πεπατημένη γιατί: Αντί πρώτα να γίνει η αποσυμφόρηση με τους εναλλακτικούς τρόπους (ΜΜΜ, σταθμοί μετεπιβίβασης κ.λπ.), ενθαρρύνεται και πάλι το ιδιωτικό αυτοκίνητο με δημιουργία νέων δρόμων πρωταρχικής σημασίας διά μέσου των γειτονιών και των ελάχιστων πνευμόνων πρασίνου της πόλης.
Τρανταχτό παράδειγμα των πιο πάνω είναι η εξαγγελία για την επέκταση της Λεωφ. Ακαδημίας μέχρι, δήθεν, την οδό Αγ. Γεωργίου (Φυτωρίου) στην Αγλαντζιά και την κατασκευή του ανισόπεδου κόμβου Σταυρού (ΑΗΚ) επί του αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας – Λεμεσού στην είσοδο της Λευκωσίας. Ένα ενιαίο έργο που στόχο έχει να ενώσει αυτοκινητόδρομο και Στρόβολο/Έγκωμη με Παλουριώτισσα/Καϊμακλί, μέσω Αγλαντζιάς.
Τελικά όμως ο «στρατηγικός σχεδιασμός για απάμβλυνση» του κυκλοφοριακού καταλήγει σε:
● Διοχέτευση τεράστιου όγκου οχημάτων προς το κέντρο του Δήμου Αγλαντζιάς
● Καταστροφή μέρους του Εθνικού Δασικού Πάρκου Αθαλάσσας, με αυτοκινητόδρομο διά μέσου του και με τη διαπλάτυνση, αρχικά μέρους, της οδού Αγ. Γεωργίου (Φυτωρίου) σε τέσσερις λωρίδες
● Αύξηση της ρύπανσης και ηχορύπανσης με συνέπειες στην υγεία των κατοίκων και των παιδιών, αφού θα περάσει μέσα από γειτονιές, δίπλα από το γαλλο-κυπριακό σχολείο και τα δυο ινστιτούτα, Κύπρου και Γεωργικών Ερευνών, με το πρώτο μάλιστα να πρωτοστατεί για αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής
● Μετάθεση του κυκλοφοριακού προβλήματος σε κάποιο άλλο σημείο πιο κάτω (φαινόμενο χωνιού), με πιθανότερο μελλοντικό θύμα το Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακαδημίας, και μη επίλυση του προβλήματος.
Κατά τα άλλα μοναδικός στόχος είναι η βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης!!!