Σημαντικές αποφάσεις σε σχέση με το κυνήγι περιλαμβάνει η νέα τροποποιημένη νομοθεσία περί της προστασίας και διαχείρισης άγριων πτηνών και θηραμάτων, που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση.
 
Μέσα από την προτεινόμενη νομοθεσία ρυθμίζεται η διαδικασία αποπληρωμής των εξώδικων προστίμων σε δόσεις, καθώς και η πληρωμή τους μειωμένα εφόσον πληρωθούν σε καθορισμένο χρονικό διάστημα 15 ημερών, λαμβάνονται μέτρα για την ασφάλεια των κυνηγών καθώς και των θηροφυλάκων και των αστυνομικών όταν διεξάγουν ελέγχους κυνηγών, ρυθμίζεται η διαδικασία βάσει της οποίας το κυνήγι με τη συνοδεία σκύλου θα επιτρέπεται μόνο αν ο σκύλος φέρει σήμανση (microchip), ρυθμίζεται υπό ποιες προϋποθέσεις επιτρέπεται η μεταφορά φυσιγγίων, προτείνονται μέτρα για καλύτερη προστασία των βιοτόπων της βιοποικιλότητας και των ζωνών ειδικής προστασίας, εισάγεται πρόνοια για πρόβλεψη σύστασης Κανονισμών για δημιουργία Σχολής Θηροφυλάκων, καθώς και προτείνεται να ελεγχθεί η δημοσιοποίηση φωτογραφιών ή και βίντεο που προσβάλλουν το άθλημα του κυνηγίου στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
 
Ουσιαστικά επικαιροποίειται η βασική Νομοθεσία περί Προστασίας και Διαχείρισης Άγριων Πτηνών και Θηραμάτων, με στόχο την προστασία και την αειφόρο διαχείριση των θηραμάτων και των αγρίων πτηνών, καθώς και τη διαχείριση του κυνηγετικού αθλήματος στη Δημοκρατία.
 
 
Σε ό,τι αφορά τη μεγάλη αλλαγή για τους κυνηγετικούς σκύλους, αυτή προνοεί ότι οι κυνηγετικοί σκύλοι που συνοδεύουν τους κάτοχους άδειας κυνηγίου φέρουν σήμανση (microchip). Το πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι ότι ο αριθμός σήμανσης (microchip) του κάθε σκύλου, που συνοδεύει κάτοχο άδειας κυνηγίου, πρέπει να αναγράφεται στην άδεια κυνηγίου του. Σε περίπτωση που εντοπιστεί κυνηγός να συνοδεύεται από σκύλους που δεν αναγράφεται η σήμανσή τους στην άδεια κυνηγίου του, τότε είναι ένοχος αδικήματος. Το ίδιο ισχύει και για τους κυνηγετικούς σκύλους που μεταφέρονται από τα μέσα μεταφοράς, όπου και πάλι υποχρεωτικά θα πρέπει να φέρουν σήμανση, η οποία θα πρέπει να αναγράφεται στην άδεια κυνηγίου του. 
Η πιο πάνω ρύθμιση ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας με το υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Το συγκεκριμένο μέτρο θεωρείται πρωτοποριακό και με τη σωστή εφαρμογή του θα επιτευχθεί η μείωση του φαινομένου των αδέσποτων σκύλων, θα μειωθούν οι κλοπές σκύλων, ενώ στην περίπτωση που ένας σκύλος χαθεί και εντοπιστεί θα είναι εύκολος ο εντοπισμός του ιδιοκτήτη του.
 
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα για περαιτέρω προστασία των κυνηγών και αποφυγή ατυχημάτων, προτείνεται στη νομοθεσία όπως κατά τη διάρκεια διεξαγωγής (α) επιδημητικού κυνηγίου, (β) κυνηγίου ορτυκιού κατά τη θερινή περίοδο κυνηγίου, (γ) κυνηγίου μπεκάτσας κατά τις επιπρόσθετες εξορμήσεις, οι κυνηγοί και τα άτομα που τους συνοδεύουν φέρουν καπέλο σε χρώμα «κυνηγετικό πορτοκαλί» ή τουλάχιστο 30% της εξωτερικής ενδυμασίας τους είναι καλυμμένο με το «κυνηγετικό πορτοκαλί».
Επιπλέον, σημειώνεται ότι με βάση την τροποποιητική νομοθεσία κανένα πρόσωπο δεν θα μπορεί να μεταφέρει ηλεκτρικές συσκευές που δύναται να εκπέμπουν κελαηδήματα ή φωνές θηραμάτων ή άγριων πτηνών, είτε από μόνες τους, είτε με τη συνδρομή ή τη χρήση οποιουδήποτε μέσου, όπως μαγνητοταινιοθηκών (κασετών), ψηφιακών δίσκων, ενιαίων σειριακών διαύλων (USB) και καρτών ψηφιακής μνήμης και ταυτόχρονα μεταφέρει κυνηγετικό όπλο ή θήραμα ή φυσίγγια. Από τα πιο πάνω εξαιρούνται τα κινητά τηλέφωνα και τα εργοστασιακά ηχοσυστήματα των οχημάτων.
 
 
Ακόμα η λήψη νομοθετικών μέτρων, για περιορισμό της ανάρτησης εικόνων και βίντεο στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που ζημιώνουν το άθλημα του κυνηγίου, θεωρήθηκε επιβεβλημένη. Συγκεκριμένα, σε μια προσπάθεια να σταματήσουν οι δημοσιεύσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες ή βίντεο, που παρουσιάζουν θηρευμένα θηράματα με τέτοιο τρόπο που να προσβάλλουν το άθλημα του κυνηγίου ή βασανισμό ειδών της άγριας πανίδας ή θηρευμένα είδη άγριας πανίδας που αποτελούν προϊόντα παραβίασης της νομοθεσίας ή που να παρουσιάζει οποιαδήποτε άλλη παραβίαση του παρόντος Νόμου ή Κανονισμών, η νομοθεσία προσαρμόζεται ώστε να καλύψει και αυτό το κενό με την επιβολή βαθμών ποινής.
 
Οι βαθμοί ποινής θα είναι ανάλογοι του παραπτώματος και θα επιβάλλονται από Επιτροπή που θα διοριστεί από τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας Θήρας. 
 
Τι επιχειρεί να ρυθμίσει η προτεινόμενη νομοθεσία

1) Τη διαδικασία αποπληρωμής των εξώδικων προστίμων σε δόσεις, καθώς και τη πληρωμή τους μειωμένα εφόσον πληρωθούν σε καθορισμένο χρονικό διάστημα.
2) Τη λήψη μέτρων για την ασφάλεια των κυνηγών (πορτοκαλί καπέλο), καθώς και των θηροφυλάκων και των αστυνομικών όταν διεξάγουν ελέγχους κυνηγών.
3) Η διαδικασία βάσει της οποίας το κυνήγι με τη συνοδεία σκύλου θα επιτρέπεται μόνο από σκύλους που φέρουν σήμανση (microchip).
4) Υπό ποιες προϋποθέσεις επιτρέπεται η μεταφορά φυσιγγίων.
5) Η καλύτερη προστασία των βιοτόπων της βιοποικιλότητας και των ζωνών ειδικής προστασίας.
6) Τη δημοσιοποίηση φωτογραφιών ή και βίντεο που προσβάλλουν το άθλημα του κυνηγίου στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
7) Τη σύστασης Κανονισμών για δημιουργία Σχολής Θηροφυλάκων.