Εδώ και 50 χρόνια, οι εμπειρογνώμονες της Mercedes-Benz εξετάζουν σοβαρά ατυχήματα που αφορούν τα μοντέλα της. Μόλις τον Σεπτέμβριο, η Mercedes-Benz γιόρτασε μια επέτειο στον τομέα της ασφάλειας: 60 χρόνια δοκιμών σύγκρουσης.
 
Η πρώτη δοκιμή σύγκρουσης στην ιστορία της μάρκας πραγματοποιήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου του 1959. Ένα δοκιμαστικό αυτοκίνητο χτύπησε μετωπικά με ένα στερεό εμπόδιο. Από τότε ήταν δυνατόν να μελετηθεί λεπτομερέστερα η συμπεριφορά σύγκρουσης οχημάτων και επιβατών με βάση τα δοκιμαστικά αυτοκίνητα και τα ανδρείκελα δοκιμής. Οι δοκιμές σύγκρουσης βασίζονται στην πραγματικότητα.
 
Η Mercedes-Benz Accident Research, η οποία επίσης γιορτάζει μια αξιοσημείωτη επέτειο φέτος, ασχολείται άμεσα με ατυχήματα σε πραγματικό χρόνο.
Η Mercedes-Benz Accident Research, που ιδρύθηκε το 1969, είναι ένα από τα παλαιότερα τμήματα αυτού του είδους στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία. Έκτοτε, οι ομάδες εξέταζαν και ανακατασκεύασαν περισσότερα από 4700 τροχαία ατυχήματα.
 
«Η ολοκληρωμένη προσέγγιση της ανάπτυξης της ασφάλειας της Mercedes-Benz επιδιώκει δύο στόχους, αποτρέποντας τα ατυχήματα και περιορίζοντας τις συνέπειές τους», τονίζει ο καθηγητής Rodolfo Schöneburg, Διευθυντής Κέντρου Mercedes για την Ασφάλεια Οχημάτων. Όλοι οι οδηγοί επωφελούνται από την επίπονη δουλειά των ειδικών, που δημιούργησαν πολλές καινοτομίες ασφαλείας της Mercedes-Benz όπως το ESP®, ο αερόσακος παραθύρων ή το PRE-SAFE®, που έχουν αναπτυχθεί με βάση τα ευρήματα της έρευνας ατυχημάτων από ατυχήματα σε πραγματικό χρόνο.

Με συνεργάτες στην Ινδία και την Κίνα, η Mercedes-Benz Accident Research έχει επίσης αποκομίσει διεθνές αποτύπωμα εδώ και μερικά χρόνια. Οι ερευνητές ατυχημάτων στην Άπω Ανατολή επωφελούνται από τις πληροφορίες που βγαίνουν από το κέντρο ερευνών του Sindelfingen. Με τη βοήθεια των γυαλιών AR, μπορούν να συγκρίνουν τις σημειώσεις με τους συναδέλφους απευθείας και σε πραγματικό χρόνο και, συνεπώς, να διεξάγουν κοινή ανάλυση, παρόλο που οι Γερμανοί  εμπειρογνώμονες έρευνας ατυχημάτων δεν βρίσκονται επί τόπου.

Από το 1972, η έρευνα για τα ατυχήματα με εμπορικά οχήματα Daimler μελέτησε ατυχήματα που αφορούσαν φορτηγά Mercedes-Benz σε ολόκληρη τη Γερμανία, προκειμένου να αντλήσουν μέτρα ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας. Οι ερευνητές καταγράφουν πάντα όλες τις πληροφορίες σχετικά με τις συνθήκες του ατυχήματος, τα εμπλεκόμενα οχήματα και τις ζημιές.

Αναζητούν επίσης ανωμαλίες, για παράδειγμα, όσον αφορά τη συχνότητα των τύπων ατυχημάτων, την ανιχνευσιμότητα ορισμένων προτύπων ατυχημάτων ή τους τραυματισμούς στα μέρη που εμπλέκονται στα ατυχήματα. Με βάση αυτή την ανάλυση, οι ερευνητές των ατυχημάτων λαμβάνουν μέτρα τροποποίησης που έχουν σαν αποτέλεσμα την δημιουργία νέων συστημάτων ασφαλείας από την Mercedes-Benz.
 
Έτσι δημιουργήθηκε η ιδέα της Sideguard Assist πριν από μερικά χρόνια, η οποία είναι διαθέσιμη για πολλά μοντέλα φορτηγών στην αγορά.