Από την Εσθονία στην Κύπρο και με νέο όνομα, η υπηρεσία ταξί «Bolt» έχει κατακλύσει τους κυπριακούς δρόμους και επεκτείνεται συνεχώς. Σε ένα διάστημα εφτά μηνών το πρώην Taxify, καταγράφει 10.000 ενεργούς χρήστες στην ψηφιακή του πλατφόρμα, από τους 55.000 εγγεγραμμένους και περίπου 300 οδηγούς ταξί.
 
Ο γενικός διευθυντής της Bolt στην Κύπρο, Νικόλας Χρυσοστόμου, χαρακτηρίζει την ύπαρξη της εταιρείας ως τη φυσιολογική μετεξέλιξη του ταξί και τόνισε μεταξύ άλλων στο Insider, ότι όλοι οι οδηγοί είναι επαγγελματίες με τις απαραίτητες άδειες, ενώ τα οχήματα έχουν περάσει από όλους τους ελέγχους.
 
Όσον αφορά την πλατφόρμα ο κ. Χρυσοστόμου εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο μπορούν οι χρήστες της εφαρμογής να επωφεληθούν τόσο οικονομικά όσο και πρακτικά, αφού πλέον ο πελάτης γνωρίζει ποιος είναι ο οδηγός και το κόστος και τον χρόνο της διαδρομής από πριν. Η τεχνολογία όπως αναφέρει έδωσε νέα εργαλεία και πήρε ένα βήμα πιο πέρα τις υπηρεσίες ταξί, φέρνοντας και οικονομικό όφελος με έσοδα και για τους επαγγελματίες οδηγούς, αυξάνοντας την πελατεία τους.
 
Η Κύπρος όμως διαθέτει ένα πολύ δύσκολο οδικό δίκτυο με αρκετά προβλήματα στις πόλεις. Οι σύγχρονες υπηρεσίες που διαθέτει η Bolt, καταφέρνουν να ξεπερνούν αυτά τα εμπόδια προς το συμφέρον του πελάτη. Ζητούμενο, ωστόσο, είναι να ενταχθούν ακόμη περισσότεροι οδηγοί έτσι ώστε να μειωθούν οι αποστάσεις.
 
 
Από Taxify σε Bolt. Ποια είναι η αποδοχή, εφτά μήνες μετά την αλλαγή της ονομασίας, από το επιβατικό κοινό; Υπάρχει ανταπόκριση και από Κύπριους;
 
Πράγματι, στην προσπάθειά της η εταιρεία να διευρύνει τις υπηρεσίες της σε πολλούς και διάφορους τομείς στις μεταφορές ατόμων προχώρησε στην αλλαγή αυτή. Για μένα είναι μια κίνηση που αποδεικνύει το πόσο μακριά θέλει να φτάσει η Bolt σαν Οργανισμός. Με βάση την Εσθονία είναι πλέον μια πολύ υπολογίσιμη δύναμη σε όλες τις πόλεις όπου είναι διαθέσιμη (πέραν των 100 πόλεων σε 35+ χώρες). Το επιβατικό κοινό όχι απλά έχει αγκαλιάσει την προσπάθειά μας για βελτίωση των υπηρεσιών ταξί στο νησί μας, αλλά προχώρησε πολύ περισσότερο. Έμπρακτα άνθρωποι που προηγουμένως δεν θεωρούσαν τα ταξί σαν επιλογή μεταφοράς, πλέον χρησιμοποιούν την εφαρμογή μας στην καθημερινότητά τους. Το κοινό που είναι ενεργοί χρήστες της εφαρμογής μοιράζεται  50-50 μεταξύ ξένων και Κυπρίων.
 
Γιατί να προτιμήσει κάποιος τις υπηρεσίες της Bolt και να μη χρησιμοποιήσει τα παραδοσιακά ταξί;
 
Οι λόγοι είναι πολλοί και εύκολα αντιληπτοί από την πρώτη διαδρομή που θα κάνει ένας επιβάτης μέσω της εφαρμογής. Καταρχάς, ο επιβάτης έχει τον πλήρη έλεγχο της διαδρομής πριν αυτή καν ξεκινήσει, γνωρίζει ακριβώς ποιος θα τον παραλάβει και με ποιο αυτοκίνητο. Επίσης λαμβάνει μια ενδεικτική τιμή από πριν καθώς η εφαρμογή υπολογίζει το κόστος της διαδρομής, βάσει ταξιμέτρου πάντα. Δίνουμε επίσης τη δυνατότητα στον επιβάτη να χρησιμοποιήσει την κάρτα του για πληρωμή εύκολα και απλά.
 
Πώς μεριμνά η Bolt για την ενδυνάμωση του επαγγέλματος;
 
Όλοι μας οι οδηγοί είναι κάτοχοι Επαγγελματικής Άδειας για Ταξί και Άδειας Οδικής Χρήσης «Τα» και τα οχήματα είναι επίσης όλα εγκεκριμένα από το Τ.Ο.Μ. και την Αρχή Αδειών. Στόχος μας είναι να κάνουμε το ευρύ κοινό να εμπιστευτεί ξανά τα κυπριακά ταξί και οι καθημερινές διαδρομές να πολλαπλασιαστούν. Μέσω των εργαλείων που έχουμε στη διάθεσή μας, είμαστε σε θέση να αντιμετωπίζουμε τα διάφορα προβλήματα που τυχόν προκύπτουν στις διαδρομές άμεσα και αποτελεσματικά, ενημερώνοντας είτε τον οδηγό που έκανε κάτι λάθος είτε τον πελάτη βελτιώνοντας την εμπειρία και των δύο.
 
Ο αυξημένος τουρισμός της Κύπρου βοήθησε στην ανάπτυξη της υπηρεσίας και σε άλλες επαρχίες;
 
Δεν θα το έλεγα, αν και η εφαρμογή είναι αρκετά δημοφιλής στους τουριστικούς επισκέπτες που πιθανόν να τη χρησιμοποιούν και στη χώρα τους, η μάζα των ατόμων που εξυπηρετούμε είναι ολόχρονα σε όλες τις πόλεις.
 
Πώς η τεχνολογία έχει αλλάξει τον τρόπο που λειτουργούν οι υπηρεσίες ταξί; Πώς το δέχτηκαν οι οδηγοί;
 
Αυτό που ζούμε τώρα στην Κύπρο μέσω της Bolt είναι η φυσιολογική  μετεξέλιξη του ταξί. Κάτι που έχει ήδη γίνει στις πλείστες αν όχι σ’ όλες τις εξελιγμένες χώρες και πόλεις. Η τεχνολογία μάς δίνει τα εργαλεία για να βελτιώσουμε και να εξελίξουμε την εμπειρία που έχει και ο επιβάτης αλλά και ο οδηγός. Μεταξύ άλλων, γρηγορότερη εξυπηρέτηση με πλήρη διαφάνεια για τον επιβάτη, εύκολη πρόσβαση σε πελάτες, εύκολη απεικόνιση διαδρομής για τους οδηγούς. Όλα αυτά χάρη στη διαθέσιμη τεχνολογική πλατφόρμα.  Είναι αντιληπτό, πως όπως για οτιδήποτε καινούριο στην αρχή υπήρχε δισταγμός, ιδιαίτερα από τους οδηγούς, πλέον όμως έχουν και οι ίδιοι καταλάβει ότι όσοι περισσότεροι λειτουργούν την εφαρμογή τόσο περισσότερους πελάτες θα έχουν, άρα και τόσο περισσότερα έσοδα.
 
Ο τομέας του ταξί είναι κλειστός και προστατευόμενος. Ποια είναι η διαδικασία εγγραφής ενός οδηγού για να μπορεί να δουλεύει ως συνεργάτης της Bolt;
 
Για να εγγραφεί οποιοσδήποτε οδηγός και να συνεργάζεται με την Bolt, πρέπει πρώτα να παρουσιάσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα που τον κατοχυρώνουν σαν επαγγελματία οδηγό ταξί, με βάση τις νομοθεσίες που υφίστανται στην Κύπρο. Η κάθε διαδρομή που διεκπεραιώνεται μέσω της εφαρμογής, εκτελείται από επαγγελματία οδηγό ταξί, εγκεκριμένο από τις αρμόδιες αρχές. Με αυτό τον τρόπο, η Bolt δείχνει την υποστήριξή της στους οδηγούς του επαγγέλματος, καθώς ο σκοπός είναι να μεγαλώσει η αγορά και την ίδια στιγμή να παταχθεί η πειρατεία.
 
Πόσοι οδηγοί συνεργάζονται σήμερα μαζί σας και πόσοι είναι οι χρήστες της εφαρμογής;
 
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 300 επαγγελματίες οδηγοί, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι συνεργάτες και μπορούν να εκτελούν διαδρομές μέσω της εφαρμογής. Οι χρήστες που έχουν εγκαταστήσει την εφαρμογή είναι κοντά στις 55.000 με περίπου 10.000 να είναι οι ενεργοί πελάτες ανά μήνα.
 
Πόσο εύκολο είναι να λειτουργήσει η υπηρεσία σας, στο –ας το πούμε- δύσκαμπτο οδικό δίκτυο της Κύπρου;
 
Είναι το δύσκαμπτο οδικό δίκτυο που κάνει την εφαρμογή μας τόσο χρήσιμη γιατί πέραν των λειτουργικών πλεονεκτημάτων προσφέρει και πιο γρήγορη εξυπηρέτηση στον πελάτη, καθώς μέσα σε 5 λεπτά ο οδηγός είναι εκεί. Όσο περισσότεροι οδηγοί εντάσσονται στην υπηρεσία μας, τόσο μειώνεται ο χρόνος και τόσο λιγότερο νιώθει ο επιβάτης τα προβλήματα του δύσκαμπτου δικτύου. Αν το πάρουμε και ένα βήμα πάρα πέρα, προτιμούμε να βλέπουμε καταπράσινα πάρκα, παρά ατελείωτους χώρους στάθμευσης και ουρές αυτοκινήτων. 
 
Οι εκπομπές ρύπων είναι ένα μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα, εσείς ως εταιρεία πώς το αντιμετωπίζετε;
 
Αυτό το θέμα έχει αναγνωριστεί από την εταιρεία μας η οποία μέσω στοχευμένων προγραμμάτων για την άμβλυνση του προβλήματος έχει καταφέρει τον περασμένο μήνα την πλήρη αντιστάθμιση των εκπομπών ρύπων που παράγονται από τα αυτοκίνητά μας. Είναι μια συνεχής προσπάθεια που έχει φέρει αποτελέσματα αφού πλέον, παγκοσμίως, είμαστε 100% Carbon Neutral.
 
Ποια τα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας;
 
Τώρα είμαστε πλέον σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης αλλά οι προοπτικές είναι τεράστιες. Ο κόσμος πλέον γνωρίζει την εφαρμογή και πάρα πολλοί την έχουν δοκιμάσει. Εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια «εξυγίανσης» και βελτίωσης των συνθηκών μεταφοράς ατόμων ξεχωριστά αλλά και σε μικρές ομάδες. Σύντομα θα έχουμε πολύ περισσότερα να αποκαλύψουμε.
 
 
 
Από το περιοδικό Insider (τεύχος Οκτωβρίου) – Φωτο.: Μιχάλης Κυπριανού