Το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος «Το Ποτάμι» στην Ελλάδα ανακοίνωσε χθες τον τερματισμό της λειτουργίας του κόμματος. Σε μια πρωτοφανή για τον ελληνικό κομματικό χώρο, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, πράξη, ένα κόμμα ανακοινώνει την απόφασή του να διαλυθεί ύστερα από εκλογική ήττα και μάλιστα καλώντας το κράτος να σταματήσει τη χρηματοδότηση προς αυτό.
 
Όπως έγινε μάλιστα γνωστό, το Ποτάμι έχει αρνηθεί να παραλάβει την ετήσια χρηματοδότηση ύψους που βάσει νόμου δικαιούται, για το ποσοστό που έλαβε στις Ευρωεκλογές, και παράλληλα αποφάσισε να καταθέσει στο ταμείο του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ποσό 500 χιλ. ευρώ για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης διαρροής εγκεφάλων στο εξωτερικό.
 
«Ήταν μια έμπρακτη άρνηση της μετατροπής του Κινήματός μας σε έναν ακόμη γραφειοκρατικό κομματικό μηχανισμό που θα ζει με τα λεφτά του κράτους, δηλαδή των πολιτών», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Πολιτικού Συμβουλίου του κινήματος. Προστίθεται δε πως σε περίπτωση που το ελληνικό κράτος θα συνεχίσει να του καταβάλλει την κρατική χορηγία μέχρι τις επόμενες ευρωεκλογές, τότε το ποσό αυτό θα παραχωρείται στο Πανεπιστήμιο.
 
«Πολεμηθήκαμε άγρια από όλους αυτούς που θεωρούν την πολιτική ως κομματικό φέουδο και τη χρησιμοποιούν για να έχουν οι ίδιοι και οι παρέες τους μια άκοπη ζωή», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση και υπογραμμίζεται πως λήφθηκε η απόφαση για την αναστολή της λειτουργίας του κινήματος καθώς «το Ποτάμι δεν θα μπορούσε να αγνοήσει την αρνητική για μας λαϊκή ετυμηγορία».
Η απόφαση του Ποταμιού αποδεικνύει πως ήταν ένα κόμμα που εν πολλοίς πολιτεύτηκε με αρχές. Ένα κόμμα που δεν προσπάθησε να κρατηθεί ζωντανό πάση θυσία και να απομυζά το κράτος, ακόμα κι αν νομοτυπικά του το επέτρεπε η νομοθεσία. Και απ’ ό,τι φαίνεται, δεν στήθηκαν στο κόμμα και γύρω από αυτό καριέρες και δεν δημιουργήθηκαν καριερίστες πολιτικοί. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό διότι είναι η βάση για να μην καταλήξει ένα κίνημα σε ένα πάρε δώσε με τους πολίτες, τα κατεστημένα και τις εκάστοτε εξουσίες. Όπως δηλαδή, λίγο ή πολύ, ανάλογα με τα πρόσωπα, τον καιρό και τους καιροσκόπους, γίνεται σε Κύπρο και Ελλάδα. Όπου λίγοι κατάφεραν να διασωθούν από αυτό το θλιβερό αλισβερίσι…