Χρονοδιάγραμμα εργασιών για την κατασκευή του νέου κυπριακού μουσείου στη Λευκωσία κατέθεσε χθες στη Βουλή, το υπουργείο Μεταφορών. Το νέο μουσείο θα ανεγερθεί στον χώρο όπου λειτουργούσε το παλαιό γενικό νοσοκομείο Λευκωσίας, απέναντι από το κτήριο της Βουλής. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που κατέθεσε το υπουργείο Μεταφορών, ο τελικός λογαριασμός θα ξεπεράσει, τελικά, τα €100 εκατ. καθώς στα €83 εκατ. συν ΦΠΑ που υπολογίζεται το κόστος κατασκευής του έργου θα προστεθούν άλλα €12 εκατ. περίπου, για τη συντήρηση του νέου κυπριακού μουσείου για περίοδο 12 ετών.    
 
Σύμφωνα, λοιπόν, με το αρμόδιο υπουργείο Μεταφορών, η προκήρυξη των προσφορών για την κατασκευή του έργου αναμένεται να γίνει τον Νοέμβριο του 2020 και η έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών τον Μάιο του 2021, νοουμένου ότι θα έχουν στο μεταξύ μετακινηθεί από τον χώρο, το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, τα Εξωτερικά Ιατρεία Λευκωσίας και οι Οδοντιατρικές Υπηρεσίες. Η διάρκεια κατασκευής του έργου θα είναι 37 μήνες. Μετά την ολοκλήρωση του έργου, ο εργολάβος θα έχει την ευθύνη για τυχόν ελαττώματα και τακτικής/ προληπτικής συντήρησης για περίοδο 12 ετών.
 
 
Το κόστος κατασκευής του έργου υπολογίζεται στα €83 εκατ. συν ΦΠΑ και διαλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το κτήριο με τις αίθουσες για τα εκθέματα, αποθηκευτικούς χώρους για τις αρχαιότητες, εργαστήρια, εστιατόριο, καφετέρια, αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων, κατάστημα/art shop του μουσείου, υπόγειους χώρους στάθμευσης για 100 οχήματα και μέρος της τοπιοτέχνησης των εξωτερικών χώρων. Το έργο προωθείται σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε το Υπουργικό Συμβούλιο στις 13/2/2019. Το τελικό κόστος του έργου θα περιλαμβάνει επιπλέον ποσό για τη 12ετή συντήρηση, το οποίο θα καθοριστεί μετά την ολοκλήρωση των μελετών. Το ποσό της συντήρησης, που υπολογίστηκε στα €12 εκατ. από το Τμήμα Δημοσίων Έργων, θα πρέπει να τύχει της έγκρισης του Υπουργικού Συμβουλίου. 
 
Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η αναβάθμιση του Αρχαιολογικού Μουσείου Πάφου. Οι εργασίες για την αναβάθμιση του κτηρίου άρχισαν στις 22/12/2016 και συμπληρώθηκαν στις 7/3/2018 έναντι ποσού συμβολαίου €1.217.000 συν ΦΠΑ. Όσον αφορά στις μουσειολογικές εργασίες, βρίσκονται σε εξέλιξη. Έχουν, ήδη, παραληφθεί οι προθήκες και αναμένεται να ολοκληρωθούν όλες οι εργασίες εντός του 2020 έναντι δαπάνης €600.000 συν ΦΠΑ. 
 
 
Οι εργασίες για τη σύνδεση των αρχαιολογικών χώρων στην Κάτω Πάφο άρχισαν στις 26/9/2016 και υποτίθεται θα έπρεπε να ολοκληρωθούν στις 26/6/2017 έναντι ποσού €2,7 εκατ. συν ΦΠΑ. Σημειώθηκε σοβαρή καθυστέρηση εκ μέρους του εργολάβου με αποτέλεσμα τον τερματισμό του συμβολαίου του στις 31/8/2018, αφού προηγήθηκε απόφαση από την Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων (ΚΕΑΑ) στις 21/11/2018 για φιλικό διακανονισμό. Όπως ενημέρωσε τη Βουλή το Υπουργείο Μεταφορών, το έργο θα ολοκληρωθεί από το Τμήμα Δημοσίων Έργων με άλλες διαδικασίες. Έχουν, ήδη, αρχίσει οι εργασίες από τον Μάρτιο του 2019 αφού έγινε εκχώρηση των υπεργολάβων του κυρίως εργολάβου στο Τμήμα Δημοσίων Έργων. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2020.