Ο Λοΐζος Πουργουρίδης γράφει για τον ήρωα Κυριάκο Μάτση.
Χθες, 19 του Νιόμβρη, ήταν η επέτειος της θυσίας του σταυραετού του Πενταδάκτυλου ήρωα-φιλόσοφου Κυριάκου Μάτση. Τιμούμε τη μνήμη του με μνημόσυνα, ομιλίες και καταθέσεις στεφάνων.
Στις 9 του Γενάρη το 1956 συνελήφθη από τους Άγγλους και παρόλα τα φρικτά βασανιστήρια που υπέστη δεν λύγισε και δεν αποκάλυψε όσα ήξερε για την οργάνωση. Τον επισκέφθηκε ο κυβερνήτης της Κύπρου, στρατάρχης Τζ. Χάρτιγκ στο κελί του, και πρότεινε να του δώσει 500.000 λίρες, μυθικό ποσό τότε, για να του πει ό,τι ήξερε για την οργάνωση. Τότε ο Κυριάκος Μάτσης του είπε περήφανα: «Ου περί χρημάτων τον αγώνα ποιούμεθα, αλλά περί αρετής». Όταν μετάφρασε τα λόγια του Κυριάκου Μάτση ο διερμηνέας στον Κυβερνήτη, αυτός τον κοίταξε λίγο, και μετά έφυγε σιωπηλός γιατί κατάλαβε τι εννοούσε ο ήρωας.
Ύστερα δραπέτευσε από τη φυλακή και συνέχισε τη δράση του στην περιοχή του Πενταδάκτυλου σαν τομεάρχης της οργάνωσης. 
Στις 19 του Νιόβρη το 1958, προδομένος στο κρησφύγετό του στο Δίκωμο, όταν τον ανακάλυψαν είπε στους δυο συντρόφους του να παραδοθούν κι αυτός είπε στους στρατιώτες: «Θα βγω πυροβολώντας». Οι Άγγλοι του έριξαν χειροβομβίδες και τον σκότωσαν. Τα λόγια του έμειναν στην Ιστορία όπως τα λόγια τόσων άλλων ηρώων που θυσιάσθηκαν για την πατρίδα.
Οι άρχοντες της Εκκλησίας και της Πολιτείας, ακολουθούν τα λόγια του ήρωα, με μια διαφορά… Έβγαλαν έξω το ΟΥ και έμειναν τα υπόλοιπα λόγια που είναι «Περί χρημάτων τον αγώνα ποιούμεθα».
Κάθε μέρα η Εκκλησία και η Πολιτεία είναι ανακατεμένες σε σκάνδαλα, διαπλοκές, μίζες, απάτες ρουσφέτια κ.ά. Όλα αυτά ο λαός τα παρακολουθεί με αγανάκτηση και οι άρχοντες που διάλεξε αντί να υπηρετούν την πατρίδα, υπηρετούν την τσέπη και το προσωπικό συμφέρον, χωρίς να λογαριάζουν πως η μισή πατρίδα μας είναι υπό κατοχή. Μετά από κάθε σκάνδαλο διατάζουν έρευνα. Κι όλοι ξέρουμε πού πηγαίνει το πόρισμα…