Η Τεχεράνη μπορεί να ενδιαφέρεται να αγοράσει προηγμένο ρωσικό εξοπλισμό άμυνας, μεταξύ των οποίων και συστήματα αεράμυνας S-400, αμυντικό σύστημα K-300P Bastion, μαχητικά αεροσκάφη Su-30, καθώς και αρμάτων μάχης T-90, σύμφωνα με νέα έκθεση της αμερικανικής Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (DIA).

Η έκθεση με τίτλο «Η στρατιωτική δύναμη του Ιράν», μέρος της σειράς «Στρατιωτική Δύναμη» που περιλαμβάνει επίσης τη Ρωσία και την Κίνα, αναφέρει ότι το Ιράν μπορεί να ξεκινήσει να προμηθεύεται προηγμένα όπλα για τον εκσυγχρονισμό του στρατού καθώς το εμπάργκο όπλων που επέβαλε ο ΟΗΕ κατά της Τεχεράνης, λήγει τον Οκτώβριο του 2020.

Εκτός της Ρωσίας, οι αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών πιστεύουν ότι και η Κίνα μπορεί να γίνει ένας σημαντικός εταίρος για την Τεχεράνη. «Το Ιράν εξακολουθεί να εξαρτάται από χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα για προμήθεια προηγμένων συμβατικών δυνατοτήτων», σημειώνει η έκθεση.

Τι αναφέρει η έκθεση για το πυραυλικό πρόγραμμα του Ιράν

Η έκθεση σχολιάζει επίσης τα ιρανικά επιτεύγματα στα προγράμματα για τους βαλλιστικούς πυραύλους και τα drones, επισημαίνοντας πως παρά το γεγονός ότι πέρασαν δεκαετίες χωρίς η χώρα να έχει πρόσβαση σε προηγμένες τεχνολογίες της Δύσης, το οπλοστάσιο της χώρας είναι σήμερα το μεγαλύτερο και πιο προηγμένο στην περιοχή.

«Το Ιράν έχει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ανάπτυξης πυραύλων και το μέγεθος και η πολυπλοκότητα της πυραυλικής του δύναμης συνεχίζει να αυξάνεται παρά τις δεκαετίες προσπαθειών για την καταπολέμηση των πυρηνικών όπλων που αποσκοπούν στη συγκράτηση της προόδου του», σημειώνει η έκθεση και προσθέτει ότι η Τεχεράνη έχει πλέον «τη μεγαλύτερη πυραυλική δύναμη στη Μέση Ανατολή».

Πηγή: philenews / sputniknews.gr