Η σταθερή εδώ και τέσσερις σεζόν επιτυχία του «Λούης Night Show» οδήγησε τα υπόλοιπα κανάλια σε μια αγωνιώδη αναζήτηση του next best thing στο είδος της σατιρικής εκπομπής. Μετά από μια σειρά αστοχίες που γύρισαν το είδος δεκαετίες πίσω («Πόπη και Άντζελα Reloaded», «Άλλη μας εδείξαν», «Κίτρινα γιλέκα») για να βυθιστούν στη συνέχεια αύτανδρα, η τύχη φαίνεται πως χαμογέλασε στον ΑΝΤ1 που κατάφερε με το «Casa de Mikel» του Μιχάλη Σοφοκλέους να κυριαρχήσει στη ζώνη του Σαββατόβραδου. Με το Σίγμα να έχει στα σκαριά ακόμα μία προσπάθεια (ένα τύπου «Ράδιο Αρβύλα» με μια αντροπαρέα να σχολιάζει την επικαιρότητα και τους Χάρη Κκολό και Κώστα Καζάκα να έχουν μέχρι στιγμής συνδεθεί με το project) ανατρέχουμε στην ιστορία ενός είδους που δυστυχώς το γαύγισμά του ήταν πάντα χειρότερο από το δάγκωμά του.
 
 
ΠΟΠΗ ΚΑΙ ΑΝΤΖΕΛΑ (ΡΙΚ 1992 – 2002 & ΣΙΓΜΑ 2017)
Ο Ανδρέας Αργυρίδης και ο Κωστάκης Κωνσταντίνου in drag; Σήμερα το θέαμα θα έφερνε λίγο σε γκροτέσκο, όμως, στα 90’s περνούσε ως σάτιρα και μάλιστα από τις εξαιρετικά δημοφιλείς. Οι δυο γριούλες που σχολίαζαν την επικαιρότητα και τα κακώς κείμενα εμφανίζονταν ως πεντάλεπτο ένθετο στο αλήστου μνήμης «Ευχάριστο Σαββατόβραδο» και απέκτησαν κάτι σαν cult following. Έγιναν αρκετές προσπάθειες να αυτονομηθούν με δική τους εκπομπή όμως δεν κατέστη δυνατό τουλάχιστον μέχρι το… 2017 όταν για λόγους που εντάσσονται ξεκάθαρα στο «ο Θεός και η ψυχή του» το Σίγμα αποφάσισε να ριμπουτάρει κάτι που όταν πρωτοβγήκε στα 90’s ήταν ήδη ξεπερασμένo κατά δυο δεκαετίες τουλάχιστον. Ευτυχώς ελάχιστοι κάθισαν να δουν τους Κωστάκη Κωνσταντίνου και Ανδρέα Αργυρίδη ως creepy-looking γριές να γκρινιάζουν και να ραπάρουν(!) κι έτσι οι δύο συμπαθείς ηθοποιοί απέφυγαν τον (παρατεταμένο) διασυρμό.
 

ΚΑΛΛΕΡΓΗΣ ΣΤΙΣ 8 & ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΣΤΑ ΣΤΙΣ 8 (Σίγμα 1996)
Οι πρώιμες απόπειρες του Σίγμα στο είδος της τηλεοπτικής σάτιρας μπορεί να μην άντεξαν στο χρόνο, όμως για την εποχή τους ήταν πολύ καλύτερες από τις μεταγενέστερες απόπειρες, ίσως γιατί όλοι έκαναν το κέφι τους και δεν προσπαθούσαν να αποδείξουν οτιδήποτε. Η πρώτη είχε παρουσιαστή τον Δημήτρη Καλλέργη -τότε hot λόγω της δημοφιλούς εκπομπής του στο Ράδιο Πρώτο-, η δεύτερη τον showman, ταχυδακτυλουργό και κωμικό Κώστα Κώστα που ήταν πιο κοντά σε late night show και γνώρισε μια σχετική επιτυχία (αργότερα μετακόμισε στο ΡΙΚ ως «Κώστας Κώστα Show»).

ΣΟΡΙ, Α! (ΣΙΓΜΑ 1999)
Σόρι α-λλά ελάχιστα είναι γνωστά γ’ αυτή την πρώιμη προσπάθεια του Σίγμα για σάτιρα αφού δεν την θυμούνται καν οι συντελεστές της! Ξέρουμε ότι προβλήθηκε το φθινόπωρο του 1999, συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο  Χάρης Φουρνίδης και η Έλια Ιωαννίδου και άντεξε μόνο τρεις εκπομπές.
 
ΠΟΥ ΠΑΜΕ; (ΣΙΓΜΑ 2004-2008)
Ο Ανδρέας Δημητρόπουλος και ο Παναγιώτης Δημόπουλος επιχείρησαν να προσαρμόσουν την ελλαδική trash tv του Λεωτσάκου, της Πάνια και του «Μίστερ Εθνικά Μπούτια» στα κυπριακά δεδομένα με ανάλογα κακόγουστα αποτελέσματα. Όπως ήταν φυσικό σημείωνε υψηλές τηλεθεάσεις και κράτησε τέσσερις σεζόν. Όταν ο κόσμος το βαρέθηκε (ή απέκτησε ξαφνικά καλό γούστο) το γύρισε για λίγο σε γλεντοκοπάδικο πριν κλειδωθεί για πάντα στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας. Ευτυχώς για τους παρουσιαστές, βρήκαν το δρόμο τους με πρωινές (κυρίως) ενημερωτικές εκπομπές με τον Δημητρόπουλο να βρίσκεται εδώ και χρόνια στο τιμόνι του υπερπετυχημένου «Πρωτοσέλιδου».
 
ΠΑΤΑΤΕΣ ΑΝΤΙΝΑΧΤΕΣ (ΡΙΚ 2005-2016)
Η μακροβιότερη σατιρική εκπομπή της κυπριακής τηλεόρασης ξεκίνησε δειλά-δειλά με όχι και τους καλύτερους οιωνούς και με όλες τις παθογένειες της κρατικής τηλεόρασης (ανέμπνευστα κείμενα, κακοστημένα σκετς, άτολμη κι επιδερμική σάτιρα) όμως με την πάροδο των χρόνων το μπάτζετ ανέβηκε, το γράψιμο βελτιώθηκε, το καστ πολλαπλασιάστηκε (και αναβαθμίστηκε), η παραγωγή έγινε πιο φροντισμένη, η πολιτική αιχμή οξύνθηκε και οι «Πατάτες» μετατράπηκαν σε τηλεοπτικό φαινόμενο, το απόλυτο talk of the town και ένα από τα δημοφιλέστερα προγράμματα στην ιστορία του ΡΙΚ (κάτι σαν το «Λούης Night Show» της εποχής τους). Δυστυχώς οι έντονες πολιτικές πιέσεις από τη μία (οι Κύπριοι πολιτικοί δεν φημίζονται για το χιούμορ τους) και οι απανωτές αποχωρήσεις συντελεστών τις τελευταίες σεζόν οδήγησαν την εκπομπή σε μαρασμό και εν τέλει στην ολοκλήρωση μετά από 11 χρόνια στον αέρα.

ΕΝ ΠΑΜΕ ΚΑΛΑ (Σίγμα 2006)
Η πρώτη απόπειρα του  παραγωγού/σεναριογράφου/πρωταγωνιστή Κούλη Νικολάου για one man show σατιρική εκπομπή ήταν άστοχη σε όλα: ούτε αστεία, ούτε σατιρική, ούτε καν εκπομπή δεν την έλεγες. Έμεινε όμως στην ιστορία ως η εκπομπή με τον πιο ταιριαστό τίτλο σε σχέση με το περιεχόμενο αφού αυτό ακριβώς αναφωνούσε όποιος είχε την ατυχία να πέσει πάνω της (το ίδιο συνέβη και με το «Ήμαρτον» του Mega). Προβλήθηκε στην αρχή της σεζόν 2006-07 όμως οι ισοπεδωτικά αρνητικές κριτικές και η χαμηλή τηλεθέαση την οδήγησαν μια ώρα αρχύτερα στην κόλαση όπου καταλήγουν τα διαβολικά κακά προγράμματα.

 
ΠΑΜΠΟΣ 007 (Σίγμα 2007)
Το πάθημα δεν έγινε μάθημα ούτε για το Σίγμα, ούτε για τον Κούλη Νικολάου που λίγους μήνες μετά το κόψιμο του “Εν πάμε καλά” εξαπέλυσε στον κόσμο ακόμα μία τηλεοπτική φρικαλεότητα που παραβίασε σχεδόν κάθε διάταξη της Συνθήκης της Γενεύης! Αυτή τη φορά ο Κούλλης σατιρίζει την επικαιρότητα ως ιδιωτικός ντεντέκτιβ  «Πάμπος 007» ρίχνοντας στο μίγμα και διάφορα χιουμοριστικά σκετς που μπορούσαν άνετα να σε ρίξουν στα σκληρά ναρκωτικά.
 
HABAR TV NEWS (Mega 2008)
Με το «Αλ Τσαντίρι Νιουζ» στα ντουζένια του, το δεν-αφήνω-ποτέ-μια-καλή-ιδέα-να-πέσει-κάτω Mega Κύπρου είπε να δοκιμάσει την τύχη του με τον Τουρκοκύπριο anchorman του Κωστάκη Κωνσταντίνου (στα πρότυπα του «γύφτου» του Λαζόπουλου) να σχολιάζει τα τεκταινόμενα. Το αποτέλεσμα ήταν τόσο αστείο όσο και η βουβωνική πανώλη.

ALLA D’ ALLON (Σίγμα 2008 – 2010)
Ο Γιώργος Ρούσσος και ο Μέμνων Σωτηρέλης, προσπάθησαν το 2009 να μεταφέρουν την πετυχημένη ραδιοφωνική τους persona στο γυαλί με ανάμικτα αποτελέσματα. Κάποιες καλές ατάκες, η ευστροφία και η χημεία των παρουσιαστών, χάνονταν μέσα στην πληθώρα κακοστημένων και κρυόμπλαστρων σκετς στα πρότυπα των «ΑΜΑΝ Τα Καθάρματα» αλλά χωρίς ίχνος από το ταλέντο τους. Το κανάλι τους έδωσε ακόμα μία -κουτσουρεμένη- σεζόν πριν τους βγάλει για τα καλά απ’ την πρίζα.

ΨΙΛΟ ΓΑΖΙ (Plus 2009 – 2011)
Η μοναδική προσπάθεια του Plus στο είδος, επανέλαβε το ίδιο λάθος με το Σίγμα, πιστεύοντας ότι δύο γνωστοί ραδιοφωνικοί παραγωγοί θα μεταφράζονταν το ίδιο πετυχημένα και στην οθόνη. Καμία σχέση. Μπορεί οι Γιώργος Γράβαρης και Παναγιώτης Περηφάνου να διέθεταν πνεύμα και λέγειν όμως η έλλειψη ενός στοιχειώδους έστω budget υπονόμευσαν μία προσπάθεια που θα μπορούσες να την πεις και συμπαθητική. Να σημειωθεί πως η εκπομπή, που πήγε δύο σεζόν, δεν κόπηκε λόγω χαμηλής τηλεθέασης αλλά έπεσε θύμα των γενικότερων περικοπών του καναλιού.
 
KARIMBA (Mega 2010 – 2012)
Η δεύτερη απόπειρα του δίδυμου Ρούσσος – Σωτηρέλης για σατιρική εκπομπή γίνεται σε νέο κανάλι (στο τότε Mega) και με νέο format. Έτσι αντί για τους «ΑΜΑΝ», πηγή έμπνευσης ήταν αυτή τη φορά το «Όλα» και το «Ράδιο Αρβύλα» με τους δύο να σχολιάζουν από το γραφείο τους με εμβόλιμα χιουμοριστικά βιντεάκια. Για πόσο καιρό όμως μπορείς να κάνεις εκπομπή χωρίς την παραμικρή προετοιμασία, χωρίς να έχεις γράψει από πριν έστω και μια αράδα και βασισμένος μόνο στην άνεση στο φακό, την ευφράδεια και τη χημεία; Απάντηση: Όχι για πολύ. Ο κόσμος βαρέθηκε γρήγορα και μετά από ένα σύντομο, blink-and-you-miss-it δεύτερο κύκλο, το δίδυμο έκανε σε όλους μας τη χάρη και περιορίστηκε στα ερτζιανά (αν και τα βάσανα του Σωτηρέλη συνεχίστηκαν κι εκεί αφού κατέληξε με τον γράφοντα και τη Σιδερά στο πρωινό του Sfera).

ANONYMOUS (Mega, 2012-13)
Πολύ πριν το «Casa de Mikel» ο -τότε διευθυντής του Mega- Γιώργος Χουλιάρας είχε ανακαλύψει τις χαρές του Σαββατόβραδου, της νεκρής διαφημιστικά αλλά γενναιόδωρης ζώνης όπου έριξε τη Χριστιάνα Αρτεμίου (που έγραφε και τα κείμενα), τον Χρήστο Γρηγοριάδη και την Άννα Μονογιού να χορεύουν, να τραγουδούν και να παίζουν σε (κακά) σκετσάκια σ’ αυτόν τον άνισο συνδυασμό σατιρικής εκπομπής και variety show που υπήρξε ουσιαστικά ο προάγγελος του «Fakate tous».

SASTA ΤΖΙ ΕΓΕΙΡΑΣΙΝ (Σίγμα 2014)
Το κανάλι του Δία δεν χώνεψε ποτέ το ότι οι τηλεθεατές απέρριπταν μαζικά τις σατιρικές του εκπομπές και αποφάσισε να τους εκδικηθεί με αυτό το Όπλο Μαζικής Λοβοτομής μεταμφιεσμένο σε -σωστά μαντέψατε – “σατιρική εκπομπή”. Πανικόβλητος ο κοσμάκης έτρεξε να κρυφτεί σε καταφύγια με τηλεοράσεις που δεν έπιαναν Σίγμα προκειμένου να προφυλαχθεί απ’ τον βομβαρδισμό ηλιθιότητας που απειλούσε με γενοκτονία τα εγκεφαλικά του κύτταρα με συνέπεια τα μηχανάκια της Nielsen (όσα δεν κάηκαν) να καταγράψουν μονοψήφια νούμερα που ήρθαν ασορτί με το IQ των αστείων που εκτόξευαν οι επίδοξοι κωμικοί. Προς μεγάλη ανακούφιση των τηλεθεατών, το Σίγμα το μετέφερε νύχτα σε άγνωστη τοποθεσία όπου και το απάλλαξε από τη μιζέρια του – όχι όμως πριν καταγραφεί στην ιστορία ως το τηλεοπτικό ντεμπούτο του Λούη Πατσαλίδη και του Πρίγκιπα!

SHOW & ΑΒΛΑΒΕΣ (Σίγμα 2015-16) & ΛΟΥΗΣ NIGHT SHOW (2016 -…)
Μετά από αλλεπάλληλες αποτυχημένες προσπάθειες για σατιρική εκπομπή της προκοπής το Σίγμα εμπιστεύτηκε το ένστικτό του και ανέθεσε σε έναν άσημο τότε αλλά φερέλπιδα stand up comedian ονόματι Λούη Πατσαλίδη (ο οποίος είχε κάνει ένα πέρασμα από το φρικαλέο «Sasta τζι εγείρασιν» την προηγούμενη χρονιά) να μεταφέρει στο γυαλί αυτό που ήδη έκανε με σχετική επιτυχία στο περιορισμένο κύκλωμα της stand up κωμωδίας αλλά με τη μορφή ενός late night show στα πρότυπα των αντίστοιχων αμερικανικών. Έχοντας στη συγγραφική ομάδα ιντερνετικές περσόνες όπως ο Αδικημένος και τα Ξηροτήανα Πάφου και υποστηρίζοντας τα εμπνευσμένα είναι η αλήθεια με την πληθωρική παρουσία και τον ευχάριστο χαρακτήρα του, ο Λούης έσπασε την κατάρα του Σίγμα, προσφέροντας όχι μόνο την καλύτερη σατιρική εκπομπή του Σίγμα αλλά και μία από τις πιο φρέσκες και αστείες της κυπριακής TV. Αποτέλεσμα; Μετά τη δεύτερη σεζόν το Σίγμα αυτοπυροβολήθηκε στο πόδι φέρνοντας μέσα τον Κώστα Πρίγκιπα και στέλνοντας τον Λούη και σύσσωμη την ομάδα στην αγκαλιά του Alpha. The rest is history…

ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ (Σίγμα 2016-17)
Ο Κώστας Πρίγκιπας ως κωμική περσόνα δεν είναι κακός, βγαίνει άνετος, καλά προετοιμασμένος, οξυδερκής και αρκετά συμπαθής (και τον έχω δει και σε stand up) όμως η παρθενική του solo τηλεοπτική εξόρμηση σημαδεύτηκε από τη ρετσινιά της «εκπομπής του έδιωξε τον Λούη από το Σίγμα» και η αναπόφευκτη σύγκριση απέβη μοιραία για τον γαλαζοαίματο της εγχώριας κωμωδίας. Και για να τα κάνει ακόμα χειρότερα το Σίγμα τη δεύτερη χρονιά (όπου ήταν εβδομαδιαία) τον μετέτρεψε σε ακριβές κακέκτυπο του Λούη (αλλά με το 1/10 του μπάτζετ) και με τίτλο «Πρίγκιπας Saturday Live»(!) βάζοντας το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της εκπομπής που άντεξε μέχρι τα Χριστούγεννα. Ο Πρίγκιπας γνωρίζει φέτος επιτυχία ως μέλος του συγγραφικού τιμ του «Casa di Mikel».
 
FAKATE TOUS (Mega, 2016-17)
Το «Fakate tous» βγήκε μέσα από τα σπλάχνα των «Πατατών» όταν πολλοί συντελεστές της εμβληματικής σάτιρας του ΡΙΚ αποδέχτηκαν τη γενναιόδωρη πρόταση του Mega να μεταφέρουν την τεχνογνωσία τους στον Αρχάγγελο και μάλιστα σε καθημερινή βάση – μάλιστα ο αρχικός τίτλος ήταν «Πατάτε tous» ώστε να μην υπάρξει η παραμικρή αμφιβολία για την προέλευσή της και άλλαξε όταν το ΡΙΚ έλαβε ασφαλιστικά μέτρα. Την πρώτη σεζόν, στις αρχές του 2016, τα πήγε περίφημα χαρίζοντας υψηλές τηλεθεάσεις στο κανάλι πατώντας πάνω σε γνώριμες συνταγές από τις «Πατάτες» (σκετσάκια τύπου «ΑΜΑΝ», οπτικοποιημένα ανέκδοτα, σατιρικό δελτίο) όμως τη δεύτερη, φουλ, σεζόν πήρε τον κατήφορο με μαζικές αποχωρήσεις συντελεστών (karma is a bitch), υποβάθμιση περιεχομένου και πτώση της τηλεθέασης. Τελικά το κανάλι αναγκάστηκε να την κάνει από καθημερινή εβδομαδιαία μέχρι που την έβγαλε τελείως από την πρίζα.

 ΚΙΤΡΙΝΑ ΓΙΛΕΚΑ (Omega, 2019) & ΑΛΛΗ ΜΑΣ ΕΔΕΙΞΑΝ (Σίγμα, 2019)
Ο επιθανάτιος ρόγχος της σατιρικής εκπομπής τύπου Fakatetous ακούστηκε από δύο ανεκδιήγητες παραγωγές που μεταφέρθηκαν στην ουρά της προηγούμενης σεζόν από το Σίγμα του 2006 μέσω σκουληκότρυπας κι αποτέλεσαν τα τελευταία καρφιά στο φέρετρο του αρκετά ταλαιπωρημένου είδους. Τα «Γιλέκα» του Omega ήταν πιο κοντά στη γραφικότητα, προχειρότητα και νωχελικότητα του ομώνυμου κυπριακού Facebook group του παρά στη δυναμικότητα των Γάλλων διαδηλωτών που ενέμπνευσαν αμφότερους, ενώ εκείνη του Σίγμα χαράμισε τόσα πολλά εγχώρια ταλέντα σε βαθμό κακουργήματος.

Περιοδικό TV Mania, τεύχος 1304.