Με σύνθημα «Η Βία κατά των Γυναικών δεν είναι αστείο» το Δίκτυο Ενάντια στη Βία Κατά των Γυναικών, πραγματοποιήθηκε το πρώι της Κυριακής, πορεία διαμαρτυρίας έξω από το Αρχηγείο Αστυνομίας.
 
Η πορεία έγινε μια μέρα πριν από την Παγκόσμια Ημέρα Ενάντια στη Βία κατά των Γυναικών.
 
Δεκάδες πολίτες βρέθηκαν έξω από το Αρχηγείο Αστυνομίας, φωνάζοντας συνθήματα, ενώ τηρήθηκε και ενός λεπτού κραυγή με σφυρίχτρες για γυναίκες θύματα της βίας.
 
 
Την ίδια ώρα, σοκάρουν οι αριθμοί, με την Θεανώ Καλαβανά, ακαδημαϊκό και μέλος της συντονιστικής ομάδας του Δικτύου, να κάνει λόγο για 800 περιστατικά με θύματα βίας τα οποία έχουν καταγγελθεί το 2018.
 
 

Σε τοποθέτησή της η κ. Καλαβανά, είπε επίσης πως σαν χώρα είμαστε πολύ πίσω σε αυτά τα θέματα και πως έχουμε «τεμαχίσει την σύμβαση της Κωνσταντινούπολης καθώς δεν θα μπουν σε εφαρμογή όλα τα άρθρα».

Πρόσθεσε ακόμη πως έτσι, διαιωνίζεται το πρόβλημα της βίας στην Κύπρο. «Δεν νομίζω να μειωθεί ο αριθμός των θυμάτων αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε και είπε πως «ως Δίκτυο θα επιμείνουμε και θα παλέψουμε με όλα τα μέσα που έχουμε».

Σε δηλώσεις της η Ζέλια Γρηγορίου, μέλος της συντονιστικής ομάδας του Δικτύου, ανέφερε πως ελάχιστες από τις καταγγελίες που γίνονται οδηγούνται στη Δικαιοσύνη, ενώ τόνισε πως υπάρχει και αδυναμία από το Γραφείο Ευημερίας για προστασία των θυμάτων.

 

Την ίδια ώρα, η Πρόεδρος του Συνδέσμου Μονογονεϊκών Οικογενειών, Αργεντούλα Ιωάννου, είπε πως έχουν ξεκινήσει να στέλνουν υπομνήματα στις αρμόδιες υπηρεσίες γιατί πρέπει να βρουν τις λύσεις. «Να αποτινάξουμε τη βία από την κυπριακή κοινωνία. Να διώξουμε την βρώμα της βίας. Να απαιτήσουμε από το κράτος αυτό το οποίο οφείλει να κάνει με βάση της σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, δηλαδή την άπλετη κοινωνική, ψυχολογική και οικονομική στήριξη την οποία χρειάζεται η γυναίκα για να βγει από τον κλοιό της βίας».
 

Σε δηλώσεις του, ο Δημήτρης Δημητρίου, Βοηθός Αρχηγός επιχειρήσεων, είπε πως βρίσκεται σε εξέλιξη μία σειρά δράσεων, ενώ έχουν δημιουργηθεί και δύο εξειδικευμένα γραφεία. Το γραφείο ενάντια στη βία στην Οικογένεια και το γραφείο Καταπολέμησης της εμπορίας προσώπων.

«Επίσης, έχουν συμπεριληφθεί στη βασική εκπαίδευση των αστυνομικών θεματικές ενότητες που αφορούν την έμφυλη βίας και τη βία κατά των γυναικών», πρόσθεσε, ενώ είπε πως τα αυτιά της Αστυνομίας είναι ανοιχτά και το θέμα βρίσκεται πολύ ψηλά στις προτεραιότητες του Σώματος.
 

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δικτύου, «ο απολογισμός των γυναικών θυμάτων βίας είναι μεγαλύτερος από όσο φοβόμασταν. Καμία δεν το διάλεξε. Ήταν όλες θύματα κυρίως της μη προκοπής του κράτους να τις προστατεύσει. Τώρα θα μας ακούσετε, τώρα θα ανοίξετε τις πόρτες. Θεσμοί και κοινωνία ως εδώ. Καμία άλλη νεκρή, καμία άλλη φοβισμένη, καμία άλλη κτυπημένη, καμία άλλη εκτεθειμένη ως υποψήφια νεκρή, καμένη, με σπασμένα κόκαλα, τρομοκρατημένη».
 
 
Προστίθεται επίσης: «οι δομές δεν προστάτευσαν καμιά, οι θεσμοί απογυμνώθηκαν. Πρέπει να αλλάξουν όλα τώρα. Κουλτούρα, οικονομική στήριξη, προϋπολογισμός εφαρμογής ευρωπαϊκών οδηγιών και συμβάσεων για το χειρισμό τους, νομική αναπροσαρμογή, πρωτόκολλα, εκπαιδεύσεις,  αποκατάσταση του θύματος, ποινές, παραπομπές θυτών σε προγράμματα, αντιλήψεις».
 
 
 
 
Πηγή: philenews