Oύτε λέξη δεν είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για τον πολυσυζητημένο ανασχηματισμό, κατά τη χθεσινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, παρά το γεγονός ότι πολλοί θεωρούσαν ότι ήταν η τελευταία υπό τη σημερινή του μορφή. Κι αυτό ως συμπέρασμα μετά την καθαρή τοποθέτηση του Χάρη Γεωργιάδη ότι αποχωρεί οριστικά και αμετάκλητα από το Υπουργείο Οικονομικών τις επόμενες μέρες και η ομιλία για τον προϋπολογισμό του 2020 στην Ολομέλεια της Βουλής, θα γίνει από τον διάδοχό του.
 
Ο χρόνος είναι εξαιρετικά πιεστικός για τον Πρόεδρο αν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα με τη συζήτηση του προϋπολογισμού και για τις όποιες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, που είναι κυριολεκτικά στον αέρα. Στις 6 Δεκεμβρίου είναι προγραμματισμένη η ομιλία του υπουργού Οικονομικών στη Βουλή και στις 9 του μηνός αρχίζει η συζήτηση με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών. Ακολουθούν οι ομιλίες των βουλευτών το επόμενο διήμερο και έγκριση του προϋπολογισμού στις 11 του μηνός. 
 
Η δήλωση Χάρη Γεωργιάδη βάζει σίγουρα πίεση στον Πρόεδρο να πάρει τις αποφάσεις του και να λήξει το θέμα «ανασχηματισμός» που σέρνεται εδώ και καιρό, παραδέχονται κυβερνητικά στελέχη που σημειώνουν ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ο Ν. Αναστασιάδης δεν έχει άλλη επιλογή από του να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του, με ζητούμενο την αλλαγή της εικόνας της κυβέρνησης, την ιεράρχηση προτεραιοτήτων και την αποτελεσματική αντιμετώπιση ζωτικών ζητημάτων. Στενοί συνεργάτες του Προέδρου εκτιμούν ότι μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων ενδέχεται να γίνει μέσα στην επόμενη βδομάδα τόσο για την έκταση των αναδομήσεων όσο και για τη συγκεκριμενοποίησή τους, καθώς σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει τίποτε δεδομένο πέραν από την αλλαγή στο Υπουργείο Οικονομικών με την αποχώρηση του Χάρη Γεωργιάδη.
 
 
Στον προβληματισμό που αναπτύσσεται στον λόφο του Προεδρικού μπαίνουν κάποια ζητήματα: Πρώτον, ότι ο χρόνος των όποιων αλλαγών δεν θα πρέπει να λειτουργήσει εκβιαστικά σε βάρος των επιλογών του Προέδρου και ότι ο ίδιος δεν έχει παρά να πάρει το χρόνο του για να αποφασίσει στη βάση των πραγματικών αναγκών της κυβέρνησης. Δεύτερον ότι δεν θα πρέπει να μείνουν κολλημένοι σε σύνδρομα για την αξιοποίηση προσώπων στη βάση αριθμητικής αποτίμησης φύλων και όχι αποδοτικότητας. Τρίτον, ότι  ενδεχομένως θα ήταν άστοχο για την κυβέρνηση σε αυτή τη φάση που κορυφώνεται η εκστρατεία για την ανάδειξη του μεταναστευτικού ως μείζονος σημασίας για την Κύπρο, το βάρος της οποίας σηκώνει ο Κωνσταντίνος Πετρίδης να αλλάξει χαρτοφυλάκιο και να χαθεί πολύτιμος χρόνος μέχρις ότου εξοικειωθεί με το χαρτοφυλάκιο του ο νέος υπουργός Εσωτερικών. Επισημαίνεται ακόμη η ανάγκη όπως ο Πρόεδρος αποφύγει να λειτουργήσει αποσπασματικά.
Πάντως, χθες, ο μόνος που ρωτήθηκε εξερχόμενος του Προεδρικού μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ήταν ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, ο οποίος και παρέπεμψε στο τετριμμένο ότι ο ανασχηματισμός είναι απόφαση του Προέδρου.
 
Τα μηνύματα που φτάνουν στον Πρόεδρο έχουν να κάμουν με την εικόνα της Κυβέρνησης και την αναγκαιότητα να αλλάξει άρδην η εικόνα της κούρασης και της απλής διαχείρισης των προβλημάτων που ανακύπτουν σε μεγάλη συχνότητα. Όσον αφορά τα πρόσωπα προς υπουργοποίηση με νόημα, επισημαίνεται η ανάγκη για σεμνότητα, ταπεινότητα και διάθεση για σκληρή δουλειά, προφανώς για να σταλούν μηνύματα προς αυτοπροτεινόμενους που κάνουν ρεσιτάλ σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλως πώς, κτίζοντας λόμπι υπέρ τους. 
Όπως και να έχει τα πράγματα ενδέχεται να ξεκαθαρίσουν την προσεχή βδομάδα, νοουμένου ότι δεν θα προκύψει κάποιο επείγον ζήτημα και θα γίνει τελικά μια αποσαφήνιση προθέσεων και θέσεων από την πλευρά του Προέδρου. 
 
Μέσα Δεκεμβρίου οι αλλαγές στον ΔΗΣΥ
 
Η επικύρωση των νέων Επιτρόπων της ΕΕ άνοιξε τον χορό των αλλαγών στα ανώτατα δώματα της Πινδάρου. Η Κύπρια επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου με επιστολή της προς τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, επισημοποίησε την παραίτησή της από την κομματική αντιπροεδρία από την 1η Δεκεμβρίου, οπότε και αναλαμβάνει τα ευρωπαϊκά της καθήκοντα. Σε περίπτωση υπουργοποίησης του Νίκου Νουρή θα κενωθεί μια ακόμη θέση αντιπροέδρου. Το Πολιτικό Γραφείο του Συναγερμού θα συνεδριάσει μέσα Δεκεμβρίου για να ενεργοποιήσει τις ενδοκομματικές διαδικασίες προκειμένου να ρυθμίσει τις αναπληρώσεις στην κορυφή της κομματικής πυραμίδας. Με βάση το καταστατικό του Δημοκρατικού Συναγερμού, όπως αυτό τροποποιήθηκε πέρσι τον Ιούλιο, κενωθείσες θέσεις κομματικών αξιωματούχων, γίνεται εκλογική διαδικασία ενώπιον του Ανωτάτου Συμβουλίου, που αριθμεί 1.200 μέλη. Το Π.Γ. θα καθορίσει την ακολουθητέα διαδικασία που αφορά χρονοδιαγράμματα για την υποβολή υποψηφιοτήτων, στήσιμο καλπών και εκλογική διαδικασία.