Βαθμό ελαφρώς αρνητικό λαμβάνει η Κυβέρνηση από την κοινή γνώμη. Η κοινωνία, κληθείσα να αξιολογήσει το κυβερνητικό έργο, τοποθετείται ως επί το πλείστον αρνητικά έναντι στην Κυβέρνηση, σύμφωνα με το αποτέλεσμα δημοσκόπησης της CYPRC- Cypronetwork Ltd. Η έρευνα δεν καταγράφει τους λόγους για την αρνητική εικόνα της κυβέρνησης, ωστόσο είναι προφανές, ότι βάρυναν την άποψη της κοινής γνώμης καίρια ζητήματα της επικαιρότητας των προηγούμενων ημερών, όπως το θέμα των διαβατηρίων.

Η δημοσκόπηση καλούσε τους πολίτες να αξιολογήσουν την Κυβέρνηση γενικά, αλλά ειδικά για το κάθε υπουργείο ξεχωριστά. Σύμφωνα με το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης, στο ερώτημα για τη γενική αξιολόγηση της Κυβέρνησης, 36% τοποθετήθηκαν αρνητικά, 29% μέτρια και 33% θετικά. Ο βαθμός αξιολόγησης του κυβερνητικού έργου, διαφέρει ανάλογα με το κάθε υπουργείο, με το υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας να παίρνει την καλύτερη αξιολόγηση και το υπουργείο Εξωτερικών, να βρίσκεται στη δεύτερη θέση. Συγκεκριμένα, για το υπουργείο Ενέργειας, οι αρνητικές τοποθετήσεις είναι στο 33%, οι μέτριες στο 20% ενώ 40% είναι θετικές τοποθετήσεις. Για το υπουργείο Εξωτερικών το 36% αφορά αρνητικές τοποθετήσεις, 24% μέτριες και 36% θετικές.

Το υπουργείο με το μεγαλύτερο ποσοστό αρνητικών τοποθετήσεων είναι αυτό της Υγείας με 47% και ακολουθεί το Οικονομικών με 45%, το Δικαιοσύνης με 39% και το υπουργείο Εσωτερικών με 38%. 

Όσον αφορά την αξιολόγηση των υπουργών, πιο αποτελεσματικός σύμφωνα με το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης είναι ο Νίκος Χριστοδουλίδης με ποσοστό 45% και ακολουθεί ο Γιώργος Λακκοτρύπης με 33%, η Ζέτα Αιμιλιανίδου με 20%, ο Χάρης Γεωργιάδης με 19%, ο Κώστας Χαμπιαούρης με 18%, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου με 15%, ο Κωνσταντίνος Πετρίδης με 11%, ο Κώστας Καδής με 10%, ο Σάββας Αγγελίδης 8%, η Βασιλική Αναστασιάδου 6% και ο Γιώργος Σαββίδης με 5%.

Όσον αφορά στο ερώτημα ποια υπουργεία παράγουν το περισσότερο έργο, το υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται στην πρώτη θέση με 45% και ακολουθεί το υπουργείο Ενέργειας με 33% και το Υγείας με 28%. Το υπουργείο Οικονομικών λαμβάνει ποσοστό 25%, το υπουργείο Εργασίας 22%, το υπουργείο Εσωτερικών 20%, το υπουργείο Δικαιοσύνης 14%, τα υπουργεία Άμυνας και Γεωργίας με 11% και το υπουργείο Μεταφορών 8%. Τον χαμηλότερο βαθμό αξιολόγησης λαμβάνουν το υφυπουργείο Ναυτιλίας με 6% και το υφυπουργείο Τουρισμού 7%.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης λαμβάνει τον ψηλότερο βαθμό αξιολόγησης και στο ερώτημα «πιο προσιτοί και ανθρώπινοι» υπουργοί, με ποσοστό 30% και ακολουθεί η Ζέτα Αιμιλιανίδου με 24%, ο Κώστας Χαμπιαούρης με 12% και ο Κωνσταντίνος Πετρίδης επίσης με 12%. Γιώργος Λακκοτρύπης και Κωνσταντίνος Ιωάννου λαμβάνουν ποσοστό 11%, ο Κώστας Καδής 8%, ο Χάρης Γεωργιάδης 7%, ο Σάββας Αγγελίδης και η Βασιλική Αναστασιάδου 5% και ο Γιώργος Σαββίδης 4%. Σε σχέση με τον βαθμό αξιολόγησης για το πόσο δραστήριοι είναι οι υπουργοί, ο Νίκος Χριστοδουλίδης λαμβάνει ποσοστό 40%, ο Γιώργος Λακκοτρύπης 33% και ο Χάρης Γεωργιάδης 20%.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης κερδίζει και ως «πιο αποφασιστικός» υπουργός λαμβάνοντας ποσοστό 27%, έναντι 26% του Χάρη Γεωργιάδη και 25% του Γιώργου Λακκοτρύπη. Ακολουθει ο Κώστας Χαμπιαούρης με 16%, η Ζέτα Αιμιλιανίδου με 13%, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου και Κωνσταντίνος Πετρίδης με 11%, Σάββας Αγγελίδης και Κώστας Καδής με 5%, Γιώργος Σαββίδης με 4% και Βασιλική Αναστασιάδου με 3%. Σε σχέση με την αξιολόγηση υπουργών «με τις περισσότερες μεταρρυθμίσεις», ο Κωνσταντίνος Ιωάννου κόβει πρώτος το νήμα με 30% και ακολουθεί ο Κώστας Χαμπιαούρης με 16%, η Ζέτα Αιμιλιανίδου με 12% και οι Χάρης Γεωργιάδης και Κωνσταντίνος Πετρίδη με 11%, Νίκος Χριστοδουλίδης με 9%, Γιώργος Λακκοτρύπης με 8%, Γιώργος Σαββίδης με 4%, Σάββας Αγγελίδης, Κώστας Καδής και Βασιλική Αναστασιάδου με 2%.

Διχασμένοι για την τριμερή οι πολίτες

Οι πολίτες κλήθηκαν να απαντήσουν και για το βαθμό αισιοδοξίας τους σε σχέση με την τριμερή του Βερολίνου για το Κυπριακό. Το βασικό συμπέρασμα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της CYPRC- Cypronetwork Ltd είναι ότι η κοινή γνώμη στην Κύπρο ήταν διχασμένη στα δύο σε σχέση με τον βαθμό αισιοδοξίας τους για την τριμερή του Βερολίνου. Συγκεκριμένα, στο ερώτημα «πόσο αισιόδοξοι θα λέγατε ότι είστε όσον αφορά την τριμερή για το εθνικό θέμα», ποσοστό 6% δήλωσε αρκετά αισιόδοξοι, 16% κάπως αισιόδοξοι, 29% λίγο αισιόδοξοι, ενώ ποσοστό 49% δήλωσε καθόλου αισιόδοξοι. Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση των χειρισμών της Κυβέρνησης όσον αφορά την τριμερή για το Κυπριακό, οι απαντήσεις, οι πολίτες δίνουν σχετικά θετικό βαθμό. Συγκεκριμένα, ποσοστό 5% των συμμετεχόντων στην έρευνα, δήλωσε ότι τους αξιολογεί ως «πολύ καλούς», 18% ως «αρκετά καλούς», 30% ως «κάπως καλούς», 23% ως «λίγο καλούς» και 24% ως «καθόλου καλούς».
 

Ταυτότητα έρευνας

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία CYPRC- Cypronetwork Ltd (μέλος του Ομίλου των εταιρειών παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών Cypronetwork, του ΣΕΔΕΑΚ και της ESOMAR), την περίοδο μεταξύ 18ης και 25ης Νοεμβρίου του 2019. Η κάλυψη ήταν παγκύπρια, καλύπτοντας αστικές και αγροτικές περιοχές, γυναίκες και άντρες ηλικίας 18 χρονών και άνω με δικαίωμα ψήφου. Το μέγεθος του δείγματος ήταν 500 άτομα και ακολουθήθηκε η μέθοδος της τυχαίας πολυσταδιακής στρωματοποιημένης δειγματοληψίας. Το δείγμα είναι αντιπροσωπευτικό του πληθυσμού. Η συλλογή των στοιχείων έγινε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις στα νοικοκυριά χρησιμοποιώντας ένα δομημένο ερωτηματολόγιο.