To Top
12:53 Δευτέρα
19 Μαρτίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Να συνεχίσουμε τον ύπνο του δικαίου... κι έχει ο Θεός
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" Να συνεχίσουμε τον ύπνο του δικαίου... κι έχει ο Θεός
Τελευταία Ενημέρωση: 11 Οκτωβρίου 2017, 12:35 μμ

Άλλο να λέει ο καθένας ό,τι θέλει με θεωρητικολογίες κι άλλο να έχεις μπροστά σου γραπτό κείμενο, έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, που περιέχει συγκεκριμένες λέξεις, απλές και κατανοητές ορολογίες και να σου κάνουν το μαύρο άσπρο. Διότι η προπαγάνδα έχει κι ένα όριο, εκτός κι αν είσαι Γκέμπελ. Απλά πράγματα λέει ο Γκουτέρες: Ότι η Τουρκία με τις άλλες δυο εγγυήτριες δυνάμεις ήταν θετικές, ότι δεν φτάσαμε σε συμφωνία λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης από τα μέρη (ποια μέρη αφού οι εγγυήτριες ήταν θετικές;), ότι η ευθύνη για την εξεύρεση λύσης βρίσκεται πρωτίστως στους ίδιους τους Κυπρίους (και όχι στην Τουρκία), ότι έχουν συμφωνηθεί όλα όσα αφορούν τη διακυβέρνηση, τον διαμοιρασμό της εξουσίας, το εδαφικό, το περιουσιακό (παραμένουν, λέει, λεπτομέρειες), ακόμα και τα ζητήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Τα μόνα θέματα που εκκρεμούν (στο κεφάλαιο ΕΕ) είναι αυτά που συνδέονται με μόνιμες παρεκκλίσεις και το πρωτογενές δίκαιο». Διότι, ως γνωστόν, οι Τούρκοι επιμένουν σε μόνιμες παρεκκλίσεις, παρότι οι δικοί μας έλεγαν ότι τα έχουν συμφωνήσει κι αυτά. Να θυμίσω μόνο, για να βλέπουμε το μέγεθος της κοροϊδίας, ότι από τις 4/10/2015, ο Γιαννάκης Κασουλίδης, σε συνέντευξη στον Φιλελεύθερο, και απαντώντας σε όσους έλεγαν ότι μόνο η δική μας πλευρά κάνει υποχωρήσεις, έλεγε ως παραδείγματα τουρκικών υποχωρήσεων: «Πρώτον, έχει γίνει δεκτή η θέση ότι η Κύπρος θα λειτουργεί σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Δεύτερον, έχει γίνει δεκτή η θέση ότι το ατομικό δικαίωμα στην περιουσία θα γίνει σεβαστό». Και Οκτώβριο του 2017, δυο ακριβώς χρόνια μετά, καταρρίπτονται ακόμα και αυτά τα δυο επιχειρήματα της κυβέρνησης για τις δήθεν τουρκικές υποχωρήσεις. Διότι, κατά τον Γκουτέρες, εκκρεμούν ακόμα οι μόνιμες παρεκκλίσεις στις οποίες επιμένουν οι Τούρκοι, αλλά και το ατομικό δικαίωμα στην ιδιοκτησία αφού κατά τις διαπραγματεύσεις έχει γίνει διάτρητο από τα δικαιώματα των χρηστών - σφετεριστών τα οποία αποδεχτήκαμε.

Όλα αυτά, όμως, είναι δευτερεύοντα μπροστά σε αυτό που αποδείχτηκε στο τραπέζι των συνομιλιών και ενώπιον του Γενικού Γραμματέα. Καθότι, μάλιστα, οι ηγέτες μας κάθε φορά που συμφωνούσαν μετάβαση στην Ελβετία έλεγαν ότι ένα από τα κίνητρά τους ήταν για να διαπιστώσουν στην πράξη τις τουρκικές προθέσεις. Τις διαπίστωσαν, αλλά συνεχίζουν να τις αφαιρούν από την εικόνα που παρουσιάζουν. Λοιπόν, αυτό που σαφώς διαπιστώθηκε τόσο στο Κραν Μοντάνα όσο και σε όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων από το 2008 μέχρι σήμερα είναι ότι η Τουρκία ακολουθεί μια πολιτική χωρίς να λοξοδρομεί από τον στόχο της: Κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και έλεγχος όλης της Κύπρου, είτε με συμφωνημένη «λύση» μέσω των Τουρκοκυπρίων είτε χωρίς λύση, μέσω της όλο και αυξανόμενης παρουσίας της, στρατιωτικά, οικονομικά και πολιτικά, στην κατεχόμενη Κύπρο εδραιώνοντας τα δήθεν δικαιώματά της στην Κύπρο. Σε αυτή τη φάση έχει αναγνωριστεί ρόλος και λόγος της Άγκυρας στη σημερινή και στη μελλοντική Κύπρο. Διότι, όταν ο Γενικός Γραμματέας μιλά για «ένα αξιόπιστο πλαίσιο για την παρακολούθηση της εφαρμογής της συμφωνίας στο οποίο οι υφιστάμενοι εγγυητές θα παίζουν ρόλο» και ότι συμφωνήθηκε πως «εκκρεμή ζητήματα αναφορικά με τα στρατεύματα θα αντιμετωπιστούν στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο με τη συμμετοχή των Πρωθυπουργών των τριών εγγυητριών δυνάμεων», τι σημαίνει; Ότι οι εγγυήτριες, δηλαδή η Τουρκία, συνεχίζουν να παίζουν ρόλο και μετά από τη λύση. Και ότι την παρουσία των στρατευμάτων θα την αποφασίσουν άλλοι, όχι οι Κύπριοι. Θα την αποφασίσει ουσιαστικά η Τουρκία έχοντας στο πλευρό της τη Βρετανία. Δεν είναι δύσκολο να σκεφτεί ο καθένας τι θα αποφασίσουν.

Είναι ξεκάθαρη η εικόνα, που έχουμε μπροστά μας. Ανοίξαμε διάπλατα μια πόρτα, κερκόπορτα, καμαρόπορτα, πάντως είναι τεράστιο το άνοιγμα, για να εισέλθει η Τουρκία σε όλη την Κύπρο. Και τι μας λένε οι ηγέτες μας; Ότι επειδή υπάρχει ο κίνδυνος τουρκοποίησης της κατεχόμενης Κύπρου, πρέπει να κρατήσουμε ανοικτή την πόρτα τουρκοποίησης όλης της Κύπρου. Με την ελπίδα ότι θα μας λυπηθούν επειδή είμαστε καλά παιδιά και δεν θα μας τουρκέψουν. Καλές οι ελπίδες, αλλά πρέπει να ξυπνήσουμε με κάποιον τρόπο.

Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.