ΔΕΝ (παρα)κράτησε άσκοπα το μονόστηλο δύο αναφορές του Προέδρου Αναστασιάδη, πριν κλείσει πεντάμηνο από την ανάληψη της Προεδρίας (Φλεβάρη του 2013). Σκόπιμα και αναμένοντας την ώρα της εξαγγελίας της υποψηφιότητάς του για τις Προεδρικές του 2018, και ύστερα από την προχτεσινή κοινοποίηση για διεκδίκηση άλλης μιας πενταετίας από τον Ν. Αναστασιάδη, ήρθε η ώρα της υπενθύμισης των δύο δηλώσεων που προαναφέρτηκαν (Ιούλιος του 2013):
● «Θα ήταν παγίδα να εμπλακούμε σε διάλογο, χωρίς συγκεκριμένη βάση…»
● «Ή θα πετύχω, ή θα αποσυρτώ. Κι επειδή δεν θα αποσυρτώ, θα πετύχω».
Η πρώτη δήλωση θα κριθεί –αναλόγως– στους επόμενους μήνες.
Η δεύτερη, ωστόσο, πέρασε… απαρατήρητη, ως συνέβαινε –συνήθως– να περνούν ασχολίαστες δηλώσεις του μ. Κληρίδη («για να φέρεις τους S-300, πρέπει να τα έχεις τετρακόσια»!)
Τι … προοικονομούσε, όμως, η διαζευτική πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη –«ή θα πετύχω, ή θα αποσυρτώ»– που τη συμπλήρωσε με τη –γεμάτη αυτοπεποίθηση και βεβαιότητα– επεξηγηματική κατάφαση; –«κι επειδή δεν θα αποσυρτώ, θα πετύχω».
Προφανώς, είχε (προ)αποφασίσει από το πρώτο πεντάμηνο της θητείας του ότι θα διεκδικήσει και δεύτερη πενταετία, γι’ αυτό προεξοφλούσε ότι –εξάπαντος– θα πετύχει, αφού απέκλειε την περίπτωση να αποσυρτεί. Θεωρούμε δεδομένο ότι δεν αναφερόταν σε πιθανή παραίτησή του –Ιούλιο του 2013, πέντε μήνες απόταν εκλέγηκε– όταν «απέκλειε την περίπτωση να αποσυρτεί» (γνώριζε, άλλωστε, ότι εξαιτίας της πεισματικής άρνησης του Χριστόφια να παραιτηθεί –ύστερα από το Πόρισμα για τη φονική έκρηξη στο Μαρί– βρέθηκε ο Αναστασιάδης από την τελευταία θέση δημοφιλίας στην… Προεδρία της Δημοκρατίας!). Συνεπώς, στην επαναδιεκδίκηση της Προεδρίας αναφερόταν.
Πεπεισμένος, λοιπόν, ότι έχει πετύχει, εξήγγειλε την υποψηφιότητά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Πόσο πεπεισμένοι –και πόσοι– είναι οι ψηφοφόροι, θα φανεί το επόμενο τρίμηνο!…