Απογοήτευση και «οργίλη αντίδραση» εξέφρασε ο Δήμαρχος Δερύνειας Αντρος Καραγιάννης για το ενδεχόμενο ενοποίησης του Δήμου με τον προτεινόμενο «Δήμο Αγίας Νάπας – Πρωταρά».
 
Σε δηλώσεις του και σχολιάζοντας το θέμα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των συνενώσεων Δήμων, όπως αυτές εκφράστηκαν πρόσφατα από τον απερχόμενο Υπουργό Εσωτερικών Κωνσταντίνο Πετρίδη, ο κ. Καραγιάννης εξέφρασε «οργίλη αντίδραση και απογοήτευση» γιατί όπως εξήγησε «ο ακριτικός και ημικατεχόμενος Δήμος Δερύνειας αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα από την γειτνίαση του με το συρματόπλεγμα, υπάρχουν προβλήματα με τον κατοχικό στρατό, προβλήματα στα Στροβίλια με τους Βρετανούς και άλλα προβλήματα εντός της νεκρής ζώνης με τα Ηνωμένα Έθνη».
 
Πρόσθεσε ότι «στείλαμε αρκετές επιστολές στον απερχόμενο Υπουργό Εσωτερικών, στις οποίες εκφράζαμε τις ανησυχίες και προβάλλαμε τις ευαισθησίες μας για όλα αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Ωστόσο εκεί που αναμέναμε μια ιδιαίτερη μεταχείριση ως ακριτικός και ημικατεχόμενος Δήμος, βλέπουμε ότι θα ενταχθούμε σε ένα σύμπλεγμα τεσσάρων Δήμων, εκ των οποίων οι τρεις είναι καθαρά παραλιακοί και τουριστικοί».
 
Ο Δήμος Δερύνειας, συνέχισε ο κ. Καραγιάννης «αποτελεί φυσική προέκταση της κατεχόμενης πόλης Αμμοχώστου, είναι ένας αγροτουριστικός Δήμος, νοιώθουμε την Αμμόχωστο δίπλα μας και γι’αυτό θα προτιμούσαμε, όπως συνεργαστούμε με Δήμους και Κοινότητες με τις οποίες συνεργαζόμαστε μέσα από Συμπλέγματα Υπηρεσιών εδώ και τρεις δεκαετίες, όπως το Σύμπλεγμα Περισυλλογής Σκυβάλων, το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Κοκκινοχωρίων και το Σύμπλεγμα Καταπολέμησης της Ποντίκας».
 
Δυστυχώς συνέχισε ο Δήμαρχος «δεν έχουν εισακουστεί αυτές οι προτάσεις, οι ανησυχίες και οι  ευαισθησίες μας και γι’ αυτό το λόγο αντιδράσαμε. Το Δημοτικό Συμβούλιο Δερύνειας αποφάσισε όπως προβούμε στην δημιουργία μιας έρευνας από ιδιωτική εταιρία η οποία θα παρουσιαστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο με τα τέσσερα σενάρια που προκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο».
 
Εξήγησε ότι τα σενάρια αναφέρουν όπως «ο Δήμος Δερύνειας, ως ακριτικός και ημικατεχόμενος Δήμος να μείνει ανεξάρτητος και στο μέλλον να συνενωθεί με την Αμμόχωστο σε περίπτωση επιστροφής της πόλης ή η συνένωση του με Δήμους ή Κοινότητες με τους οποίους συνεργάζεται μέσα από τα Συμπλέγματα Υπηρεσιών. Ακόμα να εξεταστεί το σενάριο δημιουργίας του «Δήμου Αγίας Νάπας – Πρωταρά», με τη συνένωση των 4 Δήμων και του «Δήμου Κοκκινοχωρίων» με τη ενωποίηση των 5 Κοινοτήτων, αλλά και το σενάριο που ακούγεται τελευταίως για δημιουργία ενός Δήμου με την ενωποίηση των 4 Δήμων και των 5 Κοινοτήτων».
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Καραγιάννης σημείωσε πως «η Δερύνεια επιτελεί και ένα πολιτικό έργο γιατί είναι η είσοδος προς την κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου, διεξάγουμε αρκετές δικοινοτικές εκδηλώσεις και δεν είναι τυχαίο που δημιουργήθηκε το δικοινοτικό Κέντρο «Γκαράζ» δίπλα από το οδόφραγμα στη Λεωφόρο Αμμοχώστου. Θέλουμε να συνεχίσουμε απρόσκοπτα το έργο μας, όσον αφορά τη βελτίωση της επικοινωνίας και της επαφής μεταξύ των δύο Κοινοτήτων και να έχουμε στραμμένο το βλέμμα μας προς την Αμμόχωστο και όχι προς τα έσοδα που μας υπόσχονται κάποιοι ότι θα έχουμε από τις παραλίες και τα ξενοδοχεία».
 
Πηγή: Philenews/ΚΥΠΕ