Το μεγάλο δίλημμα για τους Βρετανούς ψηφοφόρους: Η χώρα αποχωρεί από την ΕΕ στο τέλος Ιανουαρίου ή προχωρεί σε δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit. Με μικρές αποκλίσεις οι δημοσκοπήσεις δίνουν ξεκάθαρο προβάδισμα στους Συντηρητικούς και τον Μπόρις Τζόνσον όμως το ζητούμενο είναι αν ο απερχόμενος πρωθυπουργός κατορθώσει να αποσπάσει πλειοψηφία 326 εδρών ή και μεγαλύτερη.

Αν ο Τζόνσον δεν κερδίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία, η Βρετανία εισέρχεται σε μία άνευ προηγουμένου πολιτική περιδίνηση με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Ο συντηρητικός πρωθυπουργός υπόσχεται να εκπληρώσει το Brexit στις 31 Ιανουαρίου του 2020. Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, υπόσχεται δεύτερο δημοψήφισμα. Το One Channel σας παρουσιάζει τα πιθανότερα σενάρια για την έκβαση των εκλογών στη Μεγάλη Βρετανία.

Πρώτο σενάριo: Ο Τζόνσον κερδίζει την πλειοψηφία, περνάει από τη Βουλή τη συμφωνία για το Brexit και αποχωρεί από την ΕΕ στα τέλη Ιανουαρίου. Μόλις συμβεί αυτό, θα ακολουθήσει μία μεταβατική περίοδος για να υπάρξει διαπραγμάτευση επί μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ που θα καθορίσει τη σχέση των Βρυξελλών με την πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Στο σενάριο αυτό που δείχνει και το πιο πιθανό, οι Συντηρητικοί υπόσχονται έναν προϋπολογισμό τον Φεβρουάριο για να εισαχθεί ένα νέο σύστημα μετανάστευσης και να ξεκινήσει η χρηματοδότηση των υποδομών με αυξημένο δανεισμό.

Δεύτερο σενάριο: Ο Τζόνσον δεν εξασφαλίζει πλειοψηφία, αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης, εντολή στον Κόρμπιν, νέα συμφωνία σε 3 μήνες και σε 6 μήνες το 2ο δημοψήφισμα για το Brexit Η έλλειψη συμμάχων του Τζόνσον τον καθιστά ευάλωτο σε μία ενδεχόμενη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Αντιθέτως, για να σχηματίσει κυβέρνηση ο Τζέρεμι Κόρμπιν, επενδύει πολλά στην στήριξη των μικρότερων κομμάτων και κυρίως του σκωτσέζικου SNP που θέλει ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας και των Φιλελευθέρων Δημοκρατών που ή θα του δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης ή θα του δώσουν ψήφο ανοχής. Οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις που προτείνει ο Κόρμπιν καθιστούν απίθανη τη στήριξη μικρότερων κομμάτων για τα δημοσιονομικά, όμως μπορεί να επιλέξει να προκηρύξει νέες εκλογές μόλις επιλυθεί το θέμα του Brexit και να επιδιώξει καθαρή πλειοψηφία για τους Εργατικούς.

Τρίτο σενάριο: Ο Τζόνσον χάνει την πλειοψηφία αλλά παραμένει πρωθυπουργός. Είναι ένα σενάριο καταστροφικό για τον Τζόνσον καθώς αν αποφασίσει ότι για να παραμείνει πρωθυπουργός ακόμα μια θητεία αξίζει να υποστεί ένα τεράστιο πλήγμα στο κύρος του για την αθέτηση της υπόσχεσής του να υλοποιήσει το Brexit τον Ιανουάριο, τότε είναι σίγουρο ότι δεν θα επανεκλεγεί.

Τέταρτο σενάριο: Οι Εργατικοί διαψεύδουν τις δημοσκοπήσεις, κερδίζουν την πλειοψηφία, προκηρύσσουν νέο δημοψήφισμα, εφαρμόζουν το οικονομικό πρόγραμμά τους. Το Εργατικό Κόμμα υπόσχεται ότι στις πρώτες 100 ημέρες διακυβέρνησης θα παρουσιάσει έναν προϋπολογισμό που τερματίζει τη λιτότητα, προχωρεί σε εθνικοποίηση βιομηχανιών και επιχειρήσεων, όπως των σιδηροδρόμων και της εταιρίας διαχείρισης υδάτων, και ξεκινά τις επενδύσεις σε έργα υποδομών. Η εκλογική αναμέτρηση της Πέμπτης (12/12) είναι πολύ κρίσιμη και θα μείνει στην ιστορία ως «οι Εκλογές του Brexit».

Πηγή: in.gr