Παρόλο που οι μεταβιβάσεις ακινήτων που έγιναν στο πλαίσιο αναδιαρθρώσεων δανείων από τον Φεβρουάριο του 2021 θα εξαιρούνται από την επιβολή του τέλους 0.4% επί των πωλήσεων ακινήτων και μετοχών, προς όφελος του προσφυγικού κόσμου, οι τράπεζες εξακολουθούν να έχουν επιφυλάξεις σε σχέση με την αναδρομικότητα του νόμου.

Η νομοθεσία εγκρίθηκε τον Φεβρουάριο του 2021 (λίγο πριν τις βουλευτικές εκλογές…), ωστόσο έως τώρα δεν εισπράχθηκε ούτε ένα σεντ, καθώς δεν είχε διευθετηθεί ο τρόπος καταβολής του τέλους! Με νέο νομοσχέδιο, το οποίο θα οδηγηθεί εντός Οκτωβρίου στην Ολομέλεια, την εξουσία για την είσπραξη του τέλους 04% κατά τις πωλήσεις ακινήτων θα έχει ο Έφορος Φορολογίας. Επίσης, διευκρινίζεται ότι καμία μεταβίβαση περιουσίας δεν θα πραγματοποιείται εάν δεν καταβληθεί προηγουμένως το συγκεκριμένο τέλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Υποθέσεις ΜΕΔ: Αυτεπάγγελτη εξέταση για καταχρηστικές ρήτρες

Οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πάνε πίσω στις πωλήσεις ακινήτων από τον Φεβρουάριο του 2021, έτσι ώστε να εισπράξουν το τέλος του 0.4%, κάτι που ενδεχομένως να προκαλέσει κάποιες δυσκολίες.  Ο Σύνδεσμος Τραπεζών, με επιστολή του στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, εξέφρασε την ανησυχία του πως η αναδρομική εφαρμογή του νόμου θα προκαλέσει δυσκολίες κατά την είσπραξη του τέλους από πολίτες που πώλησαν τα ακίνητα τους, καθώς λόγω των δύσκολων οικονομικών συνθηκών ίσως κάποιοι να μην είναι σε θέση να το πληρώσουν. Οι αρχικές τους επιφυλάξεις επικεντρώνονται στο θέμα των αναδιαρθρώσεων, ωστόσο, το συγκεκριμένο ζήτημα φαίνεται να ξεκαθαρίζει με τη συμπερίληψη της συγκεκριμένης πρόνοιας στη νομοθεσία.

Από την άλλη, οι τράπεζες θεωρούν πως στο νομοσχέδιο υπάρχουν κάποια γκρίζα σημεία σε σχέση με τους πλειστηριασμούς. Τραπεζικές πηγές ανέφεραν στον «Φ» πως ενδεχομένως να υπάρξει πρόβλημα με τους πλειστηριασμούς ακινήτων που έγιναν, χωρίς να χρεωθεί το συγκεκριμένο τέλος. Σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν ξεκαθαρίζεται η πρακτική εφαρμογή της νομοθεσίας. Επιπρόσθετα, οι τράπεζες δεν φαίνεται να συναινούν η είσπραξη του συγκεκριμένου τέλους να γίνεται μέσων των τραπεζών. Ο Σύνδεσμος Τραπεζών εκφράζει τη δυσαρέσκεια του γιατί δεν κλήθηκε στη Βουλή για να μεταφέρει τις απόψεις του.