Κάνουν επίδειξη ισχύος στέλνοντας μηνύματα ο ένας στον άλλο, αλλά και προς το εκλογικό σώμα. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου βρέθηκε στο Ισραήλ και μέσα σε λίγες ώρες συναντήθηκε σχεδόν με όλη την Κυβέρνηση της χώρας, αξιοποιώντας τις ιδιαίτερα καλές σχέσεις που διατηρεί με τον Πρόεδρο Χέρτζογκ.

Ο Ισραηλινός Πρόεδρος μάλιστα κατέβηκε από το γραφείο του, τον υποδέχτηκε, τον ξενάγησε στην αυλή του Προεδρικού, τον συνόδευσε στο γραφείο του και μετά κατέβηκε στο προαύλιο για να τον αποχαιρετήσει. Ήταν μία επίσκεψη ασφαλώς, η οποία γίνεται σε μία περίοδο που η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση.

Είχε προηγηθεί δύο εβδομάδες νωρίτερα η επίσκεψη της Ισραηλινής υπουργού Ενέργειας για να συζητήσει το θέμα της διαφοράς που υπάρχει όσον αφορά το κοίτασμα «Αφροδίτη». Ένα θέμα το οποίο συζήτησε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, όπως επίσης και τις ισραηλινο-τουρκικές σχέσεις και το τι σημαίνει αυτό για την Κύπρο. Όλα αυτά, πέραν από την ουσία της ίδιας της θεματολογίας, θέλουν να στείλουν και ένα ουσιαστικά μήνυμα για την υποψηφιότητα Αβέρωφ Νεοφύτου ως ενός ηγέτη, ο οποίος αφενός διατηρεί καλές σχέσεις με το Ισραήλ, αφετέρου χτίζοντας και πάνω σε αυτές τις καλές σχέσεις μπορεί να δοθούν λύσεις στα θέματα της ενέργειας μέσα από τη συνεργασία των δύο χωρών.

«Ολοκληρώσαμε τις επαφές μας στο Ισραήλ, με τη συνάντησή μας με τον Πρόεδρο του Ισραήλ κ. Χέρτζογκ και τον πρώην Πρωθυπουργό τον κ. Νετανιάχου. Επίκεντρο των συζητήσεών μας ήταν η περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων Ισραήλ-Κύπρου. Μικρές χώρες όπως η Κύπρος χρειάζονται δυνατούς φίλους και το Ισραήλ είναι μια δυνατή χώρα και ένας δυνατός φίλος της Κύπρου μας», ανέφερε στη γραπτή δήλωσή του ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, προσθέτοντας ότι όραμά του είναι η περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων για όφελος της Κύπρου και για όφελος του Ισραήλ.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ολοκλήρωσε με τη συγκέντρωση της Λευκωσίας την Τετάρτη το βράδυ τις μεγάλες επαρχιακές του συγκεντρώσεις «απαντώντας» μέσω αυτών και στις επαρχιακές συγκεντρώσεις του Αβέρωφ Νεοφύτου το προηγούμενο διάστημα. Συγκεντρώσεις οι οποίες κατέγραψαν μαζική παρουσία κόσμου, αναδεικνύοντας τον χαρακτήρα της πολυσυλλεκτικότητας για την υποψηφιότητά του.

Στοιχείο το οποίο και ο ίδιος ο Νίκος Χριστοδουλίδης και το επιτελείο του θέλουν να βγάλουν ως εικόνα προς τα έξω, διαμορφώνοντας ανάλογα και το οργανόγραμμα των παρευρισκομένων στις συγκεντρώσεις. Κάτι το οποίο ήταν αρκετά εμφανές στην προχθεσινή συγκέντρωση της πρωτεύουσας, με τον Νικόλα Παπαδόπουλο και άλλα στελέχη της ηγεσίας του ΔΗΚΟ από τη μια, τον Μαρίνο Σιζόπουλο και στελέχη της ΕΔΕΚ από την άλλη, αλλά και εμφανή την παρουσία συναγερμικών, όπως του πρώην οργανωτικού γραμματέα Ανδρέα Τσαγγαρίδη και του παλιού ηγετικού στελέχους της ΝΕΔΗΣΥ Γιάννου Ιωάννου. Στην πρώτη σειρά ήταν και ο δήμαρχος Στροβόλου Ανδρέας Παπαχαραλάμπους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μέσα επίσης από την ομιλία του, θέλησε να τείνει χείρα φιλίας και συνεργασίας προς όλους τους πολιτικούς χώρους. Θα είναι, όπως τόνισε, μία από τις πρώτες ενέργειες που θα κάνει εάν ο κυπριακός λαός τον τιμήσει με την ψήφο του τον ερχόμενο Φεβρουάριο και του δώσει την εντολή διακυβέρνησης της χώρας. «Μπορεί σήμερα κάποιοι να νομίζουν ότι το απόλυτο διακύβευμα είναι η εκλογική τους επιτυχία και κατανοώ τους λόγους για τους οποίους η αυτοαναφορικότητα τους εμποδίζει να δουν τη μεγάλη εικόνα, όμως εμείς μπορούμε να δούμε πέρα από τα μικρά, μπορούμε να δούμε μακριά και μπορούμε να αντιληφθούμε ότι η επόμενη μέρα πρέπει να είναι μέρα ενότητας και οικουμενικότητας», ανέφερε.

Άτυπο debate για τους τρεις κύριους υποψήφιους στο Cyprus Forum

Το όραμά τους για την Κύπρο της επόμενης πενταετίας είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν στο Cyprus Forum oι τρεις κύριοι υποψήφιοι, Ανδρέας Μαυρογιάννης, Αβέρωφ Νεοφύτου και Nίκος Χριστοδουλίδης.

Μέσα από τις τοποθετήσεις τους, έδωσαν το στίγμα των προτάσεων διακυβέρνησής τους σε σημαντικά θέματα, που απασχολούν την κοινωνία, όπως το Κυπριακό, η Παιδεία, ο εκσυγχρονισμός του κράτους, η αντιμετώπιση της διαφθοράς, καθώς και το μεταναστευτικό ζήτημα.

Οι τρεις υποψήφιοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε συγκεκριμένα κοινά ερωτήματα, που έθεσε ο συντονιστής του πάνελ, Αντρέας Κημήτρης, εντός καθορισμένου χρονικού πλαισίου, ενώ η συζήτηση έμεινε μακριά από ίντριγκες και αντιπαραθέσεις, γεγονός που έδωσε την ευκαιρία στους υποψηφίους να μιλήσουν για την ουσία των ζητημάτων, χωρίς τη συνήθη παρελθοντολογία.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο οποίος πήρε πρώτος το λόγο, απαντώντας στο ερώτημα «πώς οραματίζεστε την Κύπρο της επόμενης πενταετίας», ανέφερε πως η επόμενη πενταετία είναι γεμάτη προκλήσεις για την πατρίδα μας. «Το ερώτημα που προκύπτει είναι κατά πόσο θα συνεχίσουμε με τις ίδιες συνταγές ή θα έχουμε αλλαγή. Για εμένα αυτό που επιζητά η πλειοψηφία της κοινωνίας είναι αλλαγή». Συνέχισε λέγοντας ότι η αλλαγή «πρέπει να έρθει από τους εαυτούς μας, ως δημόσια πρόσωπα, να λειτουργούμε σεμνά και ταπεινά και να έχουμε στόχο να υπηρετήσουμε τον τόπο μας. Nα έχουμε ως σημαία μας τη διαφάνεια, τη λογοδοσία, την καταπολέμηση της διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα. Χρειάζεται ιδιαίτερα σε κρίσιμες ώρες η στήριξη της κοινωνίας κατά της ακρίβειας και μια ανάπτυξη, βέβαια, που θα σέβεται το περιβάλλον και να κατανέμεται δίκαια στους πολίτες. Αλλαγή σημαίνει επίσης ειρηνικό και ασφαλές μέλλον και αυτό θα έρθει με τη λύση του Κυπριακού».

Με τη σειρά του ο Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε πως κανένας από τους παρευρισκομένους δεν θέλει να μην έχει το καλύτερο όραμα, το καλύτερο πρόγραμμα, τονίζοντας εντούτοις ότι «για να διασφαλίσουμε το μέλλον, χρειάζεται να διασφαλίσουμε ό,τι έχουμε τώρα». Σημείωσε ότι σήμερα ζούμε μια επιθετική Τουρκία, που δεν την είχαμε δει ποτέ τόσο πολύ επιθετική, από το 1974. Παράλληλα, αναφέρθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση, σημειώνοντας ότι όλοι περιμένουν τον φετινό χειμώνα να είναι ο πιο δύσκολος μετά τον Β’ Παγκόσμιο. Και υπογράμμισε ότι με αποτελεσματικότητα και εμπειρία πρέπει να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους.

«Δεν μπορούμε να γράφουμε εκθέσεις ιδεών», υπέδειξε στη συνέχεια, σημειώνοντας ότι «πρέπει να περάσουμε από ένα ναρκοπέδιο με ασφάλεια», ενώ έστειλε καταληκτικά το αισιόδοξο μήνυμα πως «αυτή η χώρα απέδειξε στα δύσκολα ότι μετατρέπει τις κρίσεις σε ευκαιρίες».

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι το όραμά του για την επόμενη πενταετία, είναι η δημιουργία ελπίδας και προοπτικής για τους νέους και τη μεσαία τάξη. Υποστήριξε ότι οι νέοι σήμερα βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο να έχουν λιγότερες ευκαιρίες από αυτές που είχαν οι γονείς τους. Πρόσθεσε ότι «η μεσαία τάξη διαχρονικά σε όλες τις χώρες είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας και της κοινωνίας» και εξήγησε ότι «τα τελευταία χρόνια όλες οι κρίσεις, που έχουμε περάσει, έχουν κατά κύριο λόγο χτυπήσει τη μεσαία τάξη». . Τόνισε ότι «θα πρέπει να επικεντρωθούμε στη μεσαία τάξη, η οποία έχει σμικρυνθεί τα τελευταία χρόνια».

Καταληκτικά ανέφερε ότι «όραμα χωρίς λύση του Κυπριακού, δεν υπάρχει. Η παρούσα κατάσταση είναι απαράδεκτη, το στάτους κβο είναι παράνομο και έχουμε ενώπιόν μας μια ΕΕ, η οποία αντέδρασε στην εισβολή στην Ουκρανία και αυτό πρέπει να το αξιοποιήσουμε προς επίλυση του Κυπριακού, πάντα στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ».

Στηρίζουν την ιδέα του ολοήμερου σχολείου

Από την ανάπτυξη των θέσεων των τριών κύριων υποψηφίων ξεχωρίζει η στήριξή τους στην ιδέα του ολοήμερου σχολείου. Κληθείς να σχολιάσει αν τάσσεται υπέρ του ολοήμερου σχολείου, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι πιστεύει απόλυτα στο ολοήμερο σχολείο, αλλά όπως είπε πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τον κόσμο για τις δυσκολίες, που υπάρχουν στην υλοποίησή του. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης τάχθηκε υπέρ της αναθεώρησης του ωραρίου στα σχολεία, στη δυνατότητα σίτισης και υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρχει ένα δίωρο με ειδικούς επιμελητές, έτσι ώστε οι μαθητές να φεύγουν από το σχολείο διαβασμένοι. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ του ολοήμερου σχολείου, ενώ υποστήριξε ότι ο επαγγελματικός προσανατολισμός στα σχολεία πρέπει να γίνεται από εργοδότες και επιμελητήρια.

Διαφωνίες για τον φράκτη

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό και την τοποθέτηση φράχτη ως μέτρου αντιμετώπισης των ροών από τα κατεχόμενα, ο Αβέρωφ Νεοφύτου σημείωσε ότι αυτός «δεν είναι ανάγκη να είναι φυσικός, αλλά μπορεί να είναι τεχνολογικός. Πρέπει να μεριμνούμε να μην καλλιεργούμε προβλήματα στους περίοικους», δήλωσε. Κάθετα αντίθετος δήλωσε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «οι φράχτες και τα συρματοπλέγματα δεν λύνουν προβλήματα», προσθέτοντας ότι θα αφαιρέσει τον φράχτη αν εκλεγεί. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι ούτε οι 300 αστυνομικοί, ούτε ο φράχτης θα επιλύσουν το πρόβλημα. «Είμαι υπέρ της συνεχούς αξιολόγησης. Πρέπει η κάθε πολιτική να αξιολογείται συνεχώς. Το Υπουργείο Εσωτερικών πρέπει να μας δώσει στοιχεία για το αν ο φράχτης έφερε αποτελέσματα».

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΔΩ ΤΙ ΕΙΠΩΘΗΚΕ