Αυτονόητο θεωρεί ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥΠΡΟΔΑΤ) ότι τα Δικαστήρια θα πρέπει υποχρεωτικάνα εξετάζουν αυτεπάγγελτα και να ελέγχουν την καταχρηστικότητα μιας συμβατικής ρήτρας. 

Σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «παζαρέματα» που έγιναν κατά την τελευταία συζήτηση πρότασης νόμου στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής ήταν αξιοθρήνητα.

Ο Σύνδεσμος προσθέτει πως αναμένεται τι θα αποφασίσει η ολομέλεια της Βουλής όταν η πρόταση Νόμου τεθεί για ψήφιση και αναφέρει ότι αυτονόητα και σημαντικά είναι τα όσα αποφάσισε η Επιτροπή.

«Είτε υπάρχει Νόμος είτε όχι, είναι δεδομένο αλλά και αυτονόητο, ότι τα Δικαστήρια θα πρέπει υποχρεωτικά να εξετάζουν αυτεπάγγελτα και να ελέγχουν την καταχρηστικότητα μιας συμβατικής ρήτρας», σημειώνει αναφέροντας περαιτέρω ότι το ζήτημα αυτό στην Ευρώπη έχει προ πολλού ξεκαθαρίσει και είναι σαφέστατο, καθώς πολλές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου επαναλαμβάνουν ότι, όταν το Εθνικό Δικαστήριο μιας Ευρωπαϊκής χώρας εφαρμόζει διατάξεις του Εθνικού Δικαίου της, υποχρεούται να εξετάζει αυτεπάγγελτα τον καταχρηστικό χαρακτήρα μιας συμβατικής ρήτρας.