Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου εκφράζει έντονη ανησυχία ως προς την πιθανότητα κατεδάφισης του ιστορικού ξενοδοχείου Curium Palace στη Λεμεσό, “ενός κτηρίου ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας, του οποίου η απώλεια θα αφήσει δυσαναπλήρωτο ιστορικό κενό”, όπως ο Σύλλογος αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Προσθέτει ότι “το κτήριο αποτελεί δείγμα της νέο-μνημειακής Κυπριακής αρχιτεκτονικής του κινήματος του μοντερνισμού,  του οποίου δυστυχώς μέχρι σήμερα η προστασία του δεν έχει θεσμοθετηθεί”.

Όπως αναφέρει ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου “το κτήριο με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, ιστορική, κοινωνική και πολιτιστική του αξία, θα έπρεπε να διαφυλαχθεί, αποκατασταθεί, επαναχρησιμοποιηθεί, ώστε να αποτελέσει πρότυπο στη διατήρηση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Κύπρου, συμβάλλοντας  παράλληλα στη βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης”.

Επίσης, “στις περιπτώσεις που ένα ιστορικό κτήριο δεν έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο, τίθενται σε ισχύ οι διεθνείς αρχές συντήρησης, όπως αυτές απορρέουν από την Χάρτα Βενετίας”.

Με γνώμονα τη διατήρηση της ιστορικής φυσιογνωμίας και μνήμης του κτηρίου, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου καλεί  το Υπουργείο Εσωτερικών και τον Δήμο Λεμεσού “να προβούν άμεσα στις δέουσες ενέργειες κήρυξης του κτιρίου CURIUM PALACE ως διατηρητέο”.

ΚΥΠΕ