To Top
23:59 Τρίτη
17 Ιουλίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Ξηλώνονται τα σχέδια κάποιων
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" Ξηλώνονται τα σχέδια κάποιων
  10 Νοεμβρίου 2017, 11:20 πμ  

Η απόφαση για να συμμετέχει η Κυπριακή Δημοκρατία στη Μόνιμη Δομημένη Συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί μια καθόλα ορθή πράξη, μια κίνηση που έπρεπε και επιβαλλόταν να γίνει από τη Λευκωσία. Γιατί η συμμετοχή στην PESCO αποτελεί για μια χώρα όπως την Κύπρο την ίδια ακριβώς σημασία όπως είχε η απόφαση για ένταξη στη ζώνη του ευρώ. Κράτη στο μέγεθος της Κύπρου οφείλουν και θα πρέπει να λαμβάνουν μέρος στον πυρήνα τέτοιων ομάδων κρατών όπως είναι το Γιούρογκρουπ ή τώρα η Μόνιμη Δομημένη Συνεργασία. Γιατί μέσω αυτών των οργανισμών εξασφαλίζουν περισσότερα οφέλη από το κόστος που μπορεί να έχουν. 

Προσωπικά διαφωνώ με όσους έσπευσαν να καταθέσουν επιφυλάξεις και διαφωνίες για την απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να συμμετέχει στην PESCO επικαλούμενοι τα γνωστά παραπλανητικά ψευτοδιλήμματα περί εμπλοκής σε κινδύνους. Η Κύπρος δεν θα διατρέξει περισσότερους κινδύνους λόγω PESCO απ’ ότι αντιμετωπίζει σήμερα. Κίνδυνοι που προέρχονται πρώτα και κύρια από την αδυναμία ελέγχου των κατεχομένων περιοχών της Δημοκρατίας όπου μπορούν και να διακινούνται άτομα τα οποία δεν αποκλείεται να έχουν διασυνδέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις που δρουν στο χώρο της Μέσης Ανατολής. 

Με την ίδια λογική που κάποιοι επιχειρούν να δημιουργήσουν πρόσθετους κινδύνους λόγω της απόφασης της Κύπρου να συμμετέχει σε μια στρατιωτική ομάδα κρατών τότε κανονικά δεν θα έπρεπε να δεχόμαστε την παρουσία ξένων πρέσβεων στο νησί, ιδιαίτερα εκείνων των χωρών που κατά καιρούς αντιμετωπίζουν προβλήματα με εξτρεμιστές και τρομοκρατικές οργανώσεις. Γιατί και οι πρεσβείες ξένων κρατών μπορεί να αποτελέσουν στόχους τρομοκρατών, όπως συνέβηκε και στο παρελθόν. 

Εκείνο που κυρίως θα αλλάξει με την συμμετοχή της Κύπρου στην PESCO και την αναβαθμισμένη παρουσία δυνάμεων από τη Γαλλία, την Γερμανία και την Ιταλία είναι η διαφοροποίηση των αμυντικών δεδομένων επί του εδάφους σ’ ότι αφορά τις ξένες δυνάμεις. Οι βρετανικές βάσεις μέσω της οδού που επέλεξε η ΚΔ θα χάσουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο που έχουν για τους Συμμάχους τους σ’ αυτή την περιοχή. Μετατοπίζεται το στρατηγικό κέντρο βάρους από το Ακρωτήρι στο Ζύγι και στην Πάφο. 

Δεν είναι τυχαίο που όλα αυτά τα χρόνια οι Βρετανοί πρωταγωνιστούσαν στην πρόκληση εμποδίων στην συμμετοχή της Κύπρου σε διάφορους αμυντικούς οργανισμούς. Το ότι η καταφέρνει η Κύπρος να κάνει ένα σημαντικό βήμα συμμετοχής σ’ ένα οργανισμό όπως η PESCO οφείλεται και τον παράγοντα Brexit, γιατί η μη εμπλοκή της Βρετανίας σ’ αυτές τις αποφάσεις είχε όφελος για την Κύπρο. 

Την ίδια ώρα ενισχύεται η διαπραγματευτική θέση στο κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Θέση της ε/κ πλευράς είναι η παροχή εγγυήσεων από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάτι με το οποίο η Τουρκία για τους δικούς τους επεκτατικούς λόγους διαφωνούσε. Με την συμμετοχή στην PESCO ξηλώνονται τα σχέδια κάποιων. Μου προκαλεί απορία γιατί κάποιοι ενοχλούνται επειδή ξηλώνονται κάποια σχέδια…

Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.