To Top
00:24 Παρασκευή
20 Απριλίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δικαιοσύνης
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δικαιοσύνης
  10 Νοεμβρίου 2017, 12:01 μμ  

Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας, που έγραφε ο Σαίξπηρ, κάπου στα 1600. Σήμερα, τόσους αιώνες μετά, μπορούμε να το λέμε κι εμείς για τη δική μας Δανιμαρκία ή Μπανανία, όπως είναι ο κοινότυπος πια χαρακτηρισμός. Και δεν αποτρέπεται η σαπίλα επειδή ο Γενικός Εισαγγελέας, δυσαρεστημένος με την κριτική, παρεμβαίνει μετά από την κατακραυγή για να εξηγήσει ότι ο ίδιος δεν είχε ιδέα για την καταδίκη του 70χρονου που αποπειράθηκε να κλέψει ένα φιλέτο κοτόπουλου από υπεραγορά. Κι ότι τώρα που το έμαθε, από την κατακραυγή, θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να δώσει χάρη στον συνταξιούχο και να διαγραφεί το πρόστιμο των €250. Καλά έκανε και ανακοίνωσε ότι αυτή η υπόθεση «ουδέποτε τέθηκε ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας για οδηγίες και ουδέποτε ήρθε σε γνώση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ούτε και ζητήθηκε από κανένα η  μη δίωξη ή η αναστολή ποινικής δίωξης». Η παρέμβασή του δείχνει πόσο δίκαιο είχαν όσοι άσκησαν κριτική. Αλλά, η κριτική δεν αφορά τον ίδιο, ούτε έχει καμιά σημασία αν ένας από τους κρίκους της απονομής δικαιοσύνης δεν είχε γνώση. Η υπόθεση αφορά όλο το σύστημα και αγγίζει τους πάντες, ακόμα και αυτόν που δεν είχε γνώση. Διότι αν υπάρχει κάτι σάπιο στο βασίλειο επεκτείνεται σε όλο το σύστημα και πρωτίστως σε αυτούς που ηγούνται. Αν ο ένας δεν έχει γνώση, ο άλλος δεν έχει μυαλό κι ο άλλος δεν έχει κρίση, τότε είναι πολύ βαθιά η σαπίλα. Ευτυχώς, όμως, που δεν είναι ο Εισαγγελέας που έδωσε τις οδηγίες να διωχθεί ο γέροντας. Ευτυχώς. Φαντάσου να ήταν! Αλλά, μήπως, για να εργαστεί σωστά το σύστημα της Δικαιοσύνης πρέπει να φτάνουν όλα στον Εισαγγελέα; Οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι δεν έχουν μυαλό;

Ζήτησα χτες το κατηγορητήριο να δω ποιος το υπέγραψε. Είναι ο αστυνομικός διευθυντής Λάρνακας. «Κατηγορητήριο καταχωρηθέν από Αστυνομικό Διευθυντή Λάρνακας», γράφει πάνω-πάνω. Και «λεπτομέρειες αδικήματος: Ο κατηγορούμενος έκλεψε από την υπεραγορά ένα φιλέτο κοτόπουλο, αξίας €6,40, ιδιοκτησία της υπεραγοράς». Και «η άσκηση ποινικής δίωξης έγινε κατόπιν απαίτησης του Διευθυντή της υπεραγοράς», έλεγε στη δήλωσή του ο Εισαγγελέας. Λοιπόν, με τη σειρά: Αν ο διευθυντής της υπεραγοράς ήταν ένα καθίκι και αν ο αστυνομικός που έκανε τις ανακρίσεις ήταν ένας ανεγκέφαλος ζαπτιές, ο αστυνομικός διευθυντής τι ήταν; Όταν υπέγραψε να κατηγορηθεί αυτός ο άνθρωπος μπορεί να ένιωσε ότι έκανε το καθήκον του απέναντι στον νόμο, αλλά ένιωσε να έκανε το καθήκον του απέναντι στους ανθρώπους και στην κοινωνία; Θα έπρεπε χωρίς δεύτερη κουβέντα να στείλει τον διευθυντή και τον ζαπτιέ του απ' εκεί που ήρθαν. Κι αν δεν μπορούσε να αναλάβει την ευθύνη (υπάρχουν και τέτοιοι αξιωματικοί!) θα μπορούσε να στείλει την υπόθεση στον Εισαγγελέα για να πάρει εκείνος την απόφαση. Έσυραν τον γέροντα στο δικαστήριο. Ο δικαστής όταν είδε το κατηγορητήριο δεν θύμωσε; Το πρώτο που θα έπρεπε να ρωτήσει ήταν, γιατί απασχολούν τα δικαστήρια, που έχουν τόσες σοβαρές υποθέσεις να διεκπεραιώσουν, με την κλοπή ενός φιλέτου από έναν συνταξιούχο που δεν είχε €6,40; Δεν τον ένοιαζε, όμως. Διότι, τα συγγράμματα δεν γράφουν ότι οι δικαστές σε μερικές περιπτώσεις πρέπει να σκέφτονται και με την κοινή λογική. Ούτε γράφουν ότι του επιτρέπεται κάποτε να μην λειτουργεί σαν ρομπότ, αλλά σαν άνθρωπος.
Ο 70χρονος καταδικάστηκε και η Δικαιοσύνη ξεφτιλίστηκε. Αυτή είναι η αλήθεια. Κι αυτό συνέβη διότι σε κανένα στάδιο της διαδικασίας δεν σήκωσε κανένας το κεφάλι του να πει στον διευθυντή της υπεραγοράς: Βρε, παλιοκλέφταρε, τι θα κερδίσεις αν καταδικαστεί αυτός ο άνθρωπος; Βρε, αλήτη, αφού το κοτόπουλό σου το πήρες πίσω, τι άλλο θέλεις;

Αυτά, όμως, είναι της κοινής λογικής, δεν είναι ούτε των νομικών ούτε των αστυνομικών συγγραμμάτων. Ας μην ενοχλείται, λοιπόν, ο Εισαγγελέας που του ασκήσαμε κριτική πιστεύοντας ότι όφειλε να παρέμβει για να σταματήσει αυτό τον εξευτελισμό, ενώ ο ίδιος, λέει, δεν είχε ιδέα. Ας φροντίσει καλύτερα μαζί με τους δικαστές (από τους ζαπτιέδες δεν το περιμένουμε) να μην ξανασυμβεί τέτοιο ρεζιλίκι. Γιατί δεν ήταν το μοναδικό.

Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.