To Top
09:43 Τετάρτη
18 Ιουλίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Ο κατοχικός στρατός, οι Τ/κ και η πρόταση της Αθήνας
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" Ο κατοχικός στρατός, οι Τ/κ και η πρόταση της Αθήνας
  11 Νοεμβρίου 2017, 9:30 πμ  

ΕΡΕΥΝΑ κοινής γνώμης που διενεργήθηκε πρόσφατα στα κατεχόμενα αναδεικνύει τον κατοχικό στρατό ως τον πιο αξιόπιστο «θεσμό». Οι υπόλοιποι λεγόμενοι θεσμοί των κατεχομένων παίρνουν, όπως προκύπτει από την έρευνα, απροβίβαστο. Τούτο δείχνει πως οι Τουρκοκύπριοι, όπως και οι εκ Τουρκίας έποικοι, αγκαλιάζουν τον κατοχικό στρατό. Μια τέτοια προσέγγιση δεν μπορεί να ερμηνευθεί πως η τοποθέτησή τους αυτή είναι αποτέλεσμα της θέσης πως αισθάνονται ανασφάλεια καθώς δεν απειλούνται από κανένα. Η ανάδειξη του κατοχικού στρατού ως του πλέον αξιόπιστου λεγόμενου θεσμού είναι αποτέλεσμα της λογικής που αναπτύχθηκε στα κατεχόμενα σύμφωνα με την οποία η παρουσία της Τουρκίας στην Κύπρο είναι απαραίτητη. Αυτή η στάση εξουδετερώνει τις προοπτικές επίτευξης συμφωνίας στο Κυπριακό, καθώς είναι προφανές πως μια λύση που δεν θα ανατρέπει τα κατοχικά δεδομένα θα διαιωνίζει το πρόβλημα, θα προκαλεί συνεχώς καινούργια. 

ΑΥΤΟ θα πρέπει να το συνειδητοποιήσουν οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας. Εάν θέλουν πραγματικά λύση, πρέπει να εγκαταλείψουν τη θέση πως μέρος της συμφωνίας θα πρέπει να είναι η Τουρκία. Δηλαδή, να είναι παρούσα αυτή που έχει προκαλέσει το πρόβλημα και διαιωνίζει διά της δύναμης των όπλων τον διαχωρισμό. Αυτό δεν πρόκειται να το αποδεχθούμε. Σε αυτό δεν πρόκειται να συναινέσουμε. Οι συμπατριώτες μας οι Τουρκοκύπριοι, όπως πολλές φορές έχουμε αναφέρει, δεν μπορούν να το παίζουν διπλοπόρτι. 

Η ΔΙΚΗ μας θέση είναι πλήρως ταυτισμένη με τις θέσεις που διαμόρφωσε και παρουσίασε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με τη σφραγίδα του ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά. Όπως είναι γνωστό, το ελληνικό δόγμα για την Ασφάλεια συνίσταται στη θέση ότι δεν μπορεί να υπάρξει επίλυση του Κυπριακού με παρουσία τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και τη διατήρηση του καθεστώτος των εγγυήσεων που συνοδεύονται από δικαιώματα επέμβασης. Πρόκειται για μια συνολική και πλήρη προσέγγιση επί του θέματος, που αποτέλεσε και θα αποτελέσει εργαλείο στις πρωτοβουλίες που είχαν αναληφθεί και θα υπάρξουν στη συνέχεια. Υπενθυμίζεται συναφώς πως πρωτοβουλίες ανέπτυξε προσωπικά μέχρι και την Πενταμερή του Κραν Μοντάνα, ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς. Για την Αθήνα, και πολύ σωστά, τα δύο αυτά ζητήματα, εγγυήσεις και κατοχή, είναι θεμελιακά.

 «Διότι τι λύση θα είναι αυτή στην οποία θα διατηρηθούν οι εγγυήσεις ή/και τα κατοχικά στρατεύματα (έστω και σε μικρό αριθμό);», διερωτάται η Αθήνα στο έγγραφο θέσεων του ελληνικού ΥΠΕΞ όπου σημειώνοντας τα εξής: Η διατήρησή τους θα αποτελεί σαφή απόδειξη ότι δεν υπάρχει πραγματική διευθέτηση του Κυπριακού και για αυτό, σε μια τέτοια αρνητική περίπτωση, δεν χρειάζεται μια τέτοια «νέα» συμφωνία. Σήμερα, εξάλλου, υποδεικνύεται, τα κατοχικά στρατεύματα βρίσκονται στην Κύπρο εξαιτίας της παραβίασης από την Τουρκία της Συνθήκης Εγγύησης και της αυθαίρετης-βίαιης εφαρμογής της. Είναι δε σημαντικό να αναφερθεί ότι, για την Αθήνα, εάν «δεν υπάρξει αναίρεση των επιπτώσεων της τουρκικής παράνομης επέμβασης στην Κυπριακή Δημοκρατία, τότε δεν θα έχει κανένα νόημα η αναζήτηση ενός συμβιβασμού». 

ΟΛΑ αυτά τα σημειώνουμε γιατί αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές αναμένονται νέες πρωτοβουλίες στο Κυπριακό. Το θέμα της Ασφάλειας θα είναι σημαντικό και για εμάς βασικό εργαλείο αποτελεί το πλαίσιο το οποίο διαμόρφωσε και παρουσίασε η ελλαδική πλευρά διά του Νίκου Κοτζιά. 

Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.