Η καλή μέρα, λένε ότι φαίνεται από το πρωί, και η συζήτηση στο Σίγμα φάνηκε από το πρώτο δευτερόλεπτο ότι θα θύμιζε κάτι από «ουκρανικό μέτωπο». Ο Αβέρωφ Νεοφύτου πήγε στο στούντιο του Σίγμα αποφασισμένος να κτυπήσει από κάθε κατεύθυνση τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος προσπάθησε να αμυνθεί εξ αποστάσεως, και από την άλλη ο Αχιλλέας Δημητριάδης άδραξε την ευκαιρία που από καιρό έψαχνε, να βρεθεί μεταξύ των δύο βασικών διεκδικητών της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Ανοίγοντας την εκπομπή ο Γιάννης Καρεκλάς φρόντισε να σταθεί επικριτικά στο επιτελείο Χριστοδουλίδη για το γεγονός ότι ο υποψήφιος δεν βρισκόταν στον στούντιο του Σίγμα παρά τις συνεννοήσεις που είχαν κάνει από το περασμένο καλοκαίρι. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης συμμετείχε στην τηλεμαχία του Σίγμα από την Αθήνα, όπου βρίσκεται για επαφές και χθες συνάντησε τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Απαντώντας ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως σε αντίθεση με τα όσα υποστήριξε στην εισαγωγή του ο Γ. Καρεκλάς ο ίδιος δεν είχε πρόθεση να μη συμμετάσχει στη συζήτηση των τριών. Στη δική του πρώτη παρέμβαση ο Αβέρωφ Νεοφύτου υπέδειξε πως και τον Σεπτέμβρη είχαν ανάλογες συζητήσεις στο ΡΙΚ αλλά «ωσάν να είμαστε στην Αλάσκα και δεν μπορούσε ο κ. Χριστοδουλίδης να έρθει στο βράδυ» στο στούντιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

«Η προτεραιότητά μου ήταν να πάω στους πολίτες», ήταν η απάντηση που έδωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Επόμενο σημείο τριβής το Κυπριακό και το Πλαίσιο Γκουτέρες υπό το πρίσμα της στήριξης ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Για τον Αβέρωφ Νεοφύτου αυτή η στήριξη και οι διαφορετικές προσεγγίσεις που έχουν στο Κυπριακό θα αποτελέσει πλήγμα στην εικόνα της Κύπρου προς τα έξω.

Αβέρωφ Νεοφύτου και Αχιλλέας Δημητριάδης δήλωσαν έτοιμοι και αύριο να δεχθούν το Πλαίσιο Γκουτέρες ως στρατηγική συμφωνία. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης από πλευράς του είπε ότι στο Πλαίσιο Γκουτέρες υπάρχουν θετικά και αρνητικά, τα οποία θα πρέπει να τύχουν περαιτέρω συζήτησης.

Άλλος για τα κατεχόμενα…

Η κουβέντα το έφερε στο ποιος πάει και δεν πάει στα κατεχόμενα. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε πως η τελευταία φορά που είχε μεταβεί στα κατεχόμενα ήταν πριν γίνει κυβερνητικός εκπρόσωπος. Με τον Αχιλλέα Δημητριάδη να αναφέρει πως πάει συχνά στα κατεχόμενα, καθώς θέλει να υποδεικνύει ότι οι περιουσίες εκεί «μας ανήκουν».

«Πήγα, θα πάω, και θα πηγαίνω μέχρι την ευλογημένη ώρα της επανένωσης», ήταν η δήλωση του Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος έδειξε μεν κατανόηση στο ότι ο Ν. Χριστοδουλίδης δεν πήγαινε ως αξιωματούχος, αλλά διερωτήθηκε γιατί δεν το έπραξε τώρα που δεν είναι. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης του συνέστησε υπομονή, ότι σύντομα θα πάει στα κατεχόμενα και θα του στείλει και φωτογραφίες.

Άναψαν τα αίματα…

Στην προηγούμενη συζήτηση (στο ΡΙΚ) το θέμα των προσωπικών μηνυμάτων του Ν. Χριστοδουλίδη που είχαν δημοσιευθεί καλύφθηκε ακροθιγώς. Αυτή τη φορά η συζήτηση ήταν σε υψηλούς τόνους, καθώς συμμετείχαν δύο εκ των πρωταγωνιστών. Από τη μια ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος καλείτο συνεχώς να λογοδοτήσει και να παραδεχθεί τα όσα αναγράφονταν στα μηνύματα, και από την άλλη ο Αχιλλέας Δημητριάδης, ο οποίος ήταν σε δύο τέτοια μηνύματα.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης παρ’ όλη την πίεση που δέχθηκε από τους συνομιλητές του και ειδικότερα από τον Αχιλλέα Δημητριάδη, που ζητούσε εξηγήσεις για τα δύο μηνύματα που τον αφορούσαν, δεν είπε κάτι πέραν της συνεχούς επανάληψης ότι ο ίδιος δεν θα σχολιάσει καμία προσωπική συνομιλία του οποιουδήποτε. Σε έντονο ο ύφος ο Αβέρωφ Νεοφύτου απαιτούσε από τον Νίκο Χριστοδουλίδη να πει για τον ασκό του Αιόλου που θα ανοίξει. Ενώ υπέδειξε πως «είναι αισχρό και υποκριτικό να παριστάνεις τον άγιο και να μετέρχεται τέτοιες μεθόδους».

Ο Αχιλλέας Δημητριάδης υπέδειξε πως η διαφορά του με τον Ν. Χριστοδουλίδη «δεν είναι ιδιωτική, αλλά πολιτική». Προσθέτοντας πως «αυτός ο άνθρωπος, ενώ ήταν ΥΠΕΞ έκαμεν άλλα πράγματα και πιο συγκεκριμένα προεδρολογία». Εγώ, είπε ο κ. Δημητριάδης, θέλω μια απάντηση, «έγραψε ή δεν τα έγραψε;».

Ο Ν. Χριστοδουλίδης, ωστόσο, επέμεινε μέχρι τέλους να μη σχολιάζει οτιδήποτε είχε να κάνει με προσωπική συνομιλία. Γιατί, όπως ανέφερε σε κάποιο σημείο της συζήτησης, αυτό που ο ίδιος εννοεί όταν λέει να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου είναι ότι θα αρχίσουν να δημοσιοποιούνται προσωπικές συνομιλίες.

Γενικό συμπέρασμα…

Ήταν μια συζήτηση από τα παλιά με υψηλούς τόνους σε ορισμένα σημεία. Αναμενόμενο ότι ο κάθε υποψήφιος θα προσπαθεί να κερδίσει πόντους μέσα από τις συγκεκριμένες συζητήσεις, ιδιαίτερα εάν η θεματολογία τη δεδομένη στιγμή μπορεί να του δώσει ένα πλεονέκτημα.

Σ’ ό,τι αφορά τη συζήτηση στο Σίγμα, ξεκινώντας από την πλευρά του Αβέρωφ Νεοφύτου, η εκτίμηση είναι πως έδωσε αρκετά σημεία που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια ως όπλα κατά του Νίκου Χριστοδουλίδη. Το γεγονός ότι στο στούντιο μαζί του ήταν ο Αχιλλέας Δημητριάδης τον βοήθησε σε κάποια σημεία (όπως για παράδειγμα στο θέμα των προσωπικών μηνυμάτων) στο να πιέζεται περισσότερο ο Ν. Χριστοδουλίδης στο θέμα των προσωπικών μηνυμάτων.

Από την πλευρά του ο Νίκος Χριστοδουλίδης δεν πέρασε εύκολα το βράδυ της Δευτέρας, δέχθηκε πιέσεις που έχουν να κάνουν με το κεφάλαιο αξιοπιστία. Σίγουρα θα είναι μια συζήτηση που θα θέλει να την ξεχάσει, αλλά από την άλλη του έδωσε μια καλή γεύση του τι θα ακολουθήσει στη συνέχεια, γιατί είναι εμφανές ότι πάνω σ’ αυτά τα θέματα θα κυλήσουν και οι επόμενες αντιπαραθέσεις, όταν θα βρίσκεται απέναντι στον Αβέρωφ Νεοφύτου.

Όσο δε για τον Αχιλλέα Δημητριάδη, ήταν μια συζήτηση που ήθελε από καιρό. Έπαιξε άνετα, ούτως ή άλλως γνωρίζει πως η πίεση και το άγχος ήταν στους συνομιλητές του. Και κυρίως άφησε πίσω του κάποιους να προβληματίζονται ποια μπορούσαν να ήταν τα δεδομένα εάν αυτός εξασφάλιζε τη στήριξη κάποιου κόμματος.

Είναι πλέον ξεκάθαρο πως τουλάχιστον στο επόμενο διάστημα οι τηλεοπτικές αναμετρήσεις που θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον είναι αυτές που θα βρίσκονται αντιμέτωποι οι Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκος Χριστοδουλίδης.