Αυξάνονται καθημερινά οι οικογένειες που δεν μπορούν και δεν αντέχουν τις δυσβάστακτες αυξήσεις οι οποίες καταγράφονται σε βασικά αγαθά, όμως το θέμα φαίνεται να μην αγγίζει τους κυβερνώντες, οι οποίοι έχουν κωφεύσει μπροστά στις κραυγές απόγνωσης.

Όλα αυτά μπορεί να τα διαπιστώσει οποιοσδήποτε κάνοντας μια βόλτα πλησίον της εκκλησίας της Καθολικής και στις εγκαταστάσεις της Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσο,ύ όπου χιλιάδες συμπολίτες μας σπεύδουν για ένα πιάτο ζεστό φαγητό. Η κατάσταση μέσα σε 10 μήνες έχει οξυνθεί και διαπιστώνεται από τους αριθμούς των γευμάτων που φτιάχνονται καθημερινά από τους εργαζόμενους της Μητρόπολης.

Τα γεύματα αγάπης τον περασμένο Νοέμβριο ξεπερνούσαν ελαφρά τις 2.000. Σε διάστημα 10 μηνών και ενόψει και της καθόδου των νέων φοιτητών, οι μερίδες εκτοξευθηκαν στις 3.000 ενώ είναι άγνωστο μέχρι πού θα φθάσουν το επόμενο διάστημα.

Ακόμη και η Μητρόπολη Λεμεσού φαίνεται πως το επόμενο διάστημα δεν θα μπορεί να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες των συμπολιτών μας. Όχι λόγω κόστους υλικών, αλλά λόγω των περιορισμένων δυνατοτήτων στις υφιστάμενες κουζίνες που υπάρχουν, όπως επίσης και του χώρου παρασκευής των γευμάτων.

Το πρόβλημα είναι αισθητό και εντοπίζεται από διάφορες φιλανθρωπικές οργανώσεις όπως η Κίτρινη Γραμμή και άλλους οργανισμούς. Άνθρωποι με πολύ χαμηλά εισοδήματα πλέον αδυνατούν να ανταποκριθούν και να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες. Οι τσουχτεροί λογαριασμοί του ρεύματος, οι αυξήσεις στα καύσιμα και στα τρόφιμα, έχουν φέρει αρκετές οικογένειες σε δύσκολη κατάσταση. Ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, συνταξιούχοι και πολύτεκνοι έχουν γονατίσει μπροστά στο κύμα αυξήσεων.

Καθημερινά, συνάνθρωποι μας εκλιπαρούν για ένα πιάτο φαγητό ή για μια τσάντα με είδη πρώτης ανάγκης, με τις φιλανθρωπικές οργανώσεις να σπεύδουν να καλύψουν όσα το κράτος δεν μπορεί να παρέχει στους πολίτες του. Ενδεικτικό της κατάστασης, το γεγονός ότι φέτος 1.300 περίπου μαθητές της Α τάξης του Δημοτικού παγκύπρια, είχαν ανάγκη από μια σχολική τσάντα.

Τις προάλλες, μια μητέρα μέσω ανάρτησής της εκλιπαρούσε για ένα κουτί γάλα για το βρέφος της, με τους συμπολίτες μας να τρέχουν να προσφέρουν απλόχερα ό,τι μπορούσαν. Διάφορες φιλανθρωπικές οργανώσεις μέσω των κοινωνικών δικτύων αναρτούν καθημερινά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας και τις ανάγκες που έχουν όπως τρόφιμα, ρουχαλάκια και διάφορα είδη κυρίως για τα παιδιά τους.

Γονείς με πολύ χαμηλά εισοδήματα και μονογονεϊκές οικογένειες αδυνατούν να πάρουν έστω και μια τούρτα για να σβήσει το παιδί τους το κεράκι των γενεθλίων του. Όλα αυτά στην Κύπρο της ευημερίας όπως την αποκαλούν κάποιοι, στη Λεμεσό της ανάπτυξης, των πύργων και της βιτρίνας.

Όλα αυτά θα τα συναντήσει κάποιος κάνοντας μια βόλτα σε διάφορους φιλανθρωπικούς οργανισμούς οι οποίοι βλέπουν κατάματα τη φτώχεια, την εξαθλίωση και τη μιζέρια των πολιτών και χωρίς φαμφάρες και κούφιες υποσχέσεις βοηθούν απλόχερα. Κατά τ’ άλλα, το κράτος συνεχίζει να κωφεύει και αδυνατεί να εντοπίσει έγκαιρα αυτούς τους συνανθρώπους μας.