Υπήρξαν προσεγγίσεις προς τη Λευκωσία για να συμβάλει μέσα από δικό της οπλισμό στην προσπάθεια για ενίσχυση της Ουκρανίας. Ωστόσο ξεκαθάρισε πως η Κύπρος έχει τις δικές της αμυντικές ανάγκες και δεν μπορεί να προβεί σε μια ανάλογη ενέργεια. Εντούτις, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να εξετάσει μελλοντικά μια ανάλογη πρόταση, υπό την προϋπόθεση ότι και η ίδια θα πάρει τουλάχιστον αντίστοιχα οπλικά συστήματα στα χέρια της. 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θέλησε να ξεκαθαρίσει οριστικά το θέμα διαμηνύοντας πως η Κύπρος δεν προτίθεται να στείλει οπλισμό στην Ουκρανία.

Σε δηλώσεις του προσερχόμενος στο Σωματείο «Κεραυνός» για να παραστεί σε εκδήλωση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ερωτηθείς για την αποστολή οπλισμού από την Κύπρο στην Ουκρανία και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι κόμματα λένε ότι θα ήταν η καταστροφή μας κάτι τέτοιο, είπε ότι «αυτό που θέλω να πω είναι ένα. Η Κύπρος είναι ημικατεχόμενη, έχει ανάγκη της αμυντικής θωράκισης και συνεπώς χωρίς την αμυντική θωράκιση δεν μπορεί να επιβιώσουμε».

Συνεπώς, πρόσθεσε, θέλω να καθησυχάσω: «Δεν πρόκειται εμείς να αποστείλουμε όπλα στην Ουκρανία».

Ωστόσο, άφησε ανοικτό το παράθυρο αντικατάστασης των υφιστάμενων ρωσικών οπλικών συστημάτων με άλλα σύγχρονα όπλα, λέγοντας πως αυτό είναι ένα εντελώς διαφορετικό θέμα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΠτΔ: Η Κύπρος δεν θα αποστείλει οπλισμό στην Ουκρανία

Λίγες ώρες προηγουμένως ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος, σε δηλώσεις του (στο ΚΥΠΕ) έκανε κάποιες διευκρινίσεις σε σχέση με άλλες δηλώσεις του ιδίου οι οποίες δημοσιεύθηκαν στην αμερικανική εφημερίδα New York Times. Ο Μ. Πελεκάνος ξεκαθάρισε πως «δεν έχουν γίνει συγκεκριμένες διαβουλεύσεις για το θέμα αυτό». 

Ανέφερε, ωστόσο, ότι το θέμα «τέθηκε σε συζητήσεις και διάφορες επαφές που είχαμε είτε με Ευρωπαίους εταίρους μας, είτε με τις ΗΠΑ, και η απάντηση μας είναι ότι εμείς ως Κυπριακή Δημοκρατία δεν είμαστε σε θέση να δώσουμε οπλισμό, πολύ απλά γιατί είμαστε μια χώρα υπό κατοχή, είμαστε μια χώρα που θα πρέπει να διασφαλίσει τις αμυντικές της δυνατότητες, και αν προχωρούσαμε σε μια τέτοια κίνηση θα αποδυναμώναμε τις αποτρεπτικές μας δυνατότητες».

Απ’ εκεί και πέρα, σημείωσε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, «θα μπορούσε να εξεταστεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο νοουμένου ότι θα αντικατασταθεί ο εξοπλισμός αυτός με αντάξιο ή καλύτερο οπλισμό». Μια δήλωση που εμφανώς απευθύνεται προς την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών. Ουσιαστικά η Λευκωσία στέλνει το μήνυμα προς την Ουάσιγκτον πως εάν ενισχυθεί η κυπριακή άμυνα με σύγχρονα οπλικά συστήματα, τότε κάλλιστα τα ρωσικά όπλα που έχει σήμερα στη διάθεσή της η Εθνική Φρουρά, θα σταλούν στην Ουκρανία. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: KE: Δεν είμαστε σε θέση να δώσουμε οπλισμό στο Κίεβο

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει, όμως, οποιαδήποτε πρόταση, τόνισε ο Μ. Πελεκάνος, η οποία θα μπορούσε να αξιολογηθεί. Ενώ σημείωσε πως από τη στιγμή που υπάρχει άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων για την Κύπρο, «οι ΗΠΑ είναι ακόμα μια επιλογή για την Kυπριακή Δημοκρατία όσον αφορά γενικότερα τις επιλογές για τους εξοπλισμούς της».

Σε δημοσίευμα των New York Times γίνεται εκτενής αναφορά στο θέμα της προμήθειας όπλων και πυρομαχικών προς την Ουκρανία. Στο συγκεκριμένο κείμενο συνδέεται η άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων κατά της Κύπρου με το ενδεχόμενο τα υφιστάμενα ρωσικά όπλα να σταλούν στην Ουκρανία. 

Αμερικανός αξιωματούχος, ανέφερε στους ΝΥΤ ότι η Κύπρος είναι τώρα «μια πιθανή επιλογή» ως προμηθευτής στην Ουκρανία. Η Κύπρος «θα ήταν έτοιμη να εξετάσει» τη μεταφορά ορισμένων από τα όπλα και τα πυρομαχικά της στην Ουκρανία εάν «αντικατασταθούν με άλλο στρατιωτικό μηχανισμό ίσης ισχύος και ικανοτήτων», δήλωσε ο κ. Πελεκάνος.