To Top
00:05 Τετάρτη
18 Ιουλίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Αυτή που «έκαμψε τους ενδοιασμούς της ανήλικης απειλώντας την»
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" Αυτή που «έκαμψε τους ενδοιασμούς της ανήλικης απειλώντας την»
  14 Νοεμβρίου 2017, 12:01 μμ  

Διαβάζαμε χτες την ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας του κράτους για την υπόθεση της υπαλλήλου σχολικής εφορείας και δεν καταλάβαμε αν απλώς ήθελαν να δικαιολογήσουν οι εισαγγελείς την τότε και την έως τώρα απόφασή τους ή αν διαβάζοντας την απόφαση του δικαστηρίου καταλαβαίνουμε τα ίδια πράγματα. Είναι ίσως η πιο χαρακτηριστική υπόθεση, που δείχνει πόσο ανώριμη κοινωνία και Πολιτεία είμαστε ακόμα στα θέματα που αφορούν την κακοποίηση και εκμετάλλευση παιδιών. Δεν θα έπρεπε να είναι προς συζήτηση, αλλά είναι! Για το αν μια γυναίκα εμπλεκόμενη σε σεξουαλική εκμετάλλευση ανήλικης θα έπρεπε να εργάζεται σε σχολείο ή σε οποιονδήποτε χώρο συχνάζουν παιδιά. Στις ώριμες κοινωνίες δεν υπάρχει καμιά απολύτως αμφιβολία. Αλλά, στην Κύπρο, ακόμα και οι κρατικές υπηρεσίες που χειρίζονται τέτοιες υποθέσεις έχουν αμφιβολίες και κολοκυνθίζουν. 

Η γυναίκα δεν διώχθηκε και δεν δικάστηκε. Δικάστηκε και καταδικάστηκε μόνο ο σύζυγός της. Κι αυτό είναι μια καλή δικαιολογία για να αποφεύγουν τις ευθύνες τους οι εμπλεκόμενοι. Αλλά το δικαστήριο, επιβάλλοντας την ποινή στον σύζυγο, περιέγραψε τα γεγονότα όπως εκρίθησαν στο δικαστήριο και αποκάλυψε ότι ο ρόλος της γυναίκας δεν ήταν απλώς πρωταγωνιστικός, ήταν κραυγαλέος. Αυτή πήρε στα χέρια της το κοριτσάκι από δώδεκα χρονών και μέχρι τα δεκαπέντε τού έκανε πλύση εγκεφάλου, έμπλεκε το παιδί στα ερωτικά της θέματα, το έστελνε στο μπάνιο όταν έμπαινε εκεί ο σύζυγός της, όπως λέει το δικαστήριο, μαζί με πολλά άλλα που και μόνο να τα γράψω θεωρώ ότι είναι αίσχος. «Μετά από δύο χρόνια έντονης πλύσης εγκεφάλου και ψυχολογικού εκβιασμού και από τους δύο», «βομβαρδισμένη και περικυκλωμένη από τα δώδεκα», «ακόμη και όταν προσπάθησε να ξεκόψει (…) δεν την άφησε ήσυχη το ζεύγος. Είχε επανέλθει δριμύτερο με πιο έντονη ψυχολογική πίεση» και η σύζυγος «έκαμψε τους ενδοιασμούς της απειλώντας την ότι θα έλεγε αυτά που η ίδια την είχε βάλει να κάνει στους γονείς της».

Αυτά είναι λόγια του δικαστηρίου, διαπιστωμένα γεγονότα, με πάρα πολλές λεπτομέρειες για το τι έκανε το ζεύγος στο ανήλικο παιδί, που τελικά μεταξύ 15 και 16 ετών ήταν έρμαιο στα χέρια του εξηντάχρονου, ο οποίος καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών χρόνων. Η σύζυγος, που δεν βίασε σωματικά την ανήλικη, αλλά ψυχικά και κοινωνικά από δώδεκα χρονών, ούτε διώχθηκε, ούτε δικάστηκε, ούτε απομακρύνθηκε από το σχολείο. Και η Νομική Υπηρεσία εξέδωσε χτες ανακοίνωση για να μας πει ότι στις 2.5.2013 «κρίθηκε ότι η εν γένει συμπεριφορά της συζύγου του κατηγορουμένου ήταν αποτέλεσμα αρρωστημένης ζήλιας (…) και δεν συνιστούσε συνέργεια στη διάπραξη των αδικημάτων». Κι αυτή τη θέση την προσυπόγραψε και ο τέως Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης. Επί τρία χρόνια, η σύζυγος έκανε στη δωδεκάχρονη πλύση εγκεφάλου και ψυχολογικό εκβιασμό, την παρέδωσε στον σύζυγό της να την εκμεταλλεύεται σεξουαλικά, αλλά κατά τους εισαγγελείς αυτό δεν συνιστούσε συνέργεια. Τι άλλο θα έπρεπε να κάνει, δηλαδή, σε βάρος του παιδιού για να δικαστεί;

Επιμένουμε σε αυτό το θέμα και του δίνουμε διαστάσεις, όχι γιατί πρέπει, ντε και καλά, να τιμωρηθεί μια γυναίκα. Αλλά, γιατί πρέπει επιτέλους αυτή η κοινωνία, οι εισαγγελείς, οι αστυνομικοί, οι δικαστές, οι κοινωνικές υπηρεσίες, τα σχολεία, οι γονείς, οι υπουργοί να είναι αμείλικτοι όταν κακοποιείται ένα παιδί. Να μην ψάχνουν δικαιολογίες, νομικισμούς και δικηγορίστικες ακροβασίες για να προστατευτούν οι θύτες. Δεν είναι τυχαίο που οι σύγχρονες κοινωνίες εφαρμόζουν νομοθεσίες και απαγορεύουν αυστηρά σε όσους εμπλέκονται σε τέτοιες υποθέσεις να πλησιάζουν καν (όχι να εργάζονται κιόλας!) σε χώρους όπου συχνάζουν παιδιά. Μόνο η δική μας κοινωνία το σκέφτεται. Γι΄ αυτό και όσα συμβαίνουν πίσω από κλειστές πόρτες σε βάρος παιδιών συνεχίζουν να συμβαίνουν όλο και αγριότερα και η κοινωνία μας, με διάχυτη υποκρισία να την περιβάλλει, συνεχίζει να κλείνει τα μάτια λες και άμα δεν τα βλέπει θα εξαφανιστούν.

Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.