Η επικείμενη αυριανή απόφαση της Δημοκρατικής Παράταξης για τις προεδρικές εκλογές με την αναμενόμενη στήριξη της υποψηφιότητας Νίκου Χριστοδουλίδη και οι αναφορές από στέλεχος της για μηχανισμό επίλυσης διαφορών των κομμάτων που τον στηρίζουν, βάζουν ξανά φωτιές στο προεκλογικό σκηνικό. Στην Πινδάρου βρήκαν πεδίο για να στρέψουν το πυρά τους, με τον αναπληρωτή πρόεδρο του ΔΗΣΥ, να υποδεικνύει πως η λειτουργία ενός τέτοιου μηχανισμού καταρρίπτει τον μύθο του ανεξάρτητου για τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Τις φωτιές επιχείρησε να σβήσει από νωρίς ο βουλευτής της Δημοκρατικής Παράταξης Αλέκος Τρυφωνίδης, διαψεύδοντας την ύπαρξη ενός τέτοιου μηχανισμού. Από πλευράς του επιτελείου του Νίκου Χριστοδουλίδη δεν έγινε οποιαδήποτε δήλωση, ωστόσο πηγές από αυτό σημείωναν πως δεν υπάρχει πουθενά αναφορά για τέτοιο μηχανισμό, σημειώνοντας πως η δήλωση Τρυφωνίδη απαντά σε όσους επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν το θέμα.

Ο Χάρης Γεωργιάδης ήταν ιδιαίτερα δηκτικός στην αναφορά του με αφορμή τη σχετική δήλωση στελέχους της ΔΗΠΑ σε ραδιοφωνική εκπομπή, «χτυπώντας» ξανά στο θέμα της ανεξαρτησίας της υποψηφιότητας του Νίκου Χριστοδουλίδη. Ένα θέμα για το οποίο ο ΔΗΣΥ διατηρεί συνεχώς στην επικαιρότητα, χαρακτηρίζοντας τον ως υποψήφιο του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ.

«Είναι γνωστό ότι οι δυνάμεις που υποστηρίζουν τον κ. Χριστοδουλίδη δεν έχουν ούτε κοινές θέσεις, ούτε κοινό πρόγραμμα. Οι μεταξύ τους διαφορές, βγάζουν μάτι. Ν’ ανακοινώνουν όμως τη σύσταση «μηχανισμού επίλυσης διαφορών» προκειμένου να είναι σε θέση να κυβερνήσουν, ξεπερνά κάθε όριο», ανέφερε στη δήλωση του ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, προσθέτοντας πως με αυτό καταρρίπτεται πλέον ο μύθος του δήθεν ανεξάρτητου υποψηφίου ο οποίος θα κυβερνούσε χωρίς κομματικά δεσμά.

«Στα επόμενα χρόνια η χώρα μας θα πρέπει να διαχειριστεί τις πολύ δύσκολες οικονομικές και γεωπολιτικές καταστάσεις που έχουν διαμορφωθεί διεθνώς.  Γι’ αυτό και χρειάζεται αξιόπιστος Πρόεδρος που έχει πρόγραμμα, σχέδιο και κυρίως την ικανότητα να λαμβάνει αποφάσεις. Γι’ αυτό ακριβώς στηρίζουμε τον Αβέρωφ Νεοφύτου», τόνισε ο Χάρης Γεωργιάδης καταλήγοντας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προεκλογικός: Έρχεται ο ένας, πάει ο άλλος στην Αθήνα

Για το θέμα είχε τοποθετηθεί από νωρίς χθες το πρωί με δηλώσεις του στο ΡΙΚ ο Αλέκος Τρυφωνίδης, όταν ρωτήθηκε σχετικά, λέγοντας πως δεν υπάρχει τέτοιος μηχανισμός και ότι όταν προκύπτουν διαφορές μεταξύ των συνεργαζόμενων κομμάτων θα επιλύονται στο πνεύμα της συναντίληψης. «Ήθελα να ξεκαθαρίσω, επειδή λέχθηκε κάπου αλλού, για μηχανισμό επίλυσης διαφορών. Δεν υπάρχει τέτοιος μηχανισμός. Μέσα στα πλαίσια της συναντίληψης και της καλής διάθεσης να κυβερνηθεί ο τόπος, θα συζητούνται αν υπάρχουν επι μέρους διαφορές, και σε αυτό το καλό πνεύμα συναντίληψης θα επιλύονται. Δεν είναι εθνικό συμβούλιο μόνοι μας, για όνομα του Θεού. Αυτό που πάει να γίνει είναι και μέσα στα πλαίσια και τις επιτυχίες της ΔΗΠΑ, ως Κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής», ανέφερε ο Αλέκος Τρυφωνίδης.

Χθες επίσης, τη στήριξη του προς την υποψηφιότητα Νίκου Χριστοδουλίδη ανακοίνωσε ο πρώην βουλευτής ΔΗΚΟ και αργότερα της Συνεργασίας Πολιτών, Γιώργος Προκοπίου. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ευχαρίστησε τον πρώην βουλευτή για τη στήριξη του σε ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. «Ευχαριστώ θερμά τον πρώην βουλευτή Γιώργο Προκοπίου για την εμπιστοσύνη και τη στήριξη στην ανεξάρτητη υποψηφιότητά μου για την προεδρία της Δημοκρατίας», έγραψε. «Αποτελεί τιμή για μένα αυτή η απόφαση. Καλωσορίζω τον κ. Προκοπίου στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουμε άνθρωποι από όλους τους κομματικούς και ιδεολογικοπολιτικούς χώρους, ανέντακτοι και νέοι ψηφοφόροι. Με ενότητα και ομοψυχία, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τις μεγάλες προκλήσεις για τον τόπο μας», πρόσθεσε.

Πρόταση για «Πόθεν Έσχες»

Έγιναν 8 οι προεδρικοί υποψήφιοι, που υιοθέτησαν την πρόταση Πισσαρίδη-Παναγιωτίδη-Συρίμη επί του «Πόθεν Έσχες», όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου. Σημειώνεται χαρακτηριστικά πως «χωρίς δισταγμό προσχώρησε και ο κ. Νίκος Χριστοδουλίδης στη Δήλωση /Δέσμευση για την ανεπιφύλακτη υιοθέτηση της πρότασης Πισσαρίδη – Παναγιωτίδη – Συρίμη επί του «Πόθεν Έσχες» («Από πού τα βρήκες;») των Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων (ΠΕΠ) και την υλοποίησή της με χρονική αφετηρία την 1η Ιανουαρίου 2023. Προστίθεται πως οι επτά (7) υποψήφιοι που ήδη υιοθέτησαν την πρόταση είναι οι: Αβέρωφ Νεοφύτου, Ανδρέας Μαυρογιάννης, Αχιλλέας Δημητριάδης, Γεώργιος Κολοκασίδης, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, Μάριος Ηλιάδης και Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς.

Η υιοθετηθείσα πρόταση είναι αναρτημένη στο διαδίκτυο στη διεύθυνση https://www.pothen-esches-cyprus.com.