Κατά την ετήσια πρωθυπουργική της ομιλία (ίσως να είναι και η τελευταία της), η Τερέζα Μέι εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της Ρωσίας, κατηγορώντας την για ανάμειξη σε εκλογές άλλων χωρών, για κατασκοπεία στον κυβερνοχώρο και για διασπορά ψευδών ειδήσεων. «Η Ρωσία «φυτεύει ψευδείς ειδήσεις για να σπείρει διχόνοια στη Δύση», ανέφερε, απευθύνοντας ευθεία προειδοποίηση προς το Κρεμλίνο: «Ξέρουμε τι κάνετε και δεν θα επιτύχετε».

Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός μάλλον είναι περισσότερο αισιόδοξη από όσο πρέπει. Γιατί αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ένας παγκόσμιος πόλεμος παραπληροφόρησης. Με αιχμή του δόρατος τα κοινωνικά δίκτυα, δεκάδες χώρες έχουν δημιουργήσει ειδικές μονάδες που αλλοιώνουν τη διαδικτυακή πληροφόρηση για να στηρίξουν φίλους και να καταστρέψουν εχθρούς. Ρωσία, Κίνα, Τουρκία κρατούν τα σκήπτρα με πολλές άλλες να ακολουθούν τα βήματά τους.

Δυστυχώς, πλέον πολύ δύσκολα οι περισσότεροι μπορούν να ξεχωρίσουν τις αληθινές από τις ψευδείς ειδήσεις. Και αυτό γιατί καθώς τα γεγονότα, οι πληροφορίες, τα βίντεο και οι φωτογραφίες κατακλύζουν το διαδίκτυο, δεν υπάρχει ούτε ο απαραίτητος χρόνος ούτε οι γνώσεις για φιλτράρισμα ώστε να αποβληθούν όλα όσα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Επιπλέον, υπάρχουν και τα τρολ, ανώνυμα συνήθως, ενδεχομένως και ανύπαρκτα πρόσωπα δηλαδή, που στόχος τους είναι να σπείρουν διχόνοια και αμφιβολίες δημοσιεύοντας καυστικά, εμπρηστικά ή εκτός θέματος σχόλια.

Καθώς ξετυλίγεται το κουβάρι των ερευνών για τη ρωσική εμπλοκή στις αμερικανικές εκλογές του 2016, έγινε γνωστό πως χιλιάδες τρολ έδρασαν προσπαθώντας να επηρεάσουν το αποτέλεσμα υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ. Σαφώς και η νίκη του Αμερικανού Προέδρου δεν μπορεί να αποδοθεί στον ρόλο που έπαιξαν τα τρολ. Θεωρείται όμως βέβαιο πως επηρέασαν αρκετούς ψηφοφόρους και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό.

Σύμφωνα με έκθεση του ινστιτούτου Freedom House, πολλές χώρες χρησιμοποιούν στρατούς διαμορφωτών της κοινής γνώμης με σκοπό τη διάδοση κυβερνητικών θέσεων, για να προωθήσουν συγκεκριμένες ατζέντες αλλά και για να υπονομεύσουν τους επικριτές της κυβέρνησης. Αυτός ο τεράστιος όγκος παραπληροφόρησης μπορεί να «καταπιεί» πολύ εύκολα όποιον προσπαθήσει να σταθεί απέναντί του. Είναι για αυτόν τον λόγο που τα fake news ήρθαν για να μείνουν, παρά το ότι υποσκάπτουν και υπονομεύουν τη δημοκρατία.