Την απολαυστική Αναΐτ Τσαουσιάν σ’ ένα μοναδικό ρεσιτάλ πιάνου σε έργα Αρμένιων συνθετών παρουσιάζει την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου στη Λευκωσία το Ίδρυμα Τεχνών Φάρος.

Ανήκοντας στην τέταρτη γενιά από μια οικογένεια επαγγελματιών μουσικών, έχει εμφανισθεί ως σολίστ ανά το παγκόσμιο σε σημαντικές αίθουσες, μεταξύ άλλων, Wigmore Hall, Royal Festival Hall και St. Martin-in-the-Fields του Λονδίνου, Αίθουσα Σουντόρι του Τόκυο, Μεγάλη Αίθουσα του Βασιλικού Ωδείου των Βρυξελλών και Σαλ Γκαβώ του Παρισιού.

Για το ρεσιτάλ της στο The Shoe Factory, θα απογειώσει το κοινό σ’ ένα μαγευτικό ταξίδι στην ιδιαίτερα πλούσια και εκλεπτυσμένη πιανιστική παράδοση της Αρμενίας, ερμηνεύοντας αριστουργήματα για πιάνο των Κομιτάς, Ρούμπεν Σαργκσιάν, Γκεγούνι Τσιτσιάν, Βάτσε Σαραφιάν, Γκαγιάνε Τσεμποταριάν και Λεβόν Τσαουσιάν. 

  • Τετάρτη 26 Οκτωβρίου, Λευκωσία, The Shoe Factory, 8.30μ.μ.   pharosartsfoundation.org  22663871

Το πρόγραμμα 

  • Komitas (1869-1935): Shoror
  • Ruben Sargsyan (1945-2013): Gift to Komitas
  • Geghuni Chitchyan (γ.1929): Dedication – to Silva Kaputikyan/ Armenian Bas-Reliefs
  • Vache Sharafyan (γ.1966): Voices of the invisible blue butterflies
  • Gayane Chebotaryan (1918-1988): Πρελούδια
  • Levon Chaushyan (1946-2022): Urbi et Orbi/  Σονάτα για Πιάνο Αρ.1

Αναΐτ Τσαουσιάν

Ξεκίνησε τη μουσική της εκπαίδευση σε ηλικία έξι ετών. Με την ολοκλήρωση των σπουδών της στην Αρμενία, έδωσε αμέτρητες συναυλίες, πολλές από τις οποίες συμπεριλάμβαναν έργα σύγχρονων Αρμένιων συνθετών σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση. Είναι απόφοιτος του Κρατικού Ωδείου του Έρεβαν, όπου φοίτησε υπό τον διάσημο πιανίστα και καθηγητή Βίλι Σαργκσιάν, από το Βασιλικό Ωδείο Βρυξελλών, όπου φοίτησε υπό τον Evgeni Mogilevski, και από τη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής του Λονδίνου (Dip RAM), όπου σπούδασε υπό τον Pascal Nemirovski. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη Σιένα της Ιταλίας με Diploma D’Onore από την περίφημη Accademia Chigiana. Εχει συμμετάσχει ενεργά σε master-classes μουσικών όπως οι Paul Badura-Skoda, Michele Campanella, Lazar Berman, Lev Naumov και Stephen Hough, και κέρδισε τιμητική διάκριση στον Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου Emmanuel Durlet στην Αμβέρσα του Βελγίου.

Έχει εμφανισθεί ως σολίστ ανά το παγκόσμιο σε σημαντικές αίθουσες, μεταξύ άλλων, Wigmore Hall, Royal Festival Hall και St. Martin-in-the-Fields του Λονδίνου, Αίθουσα Σουντόρι του Τόκυο, Μεγάλη Αίθουσα του Βασιλικού Ωδείου των Βρυξελλών και Σαλ Γκαβώ του Παρισιού. Έχει εμφανισθεί κατ’ επανάληψη σε φεστιβάλ όπως το Μουσικό Φεστιβάλ του Φάρλεϊ και Φεστιβάλ του Τσέλτεναμ, και με ορχήστρες όπως London Soloists και Κρατική Ορχήστρα Αρμενίας. Είναι μέλος του γαλλικού συνόλου Orpheus & Bacchus, του Τρίο Amaranth, και ιδρύτρια του Κουιντέτου Fugata (Ηνωμένο Βασίλειο), κι έχει διατελέσει μέλος κριτικής επιτροπής σε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου.