Ενίοτε η τεχνολογία προδίδει, τα διάφορα συστήματα υπερφορτώνονται και πέφτουν, με αποτέλεσμα κάποιοι να μένουν εκτεθειμένοι. Αυτό φαίνεται να συνέβη αρκετές φορές στο παρελθόν όσον αφορά το Διαδικτυακό Σύστημα Πληρωμής Εισφορών των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το γνωστό SISnet, με αποτέλεσμα η Κυβέρνηση να επιχειρεί να αντιμετωπίσει δυσάρεστες εξελίξεις, όπως η επιβολή πρόσθετου τέλους σε όσους δεν πρόλαβαν να πληρώσουν τις εισφορές τους στις κοινωνικές ασφαλίσεις, όχι εξ υπαιτιότητας δικής τους, αλλά λόγω προβλημάτων στο SISnet.

Προς αυτήν την κατεύθυνση κατατέθηκε στη Βουλή νομοσχέδιο που τροποποιεί τον περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμο, προκειμένου ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας να έχει την εξουσία για αντιμετώπιση έκτακτων περιπτώσεων, να παρατείνει με έκδοση διατάγματος την καταβολή εισφορών μέχρι και για δύο εβδομάδες το μέγιστο, για πληρωμή εισφορών. 

Οι αλλαγές κρίνονται στην ουσία επιβεβλημένες, καθώς από πέρσι η καταβολή εισφορών στο ΤΚΑ γίνεται υποχρεωτικά μέσω του SISnet, δηλαδή μόνο ηλεκτρονικά. Προβλήματα με το σύστημα υπήρξαν και στο παρελθόν, όμως αντιμετωπίζονταν σε μεγάλο βαθμό, λόγω των έκτακτων εξουσιών που είχε στη βάση έκτακτης νομοθεσίας εξαιτίας της πανδημίας η τέως υπουργός Εργασίας, για αλλαγές στις νομοθεσίες μέσω της έκδοσης διαταγμάτων.

Με τη λήξη, όμως, των έκτακτων αυτών εξουσιών, τυχόν δυσλειτουργίες στο ηλεκτρονικό σύστημα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν πλέον εύκολα, με τη κατάσταση να γίνεται ακόμα πιο δύσκολη, καθώς πρόθεση του Υπουργείου Εργασίας, μετά και τη δυνατότητα που δόθηκε πρόσφατα για ηλεκτρονική πληρωμή και ληξιπρόθεσμων εισφορών μέσω του SISnet, είναι το κλείσιμο των επαρχιακών γραφείων των ΥΚΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Κούσιος ενώπιον των εταίρων

«Επειδή πρόσφατα παρουσιάστηκε σοβαρό τεχνικό πρόβλημα στο SISnet και λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος ότι η προθεσμία για την πληρωμή εισφορών, βάσει των προνοιών της κείμενης νομοθεσίας, εκπνέει σε συγκεκριμένη ημερομηνία κάθε φορά, κρίθηκε αναγκαίο όπως για σκοπούς αντιμετώπισης αυτής της φύσης προβλημάτων που ενδεχόμενα να παρουσιαστούν και στο μέλλον και για την αποφυγή επιβολής πρόσθετου τέλους στους οφειλέτες, λόγω καθυστέρησης στην έγκαιρη πληρωμή εισφορών, χωρίς να ευθύνονται, ετοιμάστηκε από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων τροποποιητικό νομοσχέδιο», αναφέρει η εισηγητική έκεθση που κατατέθηκε με το νομοσχέδιο στη Βουλή. Σκοπός, προστίθεται στην ίδια έκθεση, είναι η τροποποίηση του βασικού νόμου, ώστε να συμπεριληφθούν στον βασικό νόμο ειδικές διατάξεις, οι οποίες ρυθμίζουν την καταβολή εισφορών των εργοδοτών και των αυτοτελώς εργαζομένων, σε έκτακτες περιπτώσεις. 

Όπως αναφέραμε, με την τροποποίηση που επιχειρείται, ο υπουργός Εργασίας θα έχει τη δυνατότητα έκδοσης διαταγμάτων, που θα μπορούν να έχουν και αναδρομική ισχύ, με τα οποία θα «παρατείνεται η περίοδος καταβολής εισφορών από τους εργοδότες και τους αυτοτελώς εργαζομένους, για μέγιστη χρονική περίοδο, δύο εβδομάδων». Όπως αναφέρεται, ο νόμος, εφόσον ψηφιστεί, «τίθεται σε ισχύ από τις 30 Σεπτεμβρίου 2022», ενδεχομένως για να αντιμετωπιστούν προβλήματα που προέκυψαν με το SISnet τον μήνα που πέρασε.