Ευνοϊκά υποδέχθηκαν οι αγορές την αλλαγή ηγεσίας των Συντηρητικών και την ανάδειξη του Ρίσι Σούνακ στην πρωθυπουργία της Βρετανίας. 

Κατά 0,15% ανέβηκε η στερλίνα έναντι του δολαρίου αφότου ο πρόεδρος της Επιτροπής 1922 των Τόρις, σερ Γκράχαμ Μπρέιντι, δήλωσε ότι μία μόνο υποψηφιότητα κατατέθηκε από το Συντηρητικό κόμμα για τη διαδοχή της Λιζ Τρας. 

Σημειώνεται ότι ο Σούνακ διετέλεσε υπουργός Οικονομικών επί θητείας Μπόρις Τζόνσον, κάτι που ίσως δημιουργεί ελπίδα για πιο προσεκτικές κινήσεις όσον αφορά στο οικονομικό πεδίο. 

Είχε, δε, προειδοποιήσει ότι το φορολογικό νομοσχέδιο της Τρας θα δημιουργούσε οικονομικές τρύπες και όπως φάνηκε, τελικά αποδείχθηκε σωστός. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βρετανία: Κλείδωσε την πρωθυπουργία o Ρίσι Σούνακ

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι το έργο του νέου πρωθυπουργού της Βρετανίας αποδεικνύεται ιδιαίτερα απαιτητικό, σε μια περίοδο που ο πληθωρισμός έχει σκαρφαλώσει σε ποσοστό άνω του 10% και η υποτίμηση της λίρας έναντι του δολαρίου δημιουργεί σοβαρό προβληματισμό.

Την ίδια στιγμή, τελευταίες μελέτες έχουν δείξει ότι ένας μεγάλος αριθμός Βρετανών, που ισοδυναμεί στο 60%, αδυνατεί να πληρώσει λογαριασμούς, με το κύμα ακρίβειας να πλήττει τα περισσότερα νοικοκυριά και τα προϊόντα στα σούπερ μάρκετ να μοιάζουν απρόσιτα. 

protothema.gr