Παρά την ύφεση που εκτιμάται από πλήθος οικονομολόγων και αναλυτών ότι θα πλήξει χώρες της ΕΕ το 2023, ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης επανέλαβε χθες την πρόβλεψη για ανάπτυξη 3% στην Κύπρο και υποχώρηση της αυξητικής τάσης του πληθωρισμού στο 3%.

Ωστόσο, σε τουλάχιστο δύο περιπτώσεις ο κ. Πετρίδης τόνισε προς τους βουλευτές ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα ως προς τις εξελίξεις το επόμενο διάστημα, με επίκεντρο τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση σε χώρες της ΕΕ.

Το 2022 ο πληθωρισμός αναμένεται να κλείσει στο 7.7% (ετήσιος μέσος όρος), ενώ για την επόμενη χρονιά υπολογίζεται να μειωθεί στο 3%. Κατά την παρουσίαση του κρατικού προϋπολογισμού του 2023 στη Βουλή, ο υπουργός εξέφρασε την άποψη πως λογικά ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει, καθώς σύμφωνα με προβλέψεις δεν μπορεί να συνεχιστεί η άνοδος των τιμών στα καύσιμα και άλλα ενεργειακά προϊόντα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διαφωνεί ο ΥΠΟΙΚ με νέο πάγωμα εκποιήσεων

Ήδη καταγράφεται σημαντική μείωση στις τιμές του φυσικού αερίου. Είπε, ωστόσο, ότι οι τιμές των καυσίμων θα διατηρηθούν σε ψηλά επίπεδα, παρά την όποια υποχώρηση, όπως και τα επιτόκια (αναμένεται νέα αύξηση την Πέμπτη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα). Ο υπουργός ανέφερε πως η λύση στην κρίση είναι η ανάπτυξη, επισημαίνοντας όμως πως δεν μπορεί να ξέρει την πολιτική που θα εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση.

Λόγω του πληθωρισμού, οι λειτουργικές δαπάνες του κράτους θα είναι αυξημένες κατά 15% και θα αυξηθούν περαιτέρω λόγω και της ΑΤΑ. Υπήρξε ωστόσο και σημαντική αύξηση στα κρατικά έσοδα, λόγω της ανάπτυξης και των ανατιμήσεων.

Παράλληλα, ο υπουργός σημείωσε πως εάν υπάρξουν και άλλες αναβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας, θα μειωθεί η εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.

Βόμβα το μεταναστευτικό

Εν δυνάμει βόμβα στο κράτος πρόνοιας αποτελεί το μεταναστευτικό, σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη. Εξήγησε πως κάθε χρόνο η χώρα δίνει μάχη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να λάβει περισσότερα κονδύλια, τα οποία ωστόσο, όπως είπε, δεν αντικατοπτρίζουν το κόστος (επιδόματα και υποδομές) που έχει το μεταναστευτικό για το κράτος. Τα επιδόματα τα οποία παραχωρούνται στους μετανάστες, από τα κρατικά ταμεία έχουν ξεφύγει σε τρελούς αριθμούς, κατά την έκφραση του υπουργού. Τόνισε, επίσης, πως το μεταναστευτικό περιλαμβάνεται στο δημοσιονομικούς κινδύνους, όπως και η πιθανή «αναζωπύρωση» της πανδημίας του κορωνοϊού, η αύξηση δαπανών για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους λόγω ανόδου των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της σταδιακής απόσυρσης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και του κόστους των κατασκευαστικών έργων για τα οποία δεσμεύθηκε η Δημοκρατία να υλοποιήσει.

Να παραιτούνται τα συμβούλια ημικρατικών

Συνταυτίστηκε με τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης για τη μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στην κατάθεση των προϋπολογισμών των ημικρατικών οργανισμών. Όπως γράψαμε στην έκδοση του Σαββάτου, από τους 43 οργανισμούς, μόνο οι 5 κατέθεσαν προϋπολογισμό. Ο υπουργός πρότεινε μάλιστα όπως για όσους ημικρατικούς δεν υποβάλλονται εντός των χρονοδιαγραμμάτων του νόμου και του Συντάγματος οι προϋπολογισμοί, να υποχρεώνονται σε παραίτηση τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων τους. Μάλιστα, απαντώντας στους ισχυρισμούς των οργανισμών ότι αυτοί καταθέτουν στο υπουργείο εμπρόθεσμα τους προϋπολογισμούς τους, ο κ. Πετρίδης, σημείωσε πως αν το υπουργείο άκουγε τις απαιτήσεις των ημικρατικών θα χρειάζονταν τρεις προϋπολογισμοί για τις καλύψουν. «Μπορεί οι προϋπολογισμοι να πηγαινόερχονται 6-7 φορές μεταξύ του υπουργείου και των οργανισμών» τόνισε.

ΠΕΤΡΙΔΗΣ

«Να πάτε στη ρωσική πρεσβεία»

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών του ΑΚΕΛ, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «εμείς, σε αντίθεση με τις ρητορείες, μιλούμε με στοιχεία της ΕΕ, με τους δείκτες κινδύνου φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού να έχουν μειωθεί στο μισό». Ενδεχομένως, πρόσθεσε, κάποιοι δείκτες να χειροτερεύσουν λόγω της παγκόσμιας κρίσης, κάτι για το οποίο δεν ευθύνεται, είπε, ο ίδιος ή η Κυβέρνηση. Κάλεσε το ΑΚΕΛ να κάνει τις επόμενες διαμαρτυρίες του έξω από τη ρωσική πρεσβεία και όχι έξω από το υπουργείο Οικονομικών.

Είπε ακόμα ότι ο προϋπολογισμός του 2023 έχει αυξημένες αναπτυξιακές δαπάνες κατά 12%, με διατήρηση των υγειών δημοσιονομικών και με σεβασμό στις επόμενες γενιές.