Στη Νομική Υπηρεσία βρίσκονται εδώ και μέρες δύο πορίσματα για ισάριθμες τραγωδίες στην Εθνική Φρουρά, ενώ για τρίτη ο φάκελος για την άτυχη Νάταλυ επιστράφηκε για δεύτερη φορά στην Αστυνομία για συμπληρωματικές εξετάσεις.

Οι έρευνες πήγαν σε βάθος χρόνου λόγω εξειδικευμένων εξετάσεων που χρειάστηκε να γίνουν, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται μόνο η αστυνομική ανάκριση για τον θάνατο της συμβασιούχου λοχία Νάταλυς Νεοφύτου που επεσυνέβη στις 2 Μαΐου 2022. Όπως ανέφερε στον «Φ» ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, οι φάκελοι για τους θανάτους του λοχαγού Ξάνθου Κυριάκου πέρσι τον Μάιο και του καταδρομέα Παναγιώτη Γιαννιού βρίσκονται στη Νομική Υπηρεσία για μελέτη και οδηγίες. Η Αστυνομία συμπλήρωσε τις έρευνές της και υπέβαλε τους φακέλους με τις εισηγήσεις της. 

Όσον αφορά στο δυστύχημα που οδήγησε στον θάνατο της 27χρονης Νάταλυς Νεοφύτου, ο κ. Ανδρέου ανέφερε ότι η Αστυνομία Λάρνακας είχε ολοκληρώσει τις έρευνές της και διαβίβασε τον φάκελο στη Νομική Υπηρεσία. Ζητήθηκε όπως γίνει αναπαράσταση του ατυχήματος από την Τροχαία κάτι που έγινε. Ο φάκελος υποβλήθηκε εκ νέου στη Νομική Υπηρεσία που ζήτησε για δεύτερη φορά τη λήψη συμπληρωματικών καταθέσεων ώστε αυτός να οδηγηθεί πίσω τελεσίδικα. Η Νάταλυ βρήκε οικτρό θάνατο, όταν το ανοικτό τζιπ στο οποίο επέβαινε, ανατράπηκε έξω από στρατόπεδο στον Κόρνο, με αποτέλεσμα να την καταπλακώσει. Στο τζιπ που οδηγούσε κληρωτός, επέβαινε ως συνοδηγός δόκιμος αξιωματικός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στην Νομική Υπηρεσία ο φάκελος για τον 27χρονο ΣΥΟΠ

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι για τον θάνατο του καταδρομέα Γιαννιού οι ανακριτές στην Πάφο εισηγούνται την ποινική δίωξη δύο προσώπων. Υπενθυμίζεται ότι ο συμβασιούχος οπλίτης είχε πέσει πρόωρα από ελικόπτερο στο νερό κατά τη διάρκεια άσκησης της Ε.Φ. με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του. Για ολοκλήρωση των ερευνών είχε μεταφερθεί στην Ιταλία το μαύρο κουτί του ελικοπτέρου, με σκοπό να αποκρυπτογραφηθούν οι συνομιλίες στο πιλοτήριο.

Όσον αφορά στον θάνατο του λοχαγού Κυριάκου που είχε συμβεί πρώτος από τα τρία θανατηφόρα δυστυχήματα στην Ε.Φ. μέσα σε 13 μήνες, οι ανακριτές του ΤΑΕ Λεμεσού φαίνεται να προβαίνουν σε εισήγηση για πειθαρχικά παραπτώματα. Όπως αναφέρθηκε στον «Φ», αυτές είναι εισηγήσεις της Αστυνομίας και δεν δεσμεύουν τον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος θα μελετήσει στην κάθε περίπτωση όλο το μαρτυρικό υλικό και θα αποφασίσει ανάλογα. Σημειώνεται ότι ο φάκελος της συγκεκριμένης υπόθεσης καθυστέρησε επειδή οι ανακριτές είχαν αποστείλει μέρος του σχοινιού με το οποίο επιχείρησε να καταρριχηθεί ο λοχαγός και κόπηκε, σε πανεπιστήμιο στην Πάτρα για ειδικές εξετάσεις. Σημειώνεται ότι ο θάνατος του λοχαγού επεσυνέβη στις 25/5/2021 κατά τη διάρκεια άσκησης στην περιοχή Τροοδίτισσας, όταν το σχοινί με το οποίο επιχείρησε να καταρριχηθεί αποκόπηκε. Όπως αποδείχτηκε, το σχοινί ήταν φθαρμένο.