Tα εγκαίνια του ανακαινισμένου Αρχαιολογικού Μουσείου Πάφου τέλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Αρχικά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνοδευόμενος από τον Υπουργό Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων Γιάννη Καρούσο, το Δήμαρχο Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος, τη Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων Μαρίνα Ιερωνυμίδου και διάφορους λειτουργούς και φορείς ξεναγήθηκε στο μουσείο. 

Η έκθεση του Μουσείου περιλαμβάνει αντικείμενα από ανασκαφές στην Επαρχία Πάφου, τα οποία είναι αντιπροσωπευτικά της εξέλιξης του πολιτισμού από τους πρώτους προϊστορικούς οικισμούς μέχρι την ίδρυση της Νέας Πάφου και την εξέλιξη της σε Μητρόπολη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εγκαινίασε τον παρακαμπτήριο Γεροσκήπου ο ΠτΔ

Μεταξύ άλλων ο ΠτΔ ξεναγήθηκε στον τεράστιο και και μοναδικό πλούτο της αρχαίας ζωγραφικής τέχνης αλλά και στον εξωτερικό χώρο του Μουσείου όπου παρουσιάζεται η μεγαλύτερη επιγραφή που βρέθηκε στην πόλη της Πάφου, τιμητική προς τους αυτοκράτορες Αντωνίνο Πίο και Μάρκο Αυρήλιο οι οποίοι ανοικοδόμησαν το θέατρο της πόλης το αρχαιότερο της Κύπρου.

Ακολούθως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχώρησε στα εγκαίνια εξωραϊσμού της Δημοτικής Αγοράς και της βελτίωσης της οδού Σελλάχογλου και των δύο παρακείμενων χώρων στάθμευσης».

Το έργο της βελτίωσης της οδού Φελλάχογλου και δύο παρακείμενων χώρων στάθμευσης συγχρημαδοτήθηκε άπό την Κυπριακή Δημοκρατία και τον Δήμο Πάφου και υλοποιήθηκε από τον Δήμο Πάφου κατά την περίοδο 2019 -2020 . Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος  ο οποίος συνόδευσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σκοπός του έργου είναι η λειτουργική και ασφαλής σύνδεση με το Εμπορικό Παραδοσιακό Κέντρο και αναζωογόνηση ενδυνάμωση της εμπορικής δραστηριότητας στην περιοχή. 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τους καταστηματάρχες της Δημοτικής αγοράς και ιδιοκτήτες εστιατορίων. 

Στην συνέχεια προχώρησε στην τέλεση των εγκαινίων της ανάπλασης και ανάδειξης του Ψαροχωρίου στην Κάτω Πάφο.

Το έργο έχει προυπολογισμό 1,8 εκατ. ευρώ και συγχρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας 2014- 2020) και την Κυπριακή Δημοκρατία. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος το έργο εκτελέστηκε από τον Δήμο Πάφου κατά την περίοδο 2019- 2020 .

Τέλος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τέλεσε τα εγκαίνια των ενοποιημένων Αρχαιολογικών Χώρων Κάτω Πάφου.

Ο Δήμαρχος Πάφου χαρακτήρισε το έργο ως «νέο διαμάντι» για την πόλη και σημείωσε ότι η αποπεράτωσή του, συμβάλει  στην περαιτέρω ανάπτυξη και επισκεψημότητα της περιοχής, η οποία αποτελεί μία από τις πιο ιστορικές της Μεσογείου, ενταγμένη στον κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Πρόσθεσε ότι το συνολικό έργο εκτείνεται σε μία επιφάνεια 20.000 τ.μ περίπου και περιλαμβάνει, πλέον της εναέριας πεζογέφυρας που είναι ήδη τοποθετημένη, τρείς πλατείες, πεζόδρομους, ειδικές διαδρομές κ.ά. Διευθυντής της εταιρείας, είναι ο  Μιλτιάδης Νεοφύτου και το έργο είναι συνολικής  δαπάνης €2.022.000 πλέον Φ.Π.Α.  Το έργο είπε ο κ. Φαίδωνος συγχρηματοδοτήθηκε  από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Σημειώνεται πως στις 18:00 ο ΠτΔ Θα καταθέσει τον θεμέλιο λίθο του κτηρίου της Σχολής Διοίκησης, Τουρισμού, Φιλοξενίας και Επιχειρηματικότητας του ΤΕΠΑΚ, στην Πάφο.

Ακολούθως στις 19:00 θα μιλήσει στην κεντρική εκδήλωση για τα πιο πάνω εγκαίνια κατά την οποία θα του απονεμηθεί το Χρυσό Κλειδί της πόλης από τον Δήμαρχο Πάφου, στην Πλατεία 28ης Οκτωβρίου, στην Πάφο.