Την Τετάρτη, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως ο δείκτης τιμών καταναλωτή σκαρφάλωσε στο 9,1% σε ετήσια βάση για τον Ιούνιο. Το νέο υψηλό 40ετίας ταρακούνησε τις αγορές και τα χρηματιστήρια “βυθίστηκαν”.

“Οι επενδυτές πρέπει να μάθουν να ζουν με τον πληθωρισμό”, συστήνει ο δισεκατομμυριούχος Thomas Peterffy, ο 77χρονος ιδρυτής και πρόεδρος της διαδικτυακής πλατφόρμας συναλλαγών Interactive Brokers.

“Πιστεύω ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα συνεχιστούν για χρόνια, όχι για μήνες”, εκτίμησε ο Peterffy μιλώντας στο Forbes. “Ο πληθωρισμός δεν θα είναι βραχυπρόθεσμο πρόβλημα”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέο πλήγμα για την αγορά κρυπτονομισμάτων

Σύμφωνα με τον Peterffy, η αξία του οποίου ανέρχεται στα 18,1 δισ. δολάρια, εξηγείται με πολλούς τρόπους το γιατί ο πληθωρισμός ήρθε για να μείνει: δεκαετίες με ελλείμματα στην αμερικανική οικονομία, διαρκείς διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα καθώς η παγκοσμιοποίηση “ανατρέπεται”, έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων και ενίσχυση της αυτοματοποίησης, απαιτήσεις των κριτηρίων ESG (Περιβάλλον – Κοινωνία – Εταιρική Διακυβέρνηση) που “αυξάνουν το κόστος παραγωγής” και, παραδόξως, αύξηση των επιτοκίων: το απόλυτο εργαλείο για να τιθασευθεί ο πληθωρισμός.

“Αυξάνοντας τα επιτόκια, η Fed αυξάνει και το κόστος εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους της”, παρατηρεί ο Peterffy. “Είναι ένας φαύλος κύκλος που τελικά θα οδηγήσει σε εκτίναξη του χρέους”.

Η πλειονότητα των traders αναμένει ότι η κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά τουλάχιστον 75 μονάδες βάσης, ή ακόμη και κατά μία ποσοστιαία μονάδα, στη συνεδρίαση του Ιουλίου. Η αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μ. β. τον Ιούνιο ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων 28 ετών. Ωστόσο, ο Peterffy δεν “βλέπει” επανάληψη των ’80s, όταν ο πρόεδρος της Federal Reserve, Paul Volcker, αύξησε τα επιτόκια σε διψήφια νούμερα, προκαλώντας μια εξοντωτική ύφεση, αλλά πατάσσοντας τον πληθωρισμό.

“Δεν πιστεύω ότι η Fed θα ακολουθήσει το “ο σκοπός αγιάζει τα μέσα” για να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό, επειδή φοβάται ότι θα καταστρέψει την οικονομία και την εκτίναξη του χρέους”, σημειώνει ο Peterffy. O ίδιος πιστεύει ότι η Fed θα οδηγήσει τα επιτόκια στα επίπεδα του 4% και ως εκ τούτου ο πληθωρισμός θα κυμαίνεται πέριξ του 6% για τα επόμενα αρκετά χρόνια. “Θα υπάρξει στασιμοπληθωρισμός για κάποια περίοδο”, προβλέπει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κρύπτο: Απολύσεις και πτωχεύσεις από το κραχ των $2 τρισ.

Ο Peterffy προβλέπει ότι το αμερικανικό χρηματιστήριο θα πιάσει πάτο έως το φθινόπωρο. Υποστηρίζει ότι ο S&P 500 μπορεί να κατρακυλήσει έως και τις 3.000 μονάδες τον Οκτώβριο: πτώση 21% από τα τρέχοντα επίπεδά του στις 3.800 μονάδες. Σημειωτεόν πως ο ευρύτερος δείκτης της Wall έχει υποχωρήσει άνω του 20% από το ιστορικό υψηλό του τον περασμένο Νοέμβριο.

“Εντέλει, η άνοδος των τιμών θα περάσει και στις μετοχές”, εκτιμά ο Peterffy, και “οι μετοχές θα εισέλθουν σε μια μακρά bull market με καύσιμο τον πληθωρισμό”. Ο χρηματιστής προσθέτει: “Αυτή είναι μια εξαιρετική περίοδος για να “ξεψαχνίσετε” την αγορά και να συσσωρεύσετε μετοχές”. Ο Peterffy δεν προτείνει συγκεκριμένους κλάδους προς επένδυση, αντιθέτως συστήνει στους traders να αναζητήσουν τις εταιρείες που “επενδύουν στη δική τους ανταγωνιστικότητα και αυξάνουν το μερίδιο τους στον τομέα που δραστηριοποιούνται”. 

Τον Ιανουάριο, ο Peterffy είχε προτείνει στους επενδυτές να εξετάσουν το ενδεχόμενο το 2%-3% των περιουσιακών τους στοιχείων να είναι σε κρυπτονομίσματα για να αντισταθμίσουν την πιθανότητα κατρακύλας των fiat νομισμάτων”. Τώρα, μετά τη “βουτιά” της αγοράς και την κρίση ρευστότητας που ταρακούνησε τα κρυπτονομίσματα, ο Peterffy δεν είναι καθόλου σίγουρος για εκείνη την εκτίμησή του.

“Το Bitcoin συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να χάσει εντελώς την αξία του ή να τεθεί εκτός νόμου κάποια στιγμή”, προβλέπει ο Peterffy. Πιστεύει ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα μπορούσε να κινηθεί προς το μπλοκάρισμα των κρυπτονομισμάτων, εν μέσω ανησυχιών για ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία που χρησιμοποιούνται ως μέσο “για χρηματοδότηση παράνομων δραστηριοτήτων”, καθώς και λόγω της αδυναμίας του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ να “ελέγξει αυτές τις πληρωμές και να εισπράξει φόρους”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Όχι πως ο Peterffy έχει ξεγράψει οριστικά τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία. Ο ίδιος έχει ακόμα στην κατοχή του Bitcoin και προαναγγέλλει ότι θα αγοράσει περισσότερα αν η τιμή του δημοφιλέστερου κρυπτονομίσματος διολισθήσει στα 12.000 δολάρια.

Ατενίζοντας το μέλλον, υπάρχει ένα ζήτημα που απασχολεί τον Peterffy περισσότερο και από τις αγορές. Όταν ρωτήθηκε για τις μελλοντικές του κινήσεις, απάντησε γελώντας: “Ελπίζω να επιβιώσω”.

Πηγή: Forbes